X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Lanos] Bingo M przełącza na LPG i wraca na PB

Autor Wiadomość
cheesus

Auto: Lanos
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 22
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2011-06-26, 00:28   [Lanos] Bingo M przełącza na LPG i wraca na PB

Mam kompa Bingo M i od wczoraj bardzo dziwnie się zachowuje: przełącza na LPG i po około 2 sekundach wraca na PB. W ogóle nie da się jeździć na gazie.
Żeby było zabawniej, to nawet po awaryjnym przełączeniu na LPG, komp wraca na benzynę po kilku sekundach - zanim zdążę odpalić na gazie.

Jak podpiąłem bingo pod laptopa, to po przełączeniu na gaz program pokazuje coś w stylu Brak warunków - zbyt niska temperatura czy jakoś tak i wraca na benzynę. Gdy w ustawieniach wyłączyłem sprawdzanie temperatury, to zaczął pokazywać samo Brak warunków.

Zrzuciłem oscyloskop z programu:



Po przełączeniu krokowy skacze na ponad 100 i praktycznie od razu spada do 0. Trzymałem akurat nogę na gazie i dlatego są takie skoki - ciągle się przełączał.
Natomiast obroty w rzeczywistości się tak nie wahały, tylko na wykresie tak wyszło - nie wiem, dlaczego.

Co może powodować, że Bingo nie włączy gazu nawet przy zgaszonym silniku? Sprawdza jakieś czujniki, czy co?
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Ukey
Nowy fan CB


Auto: brudne :]
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1008
Skąd: Wrocław/Bełchatów
Wysłany: 2011-06-26, 00:49   

Chyba Ci komputer padl ;[ lub gdzies gubi napięcie , ew. posprawdzaj masy na instalacji gazowej moze cos sie poluzowalo ?



Android POWER !!
 
 
 
cheesus

Auto: Lanos
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 22
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2011-06-26, 01:17   

on się nie resetuje (wiem, jak wygląda spadek napięcia w bingo, bo kiedyś to miałem) - on się po prostu przełącza na benzynę, diody nie gasną ani na moment, tylko zaczynają mrugać. komp był wymieniany rok temu ;)
 
 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Corsa 1.2 16v / Fiesta 1.5 TDCI
Imie: Michał
Pomógł: 157 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 6091
Skąd: SY
Wysłany: 2011-06-26, 01:18   

nie wiem czy ten komp sprawdza tez przepływ cieczy przez reduktor - ktora w koncu sluzy do ogrzania owegoż sprzętu.
Ale w sumie dziwne zachowanie.
Jak bedziesz sprawdzał kable to obczaj tez krokowca odrazu. (chyba, ze masz srube :P )
Moze krokowy cos sie sypie i przez to komp błędy wywala.



War... war never changes...
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2011-06-26, 01:23   

sprawdź kable którymi do sterownika sygnal o pracy silnika :)
może instalacja gubi ten i sterownik myśli że silnik już nie pracuje więc przełącza na benzynkę



pomogłem kliknij pomógł
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
cheesus

Auto: Lanos
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 22
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2011-06-26, 02:22   

przecież przy wyłączonym silniku próbuję przełączyć w tryb awaryjny (wymuszenie gazu) ale też wraca na pb, więc to nie to
 
 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Corsa 1.2 16v / Fiesta 1.5 TDCI
Imie: Michał
Pomógł: 157 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 6091
Skąd: SY
Wysłany: 2011-06-26, 11:03   

cheesus napisał/a:
więc to nie to

a nie mozesz sprawdzic zamiast wróżyć, ze to nie to? Przeciez duzo roboty ze sprawdzeniem kabli do komputera gazu nie ma, ew innych przewodów, rurek do kluczowych czesci instalacji.



War... war never changes...
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2011-06-26, 12:10   

cheesus, nie wiem jak realizowane jest "awaryjne włączenie" w Twoim sterowniku ale podejrzewam ale na pewno są zabezpieczone przed tym jakbyś na miał na awaryjnym i pękł wąż lub miał nieszczelny układ tak że po braku sygnału pewnie wyłącza gaz.

masz czujnik temp na parowniku?? z tego co pamiętam u mnie można go obejść łącząc jego styki komp gazowy dostaje info że silnik jest ciepły



pomogłem kliknij pomógł
 
 
Ukey
Nowy fan CB


Auto: brudne :]
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1008
Skąd: Wrocław/Bełchatów
Wysłany: 2011-06-26, 13:20   

A nie slychac takiego "klikania" Bo moze elektrozawór Ci padl i dlatego wraca spowrotem na PB otwórz maske jak bedzie chodzil na PB i przepustnica dodaj gazu i sprawdz czy elektrozatór dziala prawidłowo.



Android POWER !!
 
 
 
cheesus

Auto: Lanos
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 22
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2011-06-26, 13:52   

BobPL napisał/a:
a nie mozesz sprawdzic zamiast wróżyć, ze to nie to?


Skoro przełączam kompa awaryjnie na LPG, czyli ZANIM odpalę silnik, to jak ma dostawać sygnał o pracy silnika?

[ Dodano: 2011-06-26, 13:57 ]
artur_jaw napisał/a:
cheesus, nie wiem jak realizowane jest "awaryjne włączenie" w Twoim sterowniku ale podejrzewam ale na pewno są zabezpieczone przed tym jakbyś na miał na awaryjnym i pękł wąż lub miał nieszczelny układ tak że po braku sygnału pewnie wyłącza gaz.


Rurki nie są zabezpieczone - może być wyciek gazu, jeśli coś pęknie ;)


artur_jaw napisał/a:
masz czujnik temp na parowniku?? z tego co pamiętam u mnie można go obejść łącząc jego styki komp gazowy dostaje info że silnik jest ciepły


Wyłączałem czujnik temperatury i nic to nie dało.

[ Dodano: 2011-06-26, 14:03 ]
Ukey napisał/a:
A nie slychac takiego "klikania" Bo moze elektrozawór Ci padl i dlatego wraca spowrotem na PB otwórz maske jak bedzie chodzil na PB i przepustnica dodaj gazu i sprawdz czy elektrozatór dziala prawidłowo.


Elektrozawór działa prawidłowo, tylko, że po 1 - 2 sekundach po otwarciu, z powrotem się zamyka.

Generalnie klika coś w Bingo, klika elektrozawór i klika taki przekaźnik, bez którego w ogóle nie da się odpalić (nawet na PB), czyli prawdopodobnie Bigno włącza LPG i wraca na PB, tylko dlaczego?


Ponawiam pytanie: co takiego Bingo może sprawdzać przy zgaszonym silniku?
 
 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Corsa 1.2 16v / Fiesta 1.5 TDCI
Imie: Michał
Pomógł: 157 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 6091
Skąd: SY
Wysłany: 2011-06-26, 14:04   

moze wizyta u gazmena mu pomoze? Bo takei wróżenie przez forum to troche bez sensu jest :P a najprawdopodobniej komp błędami sypie sam od siebie



War... war never changes...
 
 
cheesus

Auto: Lanos
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 22
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2011-06-26, 14:22   

Jak się sprawdza błędy w Bingo-M? Mam kabel i program do konfiguracji ale nie widziałem tam takiej opcji.
 
 
Ukey
Nowy fan CB


Auto: brudne :]
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1008
Skąd: Wrocław/Bełchatów
Wysłany: 2011-06-28, 09:25   

Do bingo-M tylko tyle jest http://oldwww.kme.eu/pdf/...M-pl-1-4__1.pdf

a zobacz tak... odpal auto na PB przelacz na LPG i dodawaj gazu (cały czas) jesli nie wroci na PB to spoko jesli wróci to albo elektrozawór albo parownik albo wystarczy wyregulować.



Android POWER !!
 
 
 
cheesus

Auto: Lanos
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 22
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2011-06-28, 09:43   

Zawsze wraca. Nawet, gdy trzymam nogę cały czas na gazie, to po prostu sobie pstryka: PB - LPG - PB - LPG itd.
 
 
tomx1


Auto: Lanos...
Imie: Tomek
Pomógł: 6 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 127
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2011-06-28, 11:28   

Odłącz czujnik temperatury (zwykle jest gdzies na reduktorze), jesli zadziała LPG normalnie to czujnik do wymiany. Ja śmigam na bingo M bez czujnika i nie ma zadnych problemów.

Do czujnika idzie różowy kabelek o ile pamietam ;)

EDIT

Sprawdz jeszcze kabelek do TPS bo cały czas 0V wg zrzutu. To chyba żółty (z zielonym paskiem chyba) kabelek i idzie do dolnej okrągłej wtyczki przy przpeustnicy.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt