X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Lanos] Co to jest ? ... auto NIE pali .. usterka nieznana

Autor Wiadomość
Tomuś

Auto: Lanos 1.5 16V
Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-11, 16:47   [Lanos] Co to jest ? ... auto NIE pali .. usterka nieznana

Witam wszystkich , od dłuższego czasu śledzę to forum które służy mi jako wademekum wiedzy na temat mojego pierwszego auta jakim jest Lanos 1.5 16V rocznik 99 z LPG :)

Jako iż auto złapało jakąś usterkę i nie chce odpalić od kilku dni testujemy wraz z ojcem każdy wariant , zanim jednak opiszę symptomy .. mam pytanie ? które może tym samym jest rozwiązaniem mojego problemu ..

Dostrzegłem pod maską , pewną część jako iż słabo się znam na mechanice mam do was pytanie :)

CO TO JEST :) i czy przewód z niego wychodzący, łączy się z jakąś wiązką itp ? w moim lanosie przewód nigdzie się nie łączy a koniec jest jakby stopiony :/

Z góry dzięki :)
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1137 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24287
Skąd: SI
Wysłany: 2011-10-11, 16:57   

Brak Tagu! Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jak go uzpełnić.



a jest to zawór recyrkulacji spalin LPG, jak chcesz żeby przestał działać odłącz wężyk i ten właśnie wężyk zaślep ...

[ Dodano: 2011-10-11, 16:59 ]
jak dobrze widzę masz nieoryginalną cewkę więc http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=26008

jak będzie błąd 63 i 64 cewka do wymiany ;)



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
Tomuś

Auto: Lanos 1.5 16V
Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-11, 17:01   

Czyli fakt że jest zaślepiony (nie podpięty) ? nie spowoduje że silnik nie odpala ?

Z tego co się orientuje mam zwykłą instalacje gazową (nie sekwencyjną )


Dziękuje bardzo za szybko odpowiedź :)
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1137 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24287
Skąd: SI
Wysłany: 2011-10-11, 17:02   

Tomuś napisał/a:
Czyli fakt że jest zaślepiony (nie podpięty) ? nie spowoduje że silnik nie odpala ?


nie, będą tylko falować obroty



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
Tomuś

Auto: Lanos 1.5 16V
Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-11, 17:29   

Zatem pora opisać wszystko krok po kroku :)

Auto z przebiegiem 102 tys km, zastało zakupione niespełna rok temu od dalekiego znajomego toteż historia samochodu jest mi możliwie znana . Od tego czasu zrobiłem 16 tys km praktycznie bezawaryjnej jazdy ( w między czasie wymieniona została cewka zapłonowa , fajki , świece ) . Wszystkie czynności serwisowe robione są zgodnie z tabelą przebiegów itd. (rozrząd , filtry itp )

Auto zdążyłem tak bardzo polubić ( być może sentyment bo to pierwsze :) że obecna awaria spędza mi sen z powiek . I pomyśleć że tydzień temu zrobiłem sobie piękne podświetlenie schowka i wnęki pod radiem :)

Obecnie autem mało jeździłem gdyż miałem niegroźny wypadek na motorze, toteż auto przez miesiąc zrobiło około 400km , jednakże tej nocy (06.10.11) wracając od dziewczyny zauważyłem że nie działają światła przeciwmgielne (kontrolka się zapalała ) być może wcześniej nie zwróciłem na to uwagi , następnie przejeżdżając obok sklepu postanowiłem kupić piwo ( to była jednak zła decyzja :P ) auto do momentu zgaszenie chodziło wzorowo . Zadowolony z dokonanego zakupu niestety już nie odpaliłem auta . Co prawda po dłuższym kręceniu załapało na kilka sekund , kręcąc silnik do ok 500/600 obrotów lecz przy dodaniu gazu momentalnie gasną.

Dodam tylko iż gaz się kończył , w zbiorniku była ponad połowa benzyny , auta odpala się z benzyny i po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przełącza się na gaz , Od pewnego czasu wskaźnika diodowy ilości gazu wskazywał tylko rezerwę.

[ Dodano: 2011-10-11, 17:36 ]
A teraz krok po kroku co do tej pory sprawdziliśmy wraz z tatą :)

Początkowo wykręcone zostały wszystkie świece i sprawdzona iskra ( podejrzenie uszkodzonej cewki lecz iskra była na każdej świecy )

Wszystko wskazywało na nie dochodzenie paliwa , sprawdziliśmy wszystkie bezpieczniki , zaś styczniki wydają się być OK (podmienialiśmy z innymi)
( brak charakterystycznego dźwięku pompy paliwa przy załączonym zapłonie ) toteż pompa została wykręcona i podpięta bezpośrednio pod aku -gdzie działała prawidłowo .

Miernikiem zmierzyliśmy na wtyczce od pompy zasilanie które przy kręceniu stacyjki pokazuje 0,006V co wskazuje na brak zasilania pompy .

Zatem przeczyściliśmy wszystkie kostki tj. przy pompie , pod zbiornikiem , pod siedzeniem pasażera...

Na tą chwile ręce nam opadają :/
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
jarzabek3

Auto: Lanos HB 1.6 16V
Imie: Michał
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 245
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2011-10-11, 17:46   

Hmmm może coś z instalacją elektryczna, lub kostki immo zaśniedziały. No i zczytaj błędy jakie ci wyskakują.



http://prisonwars.pl/67615/
 
 
Tomuś

Auto: Lanos 1.5 16V
Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-11, 17:52   

Kostki dużej mierze przeczyściłem , chyba że jest jakieś szczególnie konkretne miejsce podatne na korodowanie ?

Kostka immo jak się nie mylę to ta która jest pod kierownicą tak ? jeżeli tak to sprawdzałem i jest OK

Kody odczytam jutro , jak znajdę jakieś konsultanta bo nie wiem czy dobrze to odczytuje :)
 
 
Damisss
Grupa Kujawsko-pomorska
iLoveMyDaewoo <3


Auto: Lanos New 1.6
Pomógł: 24 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 1352
Skąd: Się znamy?
Wysłany: 2011-10-11, 17:59   

http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=25538
Tu masz jak sczytać kody :D
A powiedz mi czy kontrolka od imo po przekręceniu Ci gaśnie? ( to jest ta koło zegarka)
Słyszysz pracę pompy paliwa po przekręceniu kluczyka w zapłon?
Rozumiem że wszystkie kontrolki po przekręceniu w pozycję zapłonu się zapalają?



Nie mam RWD, bokiem jeździć nie muszę, wolę mieć przód napęd, ale taki który ma duszę!
 
 
jurkrzy
Co ja tam wiem...


Auto: lanos 1,6 16V SX 1999r sedan
Pomógł: 107 razy
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 932
Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-10-12, 09:33   

Co się tyczy IMOBILIZERa to nie tędy droga (gdyż przy niedziałajacym immobilizerze nie ma również iskry....)

Sprawdź bezpieczniki wszystkie a szczególnie:
EF 16 (komora silnikowa)
F 17 (kabina pasażerska)

No i sprawdź kody błędów (nie będę się powielał bo kolega ci link zapodał....)



Poszukuję wiązki do 2 x AirBag
Mój temat LPG: http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=42716
Zrób coś dla innych..... Napisz co konkretnie ci pomogło.... (czyli jak naprawiłeś auto)
 
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1137 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24287
Skąd: SI
Wysłany: 2011-10-12, 09:58   

przekaźnik pompy paliwa bym jeszcze sprawdził ;)



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
Tomuś

Auto: Lanos 1.5 16V
Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-12, 10:29   

Witam , dzięki przede wszystkim za chęć pomocy :) .. ja już się powoli poddaje ..

-Kontrolka od immo po przekręceniu stacyjki gaśnie
-Komputer wyświetla tylko błąd 12 czyli jest OK
-Podczas przełączania stacyjki zapalają się wszystkie kontrolki

NIE SŁYCHAĆ DŹWIĘKU POMPY PRZY ROZRUCHU :/ ale jak już mówiłem mierzyłem miernikiem i wszystko wskazuje na brak zasilania pompy ..

Najgorsze że nawet nie wiem komu oddać auto do naprawy elektrykowi czy do zakładu gdzie serwisują instalacje gazowe ... jeszcze wskaźnik poziomu gazu i przełącznik gazu umarł ... już nawet dioda nie mruga sygnalizująca "nie włączony gaz "

[ Dodano: 2011-10-12, 10:30 ]
Przekaźnik sprawdzałem i tyka, podmieniałem z innymi i to samo :/
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1137 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24287
Skąd: SI
Wysłany: 2011-10-12, 10:41   

nie mogło się bez powodu zgubić zasilanie na pompie, a alarm masz ??



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
jurkrzy
Co ja tam wiem...


Auto: lanos 1,6 16V SX 1999r sedan
Pomógł: 107 razy
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 932
Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-10-12, 11:36   

Sprawdź po kolei (od pompy zaczynając – czyli „od tyłu”) i zobaczysz gdzie się pojawia „+” bo chyba plusa ci brakuje
EF 16 (komora silnika) <kabel ciemnoniebieski> przekaźnik pompy (styk 30) <> przekaźnik pompy (styk 87) <przewód brązowo-biały> złącze C203 (pin 5)< przewód brązowo-biały > C903 (pin 3) <przewód brązowo-biały> silnik POMPY PALIWA > czarny przewód do masy G303
schemat link....
http://www.fotosik.pl/pok...2ca40f7923.html

co się tyczy gdzie jest C203 to link....
http://www.fotosik.pl/pok...7396ac7209.html

bo gdzie jest C903... to nie wiem... :niewiem:
co sie tyczy masy G303 to pewnie gdzieś przy pompie.... ale nie wiem jak by nie było masy to podepnij .... pod jakąś masę ;)



Poszukuję wiązki do 2 x AirBag
Mój temat LPG: http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=42716
Zrób coś dla innych..... Napisz co konkretnie ci pomogło.... (czyli jak naprawiłeś auto)
 
 
 
jarzabek3

Auto: Lanos HB 1.6 16V
Imie: Michał
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 245
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2011-10-12, 21:53   

Kolego pod siedzeniem pasażera znajduje się kostka od pompy paliwa.Oprócz niej znajduje sie tez tam pare innych. Warto zajrzec do tych kostek pod siedzenie bo ja miałem taki przypadek że zaśniedziały wszystkie bo coś było wylane. Przeczyściłem z zielonego nalotu i wszystko wróciło do normy.



http://prisonwars.pl/67615/
 
 
Tomuś

Auto: Lanos 1.5 16V
Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-10-13, 11:39   

Chłopaki już chyba wszystko przeglądnąłem ... kostki pod siedzeniem też .. tak że chyba pora oddać auto do elektryka :)

Napiszę jak się coś okaże...
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt