X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Tacuma/Rezzo] Problemy z klimą

Autor Wiadomość
tadeusz machows

Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 93
Wysłany: 2011-04-21, 11:59   [Tacuma/Rezzo] Problemy z klimą

Zbliża sie lato Pojechałem na przegląd klimatyzacji . Stwierdzili ,że gdzieś mi cały freon uciekł.Nalali 1 kg . Kazali przyjechać za tydzień ,aby sprawdzić gdzie ucieka /dodali kontrast/ Po tygodniu nie znależli nieszczelności ,natomiast klima nie działa. /sygnalizuje załaczenie, ale nie włącza się /Postraszyli mnie kolosalnymi kosztami naprawy i poradzili żebym sie zastanowił czy warto. Pogrzebałem i odkryłem że przekażnik załączający sprzegło kompresora nie załącza się. /można przytrzymać styk i załącza/ Niestety nie znalazłem inf ile tego freonu powinno być? Mogli nalać nie tyle /i czujniki nie pozwola na załączenie/. Jak zlokalizować przyczynę braku zimna? :zły:
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
siwy7896


Auto: Laguna II phI 2.0T LPG
Imie: Rafał
Pomógł: 78 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 1930
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-26, 10:08   

Musze Cie zmartwic ale niestety tylko tak da sie sprawdzic gdzie jest nieszczelnosc o ile to nieszczelnosc a nie sprawa z elektronika, ale skoro przekaznik sie nie zalacza, moze go podmien z innym, czyba ze jak nabiles klime to od razu dzialala po nabiciu?

Ewentualnie zmien zakldad w ktorym serwisujesz klime.
 
 
 
bykol


Auto: Skoda Fabia 1.4 16 V
Imie: Darek
Pomógł: 17 razy
Wiek: 54
Dołączył: 02 Gru 2009
Posty: 624
Skąd: okolice Częstochowy
Wysłany: 2011-04-26, 13:04   

przekaźnik załącza kompresor tylko w tedy gdy klima ma freon gdy jest pusta sprężarka, wentylatory nie załączą się, wyciek zawsze jest do zdiagnozowania chyba że masz go pod deską,,oj te fachowce :omg: a naprawa klimy aż tak kolosalnie nie jest droga bo co może być sprężarka lub chłodnica to co najdroższe tyle że do Takumy nie wiem czy są części :myśli:
 
 
tadeusz machows

Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 93
Wysłany: 2011-05-13, 11:11   

NAPRAWIŁEM. Okazuje się, że klimatyzacja samochodowa jest prostsza od budowy cepa. :Dwie "chłodnice" -parownik i skraplacz + kompresor i osuszacz. Do tego czujnik ciśnienia i..automatyka załączająca - od temperatury. U mnie była mała dziurka w skraplaczu - w miejscu trudno dostępnym, miejscu mocowania skraplacza do nadwozia. Wykryto to po dwóch dniach smarując wszystko rozpuszczonym mydłem i dmuchając w układ 18 bar azotu. Klejenie aluminium robi się srebrem zwykłym palnikiem propanowym. :D . Uszkodzenie to jest TYPOWYM !. BŁĘDEM FABRYCZNYM. -Parownik przykręcono do blachy stalowej , a jest aluminiowy - musi przerdzewieć.
Napełnienie klimy jest prymitywnie proste.: wyssać co się da pompą próżniową i w to miejsce wlać freon (R134A). Niestety większość ludzi obsługujących moją klimę znała się tylko na ( z pełną powagą) "wydojeniu" mnie. :beczy:
 
 
bronek145

Auto: nexia
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 74
Wysłany: 2022-06-25, 09:12   

Witam. Jeżeli ktos wie to niech powie gdzie znajduja sie zaworo klimatyzacji z lewej strony jest jeden oznaczomy H a gdzie drugi który to niskie cisnienie muszę doładować a szybkozłączka za mała muwi się ze powinno być oznaczone LP niebieski
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
bronek145

Auto: nexia
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 74
Wysłany: 2022-07-30, 11:24   

na dole za prawym reflektorem
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt