X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Matiz] CZUJNIK POLOZENIA PRZEPUSTNICY

Autor Wiadomość
MARIO06CU

Auto: MATIZ
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 13
Wysłany: 2011-10-01, 11:50   [Matiz] CZUJNIK POLOZENIA PRZEPUSTNICY

Witam mam problem ze swoim matizem i nie wiem co mu dolega a wiec objawy sa takie ze kupilem nowy potencjometr przepustnicy gdyz wywalalo mi blad 0120 a wiec po zalozeniu nowego czujnika silnik wariuje dusi sie po dodaniu gazu na wolnych jest ok tylko troche faluja na cieplym silniku a znow po odlaczeniu potencjometru przepustnicy wszystko gra tylko jest blad na tablicy... a i blad wyskakuje 0120 tylko po przejechaniu okolo 1km... co jest tego wszystkiego przyczyna???????
Ostatnio zmieniony przez MARIO06CU 2011-10-04, 10:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Volfodzio


Auto: Renault Megane 1.6 K4M
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 2096
Skąd: Wa-wa
Wysłany: 2011-10-01, 13:15   

Zrobiłeś przegląd osprzętu zapłonu i reset biegu jałowego + programowanie ?

PS: uzupełnij TAG.



 
 
MARIO06CU

Auto: MATIZ
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 13
Wysłany: 2011-10-01, 13:32   

Nie ustawialem biegu jalowego zapomnialem a uklad zaplonowy nowy aparat przewody swiece.
 
 
Volfodzio


Auto: Renault Megane 1.6 K4M
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 2096
Skąd: Wa-wa
Wysłany: 2011-10-01, 13:55   

No to ustaw z podłączonym nowym potencjometrem.



 
 
Gość

Wysłany: 2011-10-02, 00:39   

MARIO06CU,
Brak Tagu! Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jak go uzpełnić.

Znowu brak .
Nie musisz krzyczeć , nikt nie jest głuchy . Wyłącz Caps Lock-a .
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1137 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24289
Skąd: SI
Wysłany: 2011-10-02, 02:00   

Volfodzio napisał/a:
No to ustaw z podłączonym nowym potencjometrem.


nie trzeba, potencjometr daje sygnał do kompa, komp go trawi i robi co trzeba, a wszystko zależy od podanego przez potencjometr napięcia, to tak jak z wymianą sondy, nic nie trzeba resetować i kombinować :)



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
wpr
Grupa Mazowiecka
Grupa Trzymająca Władzę


Auto: Lanos
Imie: K-mil
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 334
Skąd: Pruszqf
Wysłany: 2011-10-02, 10:16   

Nie wiem jak jest w Matizie, ale w wielu samochodach jest możliwość ustawiania czujnika TPS. Przesunięcie w osi jest znikome, rzędu kilku stopni, ale zmienia się wtedy sygnał wyjściowy do sterownika.
Przykład: ford fiesta: możliwość regulaji napięcia z TPS jest 4,95-5,09 V (mniej więcej), jeżeli w "stanie spoczynku" nie będzie 5,0 V to auto wariuje.
Jak wspominałem na początku nie wiem jak jest w matizie, alee moż warto sprawdzić czy nie ma możliwośi niewielkij regulacji.



autor powyższego postu ma skłonności do dowcipów
proszę nie brać wszystkich wpisów na serio...
 
 
MARIO06CU

Auto: MATIZ
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 13
Wysłany: 2011-10-04, 10:20   

Nic nie dalo ustawienie obrotow ania reset kompa:( jest tak jak przedtem ale zauwazylem ze spalanie jest duze... kurde jak odlacze czujnik jest niby dobrze ale wolne obroty faluja:( a jak podlaczony czujnik to na wolnych dobrze chodzi ale po przejechaniu kawalka dusi sie a jak myslicie moze pompka pada i dawke zle podaje?????
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2011-10-04, 10:58   

a sprawdzałeś błędy ponownie po zmianie czujnika może np to wina kabli a nie czujnika??
chyba że czujnik szmelc ( tak też może być ) znajdz w okolicy sprawnego matiza i spróbuj podmienić sam czujnik



pomogłem kliknij pomógł
 
 
MARIO06CU

Auto: MATIZ
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 13
Wysłany: 2011-10-05, 17:57   

Mam matiza pod reka sasiadka ma ale nawet nie probuje sie zapytac bo to nieuzyte nasienie.... wlasnie zero bledow niepokazuje nic niewiem moze mase trzeba sprawdzic na przewodach bo wtedy bedzie komputer zdziwial cuda i wszystko omijal dlatego juz wymienilem prawie wszystko po kolei...
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2011-10-05, 23:42   

MARIO06CU napisał/a:
Mam matiza pod reka sasiadka ma ale nawet nie probuje sie zapytac bo to nieuzyte nasienie....

dodaj skąd jesteś - jeszcze się okaże że jest na forum :hahaha: :hahaha:
a poważnie jak masz zamiar wymieniać wszystko po kolei to chyba taniej będzie podjechać do elektryka
ale po kolei :
po zmianie czujnika brak błędu
wczeeśniej był błąd a czy objawy były podobne??
masz lpg?? jeśli tak to czy na obu paliwach tak się dzieje??



pomogłem kliknij pomógł
 
 
MARIO06CU

Auto: MATIZ
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 13
Wysłany: 2011-10-06, 01:17   

nie mam gazu a obiawy sa takie ze jak odepne czujnik to wyskakuje blad 0120 normalne... ale da sie jechac tylko niema niskich obrotow( nie mowie o wolnych ale i jak dam leciutko gazu to tez sie dusi) i jak dam gazu zaraz po odpaleniu to na wysokich bedzie chodzil ale puszcze i bedzie sie dusil... a znowu jak podepne czujnik to blad znika wolne obroty trzyma przez okolo 2 minuty i tez sie dusi ale gazu jak dodam to strzela i wogole
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2011-10-06, 09:35   

czyli jak rozumiem przy nowym czujniku nie ma błędu więc może na chwilę go pomińmy

a w jakim stanie są świece?? jak zacznie prychać zobacz czy np nie są zalane ?? bo teraz dopiero przy kolejnym przeczytaniu tematu zauważyłem
MARIO06CU napisał/a:
zauwazylem ze spalanie jest duze...

tzn o ile wzrosło ?? jaki masz przebieg może wtryski są nieszczelne i przepuszczają paliwo ??
spróbuj zalać jakiejś 98 i pokręcić go trochę na wysokich obrotach ( jazda w mieście 2-3 bieg) ( można też spróbować czegoś do czyszczenia wtrysków ale nie gwarantuje że będą cudowne efekty)



pomogłem kliknij pomógł
 
 
MARIO06CU

Auto: MATIZ
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 13
Wysłany: 2011-10-06, 17:18   

Mam druga listwe wtryskowa:) ale powiem tak dzis poszedlem za rada znajomego ktory powiedzial mi zebym pokombinowal z masa i tak zrobilem podlaczylem dodatkowe kable od czujnika przepustnicy i przeplywomierza druga mase pod akumulator i zle nie jest teraz wolne obroty cudownie chodza zero bledow ale jak dodam gazu podczas jazdy to czuc szarpniecie na poczatku a jak gaz w podloge to jest szarpniecie i znow idzie dobrze i jak juz szarpnie to zapala sie check i swieci na wysokich obrotach a jak spada do wolnych to gasnie... i co tu jest grane??? swiece ogladalem nie sa mokre ani zabrudzone innym syfem... i spalanie sie unormowalo bo wczesniej za 30zl zrobilem rowno 28km!!!!!!!!!!
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt