X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Tico] gaśnie na ssaniu i dużo pali

Autor Wiadomość
Palmoster

Auto: Tico SX 98r.
Imie: Michał
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-16, 15:14   [Tico] gaśnie na ssaniu i dużo pali

Moje tico od jakiegoś czasu zaczęło gasnąć gdy jest na biegu jałowym i chodzi ssanie. Do tego spalanie radykalnie wzrosło. Palił mi ok 5,5-6 litrów przy mojej jeździe. Góra 7. a teraz ponad 11! Gdy silnik się nagrzeje to mam wrażenie że jest ok, ale ma jakby mniej mocy (trudniej ruszyć z piskiem opon niż kiedyś). Filtr paliwa, oleju, powietrza i sam olej wymieniłem nie dawno. Jeszcze zanim zaczęły się te problemy. Po około miesiącu od tej wymiany zaczęło się. Czy to możliwe, że przyczyna jest zmiana położenia wajchy zima lato, która powoduje branie ciepłego/zimnego powietrza?

Dodam, że tico w większość jeżdżę w mieście miesięcznie ok 1000km oraz trasy jakieś 100-150km. Jeżdżę na benzynie. Nie zmieniłem sposobu jazdy dystansów. Jedynie co to fakt, że jesień przyszła i jest chłodniej.

Za każdą pomoc będę niezmiernie wdzięczny bo nie długo zbankrutuje na paliwie.
Ostatnio zmieniony przez Palmoster 2011-10-16, 19:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Gość

Wysłany: 2011-10-16, 17:42   

Palmoster,
Brak Tagu! Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jak go uzpełnić.
 
 
Bamberini
Grupa Łódzka


Auto: Lanos 1.6 16v+
Imie: Piotrek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 300
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-16, 20:42   

nie chce cie wprowadzac w blad ale radzilbym ci dac do regulacji zaplon to duzo daje jezeli chodzi o spalanie no i tikulcowe zaworki
 
 
Oral


Auto: Tico
Imie: Paweł
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 22 Wrz 2011
Posty: 253
Skąd: GPU
Wysłany: 2011-10-16, 20:46   

A jak z olejem ? bierze ? sprawdź zapłon i wyczyść gaźnik i filtr powietrza. zobacz czy masz cały dopływ paliwa cały
 
 
 
Bamberini
Grupa Łódzka


Auto: Lanos 1.6 16v+
Imie: Piotrek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 300
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-16, 20:47   

jeszcze skoro mowisz ze jest takie spalanie to byl przymrozek delikatny i gdzies moze ci benzynka spiernicza ja bym radzi podlozyc jakis karton i zobaczysz po jakims czasie czy cos jest
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Palmoster

Auto: Tico SX 98r.
Imie: Michał
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-18, 14:57   

Przymrozek to dopiero ostatnie dwa dnia a problem mam od miesiąca. Filtr powietrza jest nowy więc czyścić? Oleju nie bierze w ogóle. Kompletnie zero. Dam radę sam wyczyścić gaźnik? Co masz na myśli mówiąc dopływ paliwa cały? Paliwo nie wycieka bo gdy auto stoi to paliwa nie ubywa ;) O jakich zaworkach mowa? Wybaczcie, że jestem taki tępy :D
 
 
 
chips
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-18, 15:10   

Palmoster napisał/a:
Paliwo nie wycieka bo gdy auto stoi to paliwa nie ubywa ;) O jakich zaworkach mowa? Wybaczcie, że jestem taki tępy :D


Nie chodzi o to że bedzie ubywać ze zbiornika :) może po trochu kapac z którego kolwiek przewodu lub z gaźnika przy postoju moga to być 2 krople a podczas jazdy dużo więcej.

Pewnie chodzi o zawory (ssące, wydechowe) inaczej Ci nie wytłumacze ;p xD
 
 
DRAGON 16
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-18, 18:18   

w tikaczu lubi gnić zbiornik paliwa a także metalowe przewody paliwowe i jak kolega wyżej pisał jak stoi to pare kropel może popłynąć tym bardziej jak przewód powrotny masz walnięty a jak jest odpalony i jest już jakieś ciśnienie to wtedy będzie się więcej lało.
co do zaworków to chodzi o ustawienie luzu zaworowego na wałku rozrządu ale jak nie masz szczelinomierza to nie masz czego tam zaglądać :)
regulacja gaznika jeszcze zostaje :)
 
 
Palmoster

Auto: Tico SX 98r.
Imie: Michał
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-18, 18:39   

Zbiornik i przewody wymieniane nie całe 2 lata temu... W najbliższych dniach poszukam mechanika od gaźnika. Powiedzcie ile szykować kasiorki miej więcej... Chyba, że macie jakieś dobre poradniki. Ale czytałem, że nawet mało który mechanik robi to dobrze. Osobiście poradziłem sobie z układem hamulcowym z tyłu (bębny, szczęki, cylinderki, łożyska). Szczelinomierz mam ale co z nim zrobić? :P

PS dziś zauważyłem że zdecydowanie ma mniej mocy. Kiedyś spokojnie jechałem 160 km/h a teraz ledwo co 110 km/h i koniec więcej nie chce iść...
 
 
 
DRAGON 16
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-18, 19:06   

skoro taka różnica to moze rozrząd przeskoczył o 1 ząbek ?
szczelinomierzem ustawiasz luz na zaworach zdejmujesz pokrywkę obracasz wałem i jak masz zawór zamknięty maksymalnie ustawiasz luz. ale wątpie w to zeby to była wina luzu zaworowego tak nagle by sie to nie stało.
co do gażnika ja rozebrałem wyczyściłem i działa :) ale jak nie wiesz co zrobić z szczelinomierzem to lepiej sie za to nie bierz :D
 
 
Palmoster

Auto: Tico SX 98r.
Imie: Michał
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-01-03, 19:40   

Problemem okazał się gaźnik oraz zanieczyszczona zapadka powodująca, ze autko chodziło na ssaniu. Do tego spadł jeden wężyk i chodził na 2 garnkach.
 
 
 
as.jedrek
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-15, 18:26   

Palmoster napisał/a:
Problemem okazał się gaźnik oraz zanieczyszczona zapadka powodująca, ze autko chodziło na ssaniu. Do tego spadł jeden wężyk i chodził na 2 garnkach.


Palmoster możesz opisać dokładniej tą naprawę, chyba mam podobny problem.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt