X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


Uszkodzony ekran w telewizorze???

Autor Wiadomość
Przemek2808


Auto: Leganza CDX
Imie: Przemek
Wiek: 42
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 166
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-01-20, 10:56   Uszkodzony ekran w telewizorze???

Witam!!!
Może ktoś z Was zna się trochę na rzeczy więc proszę o podpowiedź. Mam w domu telewizor. SHARP, chyba 38 lub 40 cali, płaski. Standardowy, żadna tam rewelacja ale gra całkiem ładnie. Wczoraj zobaczyłem, że na całym ekranie, w jednym miejscu jest czarna, jakby nieaktywna pionowa nitka pikseli :myśli: W sumie jakoś strasznie w oglądaniu mi to nie przeszkadza. No ale zacząłem się zastanawiać. Po pierwsze, czy cos takiego da się naprawić? Po drugie czy jeśli poleciała jedna nitka pikseli to będą lecieć też kolejne i w związku z tym czy koniecznie, na biegu trzeba oddać telewizor do serwisu czy można nie przejmować się zbytnio?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi ;)
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Marcin_1998

Auto: Nie Deawoo
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 419
Wysłany: 2011-01-20, 11:32   

Jeśli masz gwarancję, to złóż reklamację. Do takiego TV serwis przyjeżdźa do domu. Nie lepiej miec sprawny TV?

Czy polecą następne? Tego nie wie nikt.
 
 
dawidczaju


Auto: Arosa 1.7 SDi
Imie: Dawid
Wiek: 33
Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 699
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-20, 11:44   

Widziałem kiedyś jak koleś naprawiał takie coś bijąc kijem po tv z góry. I dawało radę.



 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Wiek: 36
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24294
Skąd: SI
Wysłany: 2011-01-20, 12:25   

co to za telewizor płaski standardowy ?? kineskop ??



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
Marcin_1998

Auto: Nie Deawoo
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 419
Wysłany: 2011-01-20, 12:34   

RIPER napisał/a:
co to za telewizor płaski standardowy ?? kineskop ??

Napisał w pierwszym poście, że płaski ;)
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Markon
Przyjaciel
Błota i off roadu


Auto: SGV2, Ford Escape, M Pajero2
Imie: Mariusz
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 6249
Skąd: Pajęczno (EPJ)
Wysłany: 2011-01-20, 13:14   

jeśli posiada kineskop ale płaski a nie matryce jest możliwe ze albo się namagnesował albo dokończył żywota trafo-powielacz jest też możliwe ze łapa na kineskopie jest już tak zasyfiona ze nie daje pełnej mocy wtedy musisz wyczyścić górną część kineskopu gdzie jest łapa szmatką nasączoną denaturatem następnie wsunąć pod łapę kawałek przewodu doczepionego do masy żeby zeszło napięcie z trafo bo może cię smyrgnąć chyba że będziesz miał gumopwe rękiwaczki wypinasz łapę typu przyssawka wyciągasz druty z kineskop myjesz wszystko zaczekaj jak wyschnie i składasz musisz też s[sprawdzić trafo czy nie puściła jakaś noga jeśli to nowszy typ musi zostać podpięty pod kompa może synchronizacja pomoże a cenowo wygląda to tak

trafopowielacz 250 - 300zł
rozmagnesowanie 20zł
synchronizacja 50zł
układ scalony od sterowania 150 -200zł



 
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Wiek: 36
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24294
Skąd: SI
Wysłany: 2011-01-20, 13:28   

Cytat:
bo może cię smyrgnąć


napisz lepiej, że z tym smyrnięciem może być tak że sam sobie zęby wybije albo telewizor rozwali :głupkowaty:



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
Markon
Przyjaciel
Błota i off roadu


Auto: SGV2, Ford Escape, M Pajero2
Imie: Mariusz
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 6249
Skąd: Pajęczno (EPJ)
Wysłany: 2011-01-20, 16:35   

RIPER napisał/a:
Cytat:
bo może cię smyrgnąć


napisz lepiej, że z tym smyrnięciem może być tak że sam sobie zęby wybije albo telewizor rozwali :głupkowaty:
nie to jest rozładowanie przeskok iskry jak na cewce oczywiście wszystkie prace na wyłączonym odbiorniku z sieci :D



 
 
 
Gwiazdoor
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-20, 16:51   

Przemek2808 napisał/a:
na całym ekranie, w jednym miejscu

Możesz to na polski przetłumaczyć? :lol:
Jeśli to kineskop to nie jest fizycznie możliwe, żeby ci się nagle "cienka nitka" zrobiła.
Jeśli to LCD/plazma to możliwe. Naprawa w domu jest niemożliwa. Ta "naprawa poprzez stuknięcie" to kwestia tego, ze powodem jest "zimny lut". Akurat tam nie jest to lut, tylko klejenie, ale efekt podobny.
Możesz sobie oglądać z takim defektem, nie jest powiedziane, że będzie się to powiększać, ale może. I tak powiększy się co najwyżej do końca "sekcji".
 
 
Markon
Przyjaciel
Błota i off roadu


Auto: SGV2, Ford Escape, M Pajero2
Imie: Mariusz
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 6249
Skąd: Pajęczno (EPJ)
Wysłany: 2011-01-20, 17:05   

Gwiazdoor napisał/a:
Przemek2808 napisał/a:
na całym ekranie, w jednym miejscu

Możesz to na polski przetłumaczyć? :lol:
Jeśli to kineskop to nie jest fizycznie możliwe, żeby ci się nagle "cienka nitka" zrobiła.
Jeśli to LCD/plazma to możliwe. Naprawa w domu jest niemożliwa. Ta "naprawa poprzez stuknięcie" to kwestia tego, ze powodem jest "zimny lut". Akurat tam nie jest to lut, tylko klejenie, ale efekt podobny.
Możesz sobie oglądać z takim defektem, nie jest powiedziane, że będzie się to powiększać, ale może. I tak powiększy się co najwyżej do końca "sekcji".
jest możliwe żeby obraz się ściągnął nawet do 5 cm nie jest możliwe żeby na obrazie była czarna krecha 5cm mowie o kineskopie



 
 
 
viper-gutek

Auto: LANOS 1.5 SE LPG
Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 994
Skąd: Końskie (TKN)
Wysłany: 2011-01-20, 17:39   

Markon napisał/a:
Gwiazdoor napisał/a:
Przemek2808 napisał/a:
na całym ekranie, w jednym miejscu

Możesz to na polski przetłumaczyć? :lol:
Jeśli to kineskop to nie jest fizycznie możliwe, żeby ci się nagle "cienka nitka" zrobiła.
Jeśli to LCD/plazma to możliwe. Naprawa w domu jest niemożliwa. Ta "naprawa poprzez stuknięcie" to kwestia tego, ze powodem jest "zimny lut". Akurat tam nie jest to lut, tylko klejenie, ale efekt podobny.
Możesz sobie oglądać z takim defektem, nie jest powiedziane, że będzie się to powiększać, ale może. I tak powiększy się co najwyżej do końca "sekcji".
jest możliwe żeby obraz się ściągnął nawet do 5 cm nie jest możliwe żeby na obrazie była czarna krecha 5cm mowie o kineskopie


Tak. To jest możliwe jak padnie trafo albo któreś odchylanie, ale wtedy ten pasek będzie świecił a nie zrobi się martwy. Martwe piksele pojawiają się w LCD/plaźmie. A tego naprawiać w domu się raczej nie da...
 
 
Markon
Przyjaciel
Błota i off roadu


Auto: SGV2, Ford Escape, M Pajero2
Imie: Mariusz
Wiek: 41
Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 6249
Skąd: Pajęczno (EPJ)
Wysłany: 2011-01-20, 21:03   

viper-gutek napisał/a:
Markon napisał/a:
Gwiazdoor napisał/a:
Przemek2808 napisał/a:
na całym ekranie, w jednym miejscu

Możesz to na polski przetłumaczyć? :lol:
Jeśli to kineskop to nie jest fizycznie możliwe, żeby ci się nagle "cienka nitka" zrobiła.
Jeśli to LCD/plazma to możliwe. Naprawa w domu jest niemożliwa. Ta "naprawa poprzez stuknięcie" to kwestia tego, ze powodem jest "zimny lut". Akurat tam nie jest to lut, tylko klejenie, ale efekt podobny.
Możesz sobie oglądać z takim defektem, nie jest powiedziane, że będzie się to powiększać, ale może. I tak powiększy się co najwyżej do końca "sekcji".
jest możliwe żeby obraz się ściągnął nawet do 5 cm nie jest możliwe żeby na obrazie była czarna krecha 5cm mowie o kineskopie


Tak. To jest możliwe jak padnie trafo albo któreś odchylanie, ale wtedy ten pasek będzie świecił a nie zrobi się martwy. Martwe piksele pojawiają się w LCD/plaźmie. A tego naprawiać w domu się raczej nie da...
tak zresztą nawet kineskopu nie chcą naprawiać w domu :D



 
 
 
Ukey
Nowy fan CB


Auto: brudne :]
Imie: Kamil
Wiek: 33
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1008
Skąd: Wrocław/Bełchatów
Wysłany: 2011-01-21, 10:45   

Pewnie pada Ci matryca ... ew. jesli jestes meega zdesperowany mozesz poczytac i wykonac "masowanie" matrycy (mi w psp pomoglo :D ) Gdzies pewnie zostalo zgubione napiecie. Jesli telewizor ostatnio byl czyszczony lub przesowany to mozliwe ze gdzies poluzowal sie pasek ktory laczy matryce z ukladem scalonym. Czy to wyglada mniej wiecej tak ?

W komputerach moze oznaczac uszkodzenie ukladu graficznego lub samego kabla. W telewizorach tez tak moze byc ;]



Android POWER !!
 
 
 
Podobne tematy
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt