X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Tico] Przeróbka zegarka

Autor Wiadomość
MEDION


Auto: Daewoo Matiz '00
Imie: Wojtek
Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 860
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-07-30, 22:14   [Tico] Przeróbka zegarka

Jeśli komuś przeszkadza słaba widoczność cyferek w słoneczną pogodę (przy włączonych światłach), to znalazłem na to sposób. Niestety trzeba zegar wymontować i udać się z nim do domku.
Należy go rozłożyć do takiej postaci, jak na poniższym zdjęciu.
Po tej rozbierance, należy wylutować jedną nóżkę diody i pozostawić ją w "powietrzu".
Po zmontowaniu wszystkiego z powrotem do pudełka, po podłączeniu w samochodzie, zegar świeci jak przy zgaszonych światłach.

 
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-30, 22:18   

MEDION napisał/a:
Jeśli komuś przeszkadza słaba widoczność cyferek w słoneczną pogodę


...to wystarczy odciąć przewód który idzie ze świateł do zegarka (4) (+12V) i wcale nie trzeba go rozbierać ;) ja to robię w 4min.

1 to masa (-)
2 to stałe podtrzymanie pamięci (+12V)
3 to wzbudzenie zegarka (+12V) ze stacyjki
4 to sciemnienie po załączeniu świateł mijania.
 
 
Koenig
Weteran
Moher Power


Auto: Audi A6 V6, Citroen C5 X7, Rover 75 V6
Imie: Janusz
Pomógł: 115 razy
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 6281
Skąd: Miechów
Wysłany: 2009-07-31, 08:00   

Odcięcie kabla to niewątpliwie najszybsze rozwiązanie ale tez najmniej eleganckie. Dlatego porada MEDIONA będzie ciekawa dla tych ambitniejszych.



 
 
profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-31, 08:14   

Koenig napisał/a:
Odcięcie kabla to niewątpliwie najszybsze rozwiązanie ale tez najmniej eleganckie.


.....ale przecinając przewód mamy możliwość dostawienie np w ukrytym miejscu AE-H8600VBACN co pozwala nam jadąc w ciemnościach znów go przyciemnić.

[ Dodano: 2009-07-31, 08:21 ]
Koenig napisał/a:
Dlatego porada MEDIONA będzie ciekawa dla tych ambitniejszych.


... ale też będzie metodą stałą która nie pozwoli nam na to o czym napisałem wyżej.
 
 
MEDION


Auto: Daewoo Matiz '00
Imie: Wojtek
Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 860
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-07-31, 10:51   

Jeśli już bardzo komuś będzie zależało na ponownym przyciemnieniu, to znalazłem na to rozwiązanie.
Należy w obudowę zegara wmontować mały wyłącznik.
Zadaniem jego będzie ponowne podłączenie diody do płytki drukowanej.
Po przełączeniu, cyferki w zegarku będą znów słabiej świeciły.
Jest to bardzo estetyczne rozwiązanie. :brawo:

 
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-31, 12:21   

MEDION napisał/a:
Jeśli już bardzo komuś będzie zależało na ponownym przyciemnieniu, to znalazłem na to rozwiązanie.
Należy w obudowę zegara wmontować mały wyłącznik.
Zadaniem jego będzie ponowne podłączenie diody do płytki drukowanej.
Po przełączeniu, cyferki w zegarku będą znów słabiej świeciły.


No to to samo co ja napisałem tylko bez zbędnej roboty w postaci rozbierania zegarka.

przecinając przewód mamy możliwość dostawienie np w ukrytym miejscu AE-H8600VBACN co pozwala nam jadąc w ciemnościach znów go przyciemnić.

Czyli umówmy się że są 2 sposoby na rozwiązanie problemu mój szybszy i protszy (dla potencjalnego laika) i Twój bardziej pracochłonny i dłuższy.
 
 
ci.nek


Auto: Oplowóz
Imie: Marcin
Pomógł: 131 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 2408
Skąd: MMz
Wysłany: 2009-07-31, 12:44   

Jest jeszcze wyższa szkoła jazdy. Można zamontować włącznik zmierzchowy, czyli fotokomórkę która przy określonej "ciemności" wyłączy podświetlanie, bądź jakiś układ który dostosowywałby moc podświetlania do aktualnej jasności w kabinie.




 
 
 
profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-31, 12:47   

ci.nek napisał/a:
Można zamontować włącznik zmierzchowy


Wszystko można:



Czułość można regulować potencjometrem połączonym szeregowo z fotorezystorem.

Można zastosować dowolne tranzystory małej mocy np. BC107, BC237, BC547, BF214, BF194.

[ Dodano: 2009-07-31, 12:55 ]
ci.nek napisał/a:
czyli fotokomórkę


Fotorezystor.
 
 
eryk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-07, 12:15   

Najlepsze rozwiązanie to zastosowanie wyłącznika. Tanie i skuteczne. Wyłącznika zmierzchowego nie polecam bo będzie reagował na światło wewnętrzne i może być podatny na oświetlenie samochodu jadącego z tyłu.

A jak wymontować ten zegar z kokpitu?
 
 
profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-07, 12:18   

eryk, patrz na date ostatniego postu 2009-07-31 :wink:
 
 
MEDION


Auto: Daewoo Matiz '00
Imie: Wojtek
Pomógł: 5 razy
Wiek: 51
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 860
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-12-07, 14:00   

eryk napisał/a:
A jak wymontować ten zegar z kokpitu?

Delikatnie, ale stanowczo podważ boki i powoli ciągnij do siebie.
Uważaj, są wewnątrz sprężynowe blaszki, które niestety sprawiają trochę problemu przy wyciąganiu zegarka.

 
 
 
Addro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-14, 15:22   

witam... a gdzie taki zegarek moge dostac bo ja mam jakis przczepiany w podobie
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 38
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2010-11-14, 15:46   

Addro, http://allegro.pl/listing...k&category=4134



pomogłem kliknij pomógł
 
 
Azjan
Weteran


Auto: Tico
Imie: Kuba
Pomógł: 9 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 1234
Skąd: Legnica
Wysłany: 2010-11-14, 15:48   

jak juz kolega odkopał temat to zadam pytanko, mam takie pytanko, nie mam tego zegarka mam tylko zaslepkę zalatwilem sobie zegarek i teraz nie wiem czy wycinac ta zaslepke i bede mial cos pod spodem tzn kabelki jakies czy nic pusto i bedzie trzeba kombinowac.



 
 
Addro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-14, 15:50   

ja właśnie tez mam zaślepke i jest do niej przykręcony zegarek na baterie .... nie myślełem ze to jest takie drogie;/
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt