X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Nexia] zapłon jest ale nie odpala

Autor Wiadomość
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-26, 18:04   [Nexia] zapłon jest ale nie odpala

witam potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo samochód jest mi potrzebny do pracy. Problem polega na tym ze samochód ma zapłon da się go odpalić z po pychu ale po przekręceniu kluczyka do odpalenia auta nic się nie dzieje nawet nic nie słychać by coś się działo. Pomożecie mi chłopaki. Porsze
Ostatnio zmieniony przez alienqomar 2010-04-26, 18:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
WlodekMC
Grupa Wielkopolska
WlodekMC


Auto: Daewoo Espero 1.8 1999
Imie: Wlodek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-26, 18:31   

Podstawowe pytanie, czy jest iskra przy kręceniu rozrusznika (ze stacyjki).
Jeżeli nie, to uszkodzeniu uległa kostka stacyjki.

Włodek
 
 
 
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-26, 18:35   

a jak sprawdzić czy jest iskra jak przekręcam kluczyk do zapłonu to kontrolki są ale dalej ani żadnego dźwięku nie ma
 
 
WlodekMC
Grupa Wielkopolska
WlodekMC


Auto: Daewoo Espero 1.8 1999
Imie: Wlodek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-26, 18:40   

To jest już mały problemik. Trzeba to zrobić w dwie osoby. Jedna próbuje "zapalić" z kluczyka, druga sprawdza czy jest iskra. Najlepiej to zrobić przez zdjęcie przewodu WN z jednej świecy, wstawić w końcówkę przewodu inną świecę, położyć ją gdzieś na masie, no i obserwować.
 
 
 
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-26, 18:43   

no dobra tak zrobię ale jak będzie to co i co jak nie będzie ??
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
WlodekMC
Grupa Wielkopolska
WlodekMC


Auto: Daewoo Espero 1.8 1999
Imie: Wlodek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-26, 18:56   

Jeżeli iskry nie będzie, to kostka stacyjki do wymiany.
Zakładam, że wtyczka kostki nie wysunęła się.
Jeżeli będzie, to można spróbować wymienić przewód WN pomiędzy
cewką zapłonową a kopułką. Przeskok iskry na świecach w cylindrach
jest utrudniony przez ciśnienie sprężania i obecność paliwa.
Iskra na dodatkowej świecy (podłączonej na zewnątrz) powinna być intensywna.
 
 
 
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-26, 19:08   

co znaczy ze kostka się nie wysunęła ?? właśnie byłem sprawdzić i jak zapalam zapłon to po przekręceniu kluczyka jest hałas takie cyk i koniec i tak za każdym razem a tak w ogule to alternator jest po stronie kierowcy pod kopułką do której idą kable zapłonowe tak ?>
 
 
WlodekMC
Grupa Wielkopolska
WlodekMC


Auto: Daewoo Espero 1.8 1999
Imie: Wlodek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-26, 19:21   

Nie bardzo rozumiem. Czy rozrusznik nie chce kręcić silnikiem ?
Jeżeli tylko cyka, to najprawdopodobniej jest uszkodzony rozrusznik.
 
 
 
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-26, 19:26   

jest tak przejechałem 120 km bez żadnego problemu :d zatrzymałem się i poszedłem do sklepu po 10 minutach wróciłem i nie mogłem odpalić. odpaliłem z popycha teraz jak poszedłem obadać dogłębnie to po przekręceniu kluczyka zapalają się lampki czyli zapłon jest a po dalszym przekręceniu gasną i jest cyk i nic więcej nawet nie ma jakiegoś dźwięku że silnik chce sie uruchomić
 
 
WlodekMC
Grupa Wielkopolska
WlodekMC


Auto: Daewoo Espero 1.8 1999
Imie: Wlodek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 74
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-04-26, 19:30   

Wszystko to wskazuje, że padł akumulator .
Pożyczyć od kogoś i spróbować.

Może też być słaby styk na zaciskach akumulatora.
Odkręcić, wyczyścić i spróbować powtórnie.
 
 
 
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-26, 19:45   

akumulator przecież przejechałem 120km powinien być ładowany a po 2 to on ma dopiero niecałe pół roku. jak włączę zapłon to wszystko działa radio światła dmuchawa HMm

[ Dodano: 2010-04-26, 19:46 ]
akumulator przecież przejechałem 120km powinien być ładowany a po 2 to on ma dopiero niecałe pół roku. jak włączę zapłon to wszystko działa radio światła dmuchawa HMm jak to możliwe ??
 
 
pawel1256

Auto: Espero
Pomógł: 10 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Kwi 2010
Posty: 482
Wysłany: 2010-04-26, 20:42   

tak zpopycha nie odpalaj za czesto
bo sie to moze zle skonczyc

objawy wskazuja na padniety akumulator
 
 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 259 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 4032
Skąd: piła
Wysłany: 2010-04-26, 21:27   

rozrusznik ci wysiadł - kolego . Napraw go lub wymień
 
 
alienqomar
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-27, 18:43   

Hmmpawel1256, okej narzazie tylko raz go tak odpaliłem :D A tak po za tym dziś na spokojnie tam zajrzałem to po przekręceniu kluczyka pod maska słychać jakieś cyki jakby puknęło coś i tak za każdym razem kiedy przekręcę kluczyk, Hmm a może to być wina kostki stacyjki ostatnio dosyć często działo mi się tak gdy wjechałem na dziurę to wyłączało mi się radio, radio mam pod zapłonem i żeby je włączyć z powrotem musiałem albo wyłączyć i włączyć samochód albo lekko pokręcić kluczykiem w stacyjce ale samochód dalej działał. wiec już sam nie wiem na weekend jadę na kanał i wyjme ten rozrusznik i zobaczę. Pozdro
 
 
pinus


Auto: Daewoo Nubira sedan 1.6 SX LPG
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 09 Maj 2009
Posty: 458
Wysłany: 2010-04-27, 19:20   

stifff napisał/a:
rozrusznik ci wysiadł - kolego
Kolega stifff, może mieć rację, bo nawet jeśli by nie chciał odpalić to rozrusznik powinno być słychać.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt