X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Tico] Nie pali na benzynie

Autor Wiadomość
kamilowski83
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-29, 17:41   [Tico] Nie pali na benzynie

Witajcie
starałem sie znaleźć podobny temat ale nic mi nie wyszukało wiec zakładam nowy
toteż ogólnie nie posiadam Tej marki auta ale problem pojawił sie w aucie u mojego ojca
Auto posiada instalacje LPG
i takie pytanie co jest przyczyną że auto nie chce pracować na PB a tylko na LPG
pompka paliwa padła ?
czy coś innego sie stało
dodam iż bezpieczniki sprawdzone
aaa jeżeli to pompka to podpowiedzcie mi gdzie ona jest ?? przy zbiorniku czy pod maską bo za chiny nie moge jej zlokalizować
z góry dziękuje za pomoc
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
wnd


Auto: leganza CDX, nexia GL , CC 0,7
Imie: vito
Pomógł: 387 razy
Wiek: 38
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 6082
Skąd: miękoszynek
Wysłany: 2009-12-29, 18:39   

kamilowski83 napisał/a:
jeżeli to pompka to podpowiedzcie mi gdzie ona jest przy zbiorniku czy pod maską
pod maska z prawej strony obok filtra powietrza
kamilowski83 napisał/a:
że auto nie chce pracować na PB
nie odpala wogole?
 
 
kamilowski83
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-30, 00:02   

odpala jedynie na LPG a jak już sie jedzie i przerzucam na paliwo to tak auto sie zachowuje jakby brakło mu benzyny i zwalnia a po naciśnięciu sprzęgła gaśnie
 
 
Mr.Z


Auto: Citroen Xsara II Break 1.6 16V 2001r
Imie: Mateusz
Pomógł: 17 razy
Wiek: 27
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 594
Skąd: Chmielnik ok.Kielc
Wysłany: 2009-12-30, 03:35   

przyczyn moze byc masa

pompka paliwa mogla sie skopcic badz już jest na wykonczeniu i nie pompuje tak jak powinna, bo pompka paliwa pracuje cały czas bo te instalacje w tico nie maja takiego systemu ze jak jezdzisz na LPG to ci sie pompka wyłacza
albo filterek od paliwa ci sie zapchal.. bo skoro non stop jezdzone tylko na LPG to w baku pewnie miales paliwo, i ono było bo było, i mogła sie woda zebrac i przy okazji moglo sie troche syfu zebrac i sa przytkane albo zatkane całkiem przewody paliwowe masz. bo skoro ci go dławi to nie dawane jest paliwo do komory spalania

moze tez byc wina kabli zapłonowych - mozesz miec przebicie gdzies na kablu, albo zafajdane swiece, badz na kopólce ci nie łaczy... najlepszy test to wziasc spryskiwacz do szyb z tym psikaczem nalac wody czystej, isc do garazu odpalic auto zgasic swiatlo i popsikac po kablach i wtedy ładnie widać iskierke jak jest przebicie - śmieszny sposob ale skuteczny :)


kamilowski83 napisał/a:
przerzucam na paliwo to tak auto sie zachowuje jakby brakło mu benzyny i zwalnia a po naciśnięciu sprzęgła gaśnie


prawidlowo przy przełaczaniu z LPG na PB i odwrotnie powinno sie ustawic przelacznik w pozycji neutralnej zeby pozostale paliwo sie wypalilo, bo tak to ci komore spalania zalewa i gazem i benzyna bo jedno jeszcze sie całe nie wypaliło a tu już 2gi rodzaj paliwa jest podawany i go tez moze dlawic i mulic, bo to jest najprostrza instalacja gaznikowa i tak mechanicy zalecają robić... ale wiadomo ze nikt tego nie stosuje z braku czasu i lenistwa no i pospiechu...

moze byc tez ze ci sie zaplon przestawił bo skoro non stop na gazie jezdzisz tylko i wylacznie na gazie to przyzwyczailes auto do gazu... podjedz do kogos niech ci wyreguluje..

a jakie swiece stosujesz? ze skokiem 1,1mm czy 0,9mm ?

ja mialem tico 3 lata na gazie i po 3ch latach wlasnie mi sie pdobne problemy robily wiec wiem co nie co na ten temat.



 
 
 
ci.nek


Auto: Oplowóz
Imie: Marcin
Pomógł: 131 razy
Wiek: 30
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 2408
Skąd: MMz
Wysłany: 2009-12-30, 11:40   

Mr.Z napisał/a:
prawidlowo przy przełaczaniu z LPG na PB i odwrotnie powinno sie ustawic przelacznik w pozycji neutralnej zeby pozostale paliwo sie wypalilo

tak robisz tylko przy przejściu z PB na LPG, a odwrotnie nie trzeba przecież gaz szybko się wypala, a gaźnik tak szybko nie napełnia.
Ja obstawiam poza filtrem paliwa i pompką, zasyfiony gaźnik a raczej dysze.




 
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
kamilowski83
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-30, 13:19   

Dzieki koledzy za porady jak sie uporam z tym problemem na pewno nie omieszkam was o tym poinformować

aaa
jeszcze jedno bo ja jestem jeszcze zielony pompka paliwa to taka ogrągłe płaskie cosik po prawej stronie filtra powietrza ?? ??:D
 
 
kamilowski83
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-29, 19:07   

Witam ponownie i tak jak pisałem to tak zrobiłem
i podzielam się wynikami reanimacji "TICOLOTA":D
uporałem się z ta dolegliwością
otóż właśnie przyczyna była pompka paliwa
tylko mnie jedno zaciekawiło iż jak chciałem auto odpalić na LPG to pompka tłoczyła normalnie paliwo a gdy chciałem odpalić na PB to już jej nie tłoczyła dla mnie to ciężkie do zrozumienia:D:D
dziękuje za wszystkie podpowiedzi
mogę powiedzieć ze byliście mi pomocni :brawo: :piwo: :piwo:
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Reklama   |   Kontakt