X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

kontrolka zużycia wkładek hamulcowych w Polonizie Caro Plus

Autor Wiadomość
moto

Dołączył: 12 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2010-04-20, 16:54   kontrolka zużycia wkładek hamulcowych w Polonizie Caro Plus

witam Was serdeczne!
Mam taki oto problem. Posiadam Polonez Caro Plus 1,6 jednopunktowy wtrysk benzyny. Auto z 1999 roku. W tym roku po deszczach zaczęła mi się zapalać kontrolka zużycia wkładek hamulcowych przednich (na żółto). Kupiłem wkładki Lucasa i po ściągnięciu koła przedniego zobaczyłem, że wkładki są jeszcze dobre. Ponieważ jednak kupiłem nowe, postanowiłem że je wymienią mimo wszystko. Po wymianie kontrolka na desce rozdzielczej dalej świeci.
Byłem w zakładzie, ale fachowiec mi powiedział, że nie ma zamiaru babrać się z badziewiem. Radził mi wyciągnąć żarówkę na desce rozdzielczej. W internecie spoktałem parę rad. By zewrzeć w kostce oba przewody. Że gdzieś ma być jakiś układ elektroniczny odpowiedzialny za świecenie tej kontrolki.
Proszę Was bardzo o pomoc. Może mógłbym to sobie sam naprawić.

Pozdraawiam
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Prezes
mp79


Auto: posiadam
Imie: :niny
Pomógł: 114 razy
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3544
Skąd: sprzed komputera
Wysłany: 2010-04-20, 17:16   

Nie naprawiałem nigdy poloneza, ale powiem Ci, że najszybciej masz zwarcie gdzieś na tym czujniku. Zobacz, czy gdzieś jakieś metalowe elementy się nie stykają, gdzie być może nie powinny się stykać albo wstaw jakieś w miarę szczegółowe foto tego ustrojstwa.
A próbowałeś wymienić czujnik?
Swoją drogą, nie wiedziałem, że w polonezach montowali takie bajery.
 
 
Wasylek
Topik


Auto: FSO Matiz 2006
Pomógł: 156 razy
Wiek: 50
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-21, 10:18   

Nie sądzę, żeby w Polonezie było wykombinowane coś innego jak np. w Ładach. A tam to był układ prosty jak budowa cepa: +12V-żarówka-kabelek do styku klocka-w klocku wtopiony drucik zwierający do tarczy po wytarciu okładziny. Jesli świeci to po prostu trzeba szukać zwarcia do masy, najszybciej na przewodach przy kołach... :myśli:



Teraz FSO Matiz TOP 2006; wcześniej Tico SX 1998
 
 
ci.nek


Auto: Oplowóz
Imie: Marcin
Pomógł: 131 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 2408
Skąd: MMz
Wysłany: 2010-04-21, 12:56   

Edit, nie doczytałem, że to plusa chodzi, to tam dział to na zasadzie, że w klockach zatopione są ścieżki w wyniku wytarcia klocków ścieżki tez się wycierają, obwód przerywa się i kontrolka świeci.
Skoro kolega pisał, że po zmostkowaniu wtyczki nadal się świeci to pewnie jest gdzieś dalej przerwany kabel.




 
 
 
Alberciczek

Auto: Nubira II CDX Kombi
Pomógł: 150 razy
Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 1762
Skąd: Tychy
Wysłany: 2010-04-21, 16:05   

Chodzi ci o tą ontrolkę z prawej strony u góry ( bursztynowe kółeczko w nawiasach ) ?
A pytam dlatego, że wielu użytkowników Poldka myli tą kontrolkę z tą na samym dole w kształcie pedału.
Ale jeżei chodzi co o ta pierwszą, to jak ona się zachowuje, jak odłaczysz kostkę przy kołach? Jeżeli świeci cały cały czas, to musisz zdemontować zestaw wskaźników ( bardzo łatwo się to robi ) i wymienić tranzystor na płytce, która jest z tyłu na zestawie wskaźników - bardzo często jest tak, że ten tranzystor się psuje i ta kontrolka świeci cąśły czas. Jak dobrze pamietam jest to BC308, ale sprawdz dokładnie. Zaznacz też, jak on jest wlutowany, żeby nie pomylić nóżek.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Bourne
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-21, 21:02   

Brak Tagu! Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jak go uzpełnić.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt