X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Matiz] Wymiana żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej

Autor Wiadomość
manfred

Auto: Matiz
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-12-15, 19:03   [Matiz] Wymiana żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej

Witam! Matiza posiada moja mama. Z racji, że dziś zgasła druga lampka podświetlenia, pasuje to wymienić. I właśnie, jak to zrobić? Czy muszę kupować same żarówki czy całe oprawki? Co mi będzie potrzebne? Pozdrawiam!
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Marcin_1998

Auto: Nie Deawoo
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 419
Wysłany: 2010-12-15, 19:57   

Wystarczą same żarówki. Najlepiej zdjąć tablicę rejestracyjną, bo trochę przeszkadza (ramka tablicy).
 
 
steyr
steyr


Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel
Pomógł: 186 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Kwi 2008
Posty: 3708
Skąd: KWA/KR
Wysłany: 2010-12-16, 00:02   

moge w 90% stwierdzic Ci powiedziec ze nieodkrecisz wkretów od lampek podświetlenia,u mnie po 5 latach niedałem rady odkrecic, ja wymieniam w ten sposób ze wkładam paluchy od spodu i sposobem na macanie zmieniam żarówki,trzeba mieć szczupłe palce.
 
 
zibi1006


Auto: Matiz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 177
Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-12-16, 10:09   

Oj nie przesadzajmy, u mnie tez nie były ruszane ale odkręcić się dało. Wystarczą żarówki bez żadnych oprawek. I robisz na magika jak pisał Steyr albo odkręcasz, wyciągasz plastikową oprawkę wymieniasz żarówe i składasz w odwrotnej kolejności.
 
 
manfred

Auto: Matiz
Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-12-16, 10:41   

Wyszło bez problemu, ale jedna śruba już była lekko obrobiona i już nie dałem rady jej do końca dokręcić. Trzymać się trzyma, ale pasuje ją wymienić. Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać taką śrubę?
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Bercik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-16, 11:23   

Dostaniesz w każdym sklepie żelaznym - to zwykły wkręt z szerokim łbem. Weż stary wkręt na wzór i sobie coś dobierzesz.
 
 
Rami


Auto: Matiz Joy 00
Imie: Cezary
Pomógł: 51 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 3494
Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-12-16, 13:38   

Po co wykręcać całą lampkę. Wystarczy wyjąć wkłady plastikowe. Jeśli dawno nie były wyjmowane- nie da rady rękami. Wystarczą cienkie płaskoszczypy, ale trzeba położyć się na plecach. Przed ponownym montażem należy dobrze oczyścić wkład i miejsce mocowania. Jeśli zdejmowana jest cała lampka ,trzeba wymienić wkręty na takie z łbem śrubowym - można potem wykręcić kluczem nasadowym np."8" :piwo:



Niebieski jest szybszy bardziej od czerwonego.
 
 
Kaktus2907
Grupa Śląska
jaskiniowiec ;)


Auto: Golf IV 1.9 TDI
Imie: Kasia
Pomogła: 4 razy
Wiek: 23
Dołączyła: 16 Paź 2010
Posty: 1262
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-12-30, 16:37   

steyr napisał/a:
ja wymieniam w ten sposób ze wkładam paluchy od spodu i sposobem na macanie zmieniam żarówki,trzeba mieć szczupłe palce.


co masz na mysli? nie rozumiem tego sposobu a musze wymienic te zarowki:P
masz racje srubki nie chca sie odkrecic.
 
 
Wasylek
Topik


Auto: FSO Matiz 2006
Pomógł: 94 razy
Wiek: 45
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 945
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-31, 09:46   

Od tyłu obudowy lampki wkręcona jest oprawka a w niej wciśnięta jest żarówka typu W3W. Wkręcenie oprawki jest na gwint typu "bagnet" (obrót ok. 90 stopni). Ale ponieważ dostęp do tej oprawki jest dość przykry i jej nie widać, trzeba to robić "na macanego". ;)
Ja z wykręceniem oprawki nie mam problemów a przy wkręcaniu pomagam sobie szczypcami z wygiętymi końcami (peanem).



Teraz FSO Matiz TOP 2006; wcześniej Tico SX 1998
 
 
Kaktus2907
Grupa Śląska
jaskiniowiec ;)


Auto: Golf IV 1.9 TDI
Imie: Kasia
Pomogła: 4 razy
Wiek: 23
Dołączyła: 16 Paź 2010
Posty: 1262
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-12-31, 12:22   

no wlasne ja nie mialam sily zeby to wyciagnac:( mam chude palce ale brak sily;p . brat musial to zrobic. bo inaczej niz na macanego nie dalo rady bo te sruby to juz tak wyrobione ze masakra:O niczym nie dalo tego ruszyc nawet wczoraj psikalam WD-40 i lipa . Wazne jednak ze jakos mam wymienione i ze swieci;)
 
 
Piotr
Moderator
Jagoda w drodze :D


Auto: Nubira 222
Imie: Piotr
Pomógł: 437 razy
Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 16962
Skąd: Chrząszczyrzewoszyce
Wysłany: 2010-12-31, 12:41   

Wkrętarka \ wiertarka , 3 minuty rozwiercania , potem kombinerki , nowe śruby i następnym razem nie ma takiego problemu i palce całe . :D



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :piwo:

 
 
Kaktus2907
Grupa Śląska
jaskiniowiec ;)


Auto: Golf IV 1.9 TDI
Imie: Kasia
Pomogła: 4 razy
Wiek: 23
Dołączyła: 16 Paź 2010
Posty: 1262
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-12-31, 13:50   

Pietrolot napisał/a:
Wkrętarka \ wiertarka , 3 minuty rozwiercania , potem kombinerki , nowe śruby i następnym razem nie ma takiego problemu i palce całe . :D


tak tez ojciec chcial zrobic juz bo nie mial sily :P ale przyszedl brat i wymacal i wlozyl zarowki:P
 
 
tomki91

Auto: Matiz Life '02
Imie: Tomek
Wiek: 22
Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 55
Skąd: SPI
Wysłany: 2010-12-31, 13:57   

wd-40 od środka zderzaka na gwint + dobry śrubokręt lub wiertarka... :omg: i uważać żeby zderzak nie pękł w miejscu wiercenia bo plastik jest miękki
  
 
 
 
Kaktus2907
Grupa Śląska
jaskiniowiec ;)


Auto: Golf IV 1.9 TDI
Imie: Kasia
Pomogła: 4 razy
Wiek: 23
Dołączyła: 16 Paź 2010
Posty: 1262
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-12-31, 14:07   

nie wazne juz :) wazne ze swieci:).
choc na przyszlosc wolalabym bez problemu rozkrecic i wlozyc a nie macac:P hehe dzieki:))
 
 
Piotr
Moderator
Jagoda w drodze :D


Auto: Nubira 222
Imie: Piotr
Pomógł: 437 razy
Wiek: 40
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 16962
Skąd: Chrząszczyrzewoszyce
Wysłany: 2010-12-31, 18:28   

Kaktus2907 napisał/a:
choc na przyszlosc wolalabym bez problemu rozkrecic i wlozyc a nie macac:P hehe dzieki:))

To trzeba rozwiercić , stare śruby wywalić i dać nowe , jakieś nierdzewne . Przy rozwiercaniu nie przesadzac z obrotami , bo klosz lampki lubi sie przytopić .



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :piwo:

 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Reklama   |   Kontakt