X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Nubira II] klimatyzacja manualna nie podaje prądu na przeka

Autor Wiadomość
payron

Auto: nubira II Combi
Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 63
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-02, 23:03   [Nubira II] klimatyzacja manualna nie podaje prądu na przeka

Witam, mam problem z klimą manualną w mojej nubirze mianowicie gaz jest, szczelność ok jak zewrę przekaźnik od ac to sprężarka działa i lód leci z nawiewów. Wentylatory się nie włączaja i nie jestem pewien czy w nubirze maja sie odrazu włączać czy jak osiagnie jakieś cisnienie uklad (napewno są sprawne co w korkach odpalaja się same). Sądzę że to coś nie halo z włącznikiem z racji dos skomplikowanej budowy płytki może jakaś ścieżka się przepaliła. Proszę o pomoc co mogę zrobić aby ustalić gdzie jest winowajca. Może ktoś wie jak się sprawdza czujnik niskiego ciśnienia ? albo jak go oszukać aby podawał dalej prąd bo też biorę go pod uwagę. Podsumowując mechanicznie klima działa cacy. Na przekaźnik nie jest podwany prąd z przycisku AC. Bardzo proszę o wszystkie wskazówki i porady w szukaniu problemu.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Prezes
mp79


Auto: posiadam
Imie: :niny
Pomógł: 114 razy
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3546
Skąd: sprzed komputera
Wysłany: 2010-05-03, 08:50   

To jest chyba jednak dosyć prosty włącznik, bo ma dwa położenia, więc z powodzeniem można go zastąpić nawet zwykłym tzw. pstryczkiem (trochę mniej estetycznym). Jedynie dioda, wbudowana w układ i sygnalizująca wciśnięcie przycisku, może pozornie komplikować sprawę. A tak w ogóle to ona świeci, gdy przycisk A/C jest wciśnięty?
payron napisał/a:
Wentylatory się nie włączaja i nie jestem pewien czy w nubirze maja sie odrazu włączać czy jak osiagnie jakieś cisnienie uklad (napewno są sprawne co w korkach odpalaja się same).

U mnie, gdy klima działała, wentylatory startowały od razu.
 
 
payron

Auto: nubira II Combi
Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 63
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-03, 13:31   

Jak rozbierałem panel to nie jest to tylko przycisk, faktycznie przycisk połączony jest z płytką która składa się z ścieżek, oporników, czujnika temperatury, itp. Uważam że mogła pójść jakaś ścieżka lub opornik i sygnał nie idzie dalej do przekaźników na sprężarkę i wentylatory. Dlatego chciałbym podmienić sam panel sterowania i zobaczyć czy odpali jak odpali to sukces, jak nie to mam problem.Wtedy w najgorszym wariancie pociągnę instalację włącznik który będzie podawał prąd na 2 przekaźniki na wentylatory i na sprężarkę. Minus takiego manewru będzie to, że mogę spalić sprężarkę w przypadku niskiego ciśnienia gazu bo omijam czujnik. Gdyby ktoś wiedział jak połączyć czujnik ( ma on 3 przewody czerwony, pomarańczowy i zielony z paskiem czarnym) to instalację bym puścił przez ten czujnik i było by cacy. Interesują mnie wszystkie podpowiedzi co mogę sprawdzać w celu wykrycia usterki. Nie chce oddawać do serwisu klimatyzacji auta ponieważ nie mam żadnego zaufanego i nie chce płacić pareset zł za jakąś pierdołę ubraną przez mechanika w poważną usterkę. Może ma ktoś w okolicach wawy taki panel niekoniecznie na sprzedaż ale chciałby udostępnić go na chwilkę w celu sprawdzenia byłbym wdzięczny.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt