X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Check engine kod 23

Autor Wiadomość
felix_16
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-11, 13:21   [Lanos] Check engine kod 23

Witam.
Podczas jazdy Lanim wywalił błąd 23 (Czujnik temperatury powietrza dolotowego (MAT) Sygnalizacja zbyt wysokiej temperatury - powyżej 140 stopni Celsjusza).
Odpinałem kostkę od czujnika, resetowałem kompa - bez rezultatu.
Wymieniłem czujnik - reset kompa - bez rezultatu.
Pozostała jeszcze wymiana całej rury ssącej.
Przewody i kostka w porządku.
Podczas jazdy silnik pracuje bez zastrzeżeń na gazie i na benzynie.
Czy ten czujnik ma jakiś wpływ na zużycie benzyny i LPG?
Doradźcie co mam z tym zrobić?
Z góry dziękuję za podpowiedź ?

Pozdrawiam

felix_16
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
jurkrzy
Co ja tam wiem...


Auto: lanos 1,6 16V SX 1999r sedan
Pomógł: 107 razy
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 931
Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-06-11, 22:34   

1. Może być uszkodzony czujnik - zmierz oporność czujnika temp. powietrza (która de facto jest uzależniona od temp. zewn.) i tak:
przy temp. 15 st. Celcjusza = 4450 Omów (czyli 4,45 k Omów)
przy temp. 20 st. Celcjusza = 3520 Omów (czyli 3,52 k Omów)
przy temp. 25 st. Celcjusza = 2795 Omów (czyli 2,79 k Omów)
przy temp. 30 st. Celcjusza = 2238 Omów (czyli 2,23 k Omów)
przy temp. 35 st. Celcjusza = 1802 Omów (czyli 1,80 k Omów)

2. może być uszkodzenie samych przewodów -- sprawdź

3. sprawdz wtyki i konektor czujnika MAT

4. Sprawdź czy niema zwarcia z masą między wtykiem 2 konektora MAT a wtykiem B4 konektora ECM

Stawiam albo na uszkodzony czujnik =jego oporność mniejsza od 100 omów - czyli zwarcie na czujniku, albo zwarcie na kablach



Poszukuję wiązki do 2 x AirBag
Mój temat LPG: http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=42716
Zrób coś dla innych..... Napisz co konkretnie ci pomogło.... (czyli jak naprawiłeś auto)
 
 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 684 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 10917
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2011-06-12, 07:12   

jurkrzy, kolega pisze że wymienił czujnik ...... ale z tym zwarciem instalacji to może być to bo oporność zerowa i stąd 140*C.....




 
 
 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 254 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 3911
Skąd: piła
Wysłany: 2011-06-12, 12:12   

Mawerix123 napisał/a:
jurkrzy, kolega pisze że wymienił czujnik ...... ale z tym zwarciem instalacji to może być to bo oporność zerowa i stąd 140*C.....

I może sobie wymieniać 10 czujników i 10 całych rur dolotowych a usterki nie usunie dopóki nie sprawdzi ciągłości wiązki pomiędzy ECM a złączem czujnika.
 
 
felix_16
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-21, 13:12   

Witam.
Sprawa się wyjaśniła. Przerwany był przewód wtyczki czujnika MAT.
Po zlutowaniu i resecie kompa wszystko wróciło do normy.

Dzięki za podpowiedzi
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Marcin K.

Auto: LANOS
Wiek: 32
Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 78
Wysłany: 2011-09-01, 19:07   

ja się podłączę :p
może mi ktoś podrzucić zdjęcie na którym widać wtyke do czujnika MAT i z którego miejsca na wiązce elektrycznej wychodzą przewody do tego czujnika, bo nie wiem czemu nie mam wtyczki do tego czujnika, a wymieniałem ostatnio silnik i mi błąd właśnie od czyjnika MAT.



LANoS 1.6 16V 98r. HB, LPG - LandiRenzo
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt