X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[leganza]wielki problem,kreci nie odpala,chyba zepsulem auto

Autor Wiadomość
trendowaty

Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 42
Wysłany: 2008-04-01, 19:51   [leganza]wielki problem,kreci nie odpala,chyba zepsulem auto

a wiec tak, przez 2 dni grzebalem przy leganzie odlaczylem glosniki, antene, lusterko elektryczne panel sterowania szybami itp, w celu wymiany zarowek, smaorwania i innych wymian. po tym czasie rozladowal mi sie akumulator prawie zupelnie, nie bylo to dla mnie dziwne, bo wiem ze jest slaby dosc, wiec naladowalem go z prostownika i teraz problem wielki, gdyz wszystko dziala, pozatym ze woz nie odpala, tzn wyglada na to ze nie podaje paliwa, co sie moglo stac? obstawiam wszystkie bezpieczniki pod maska sprawdzilem, sa ok, od oignition troche "napuchniete" ale to chyba nie znaczy ze spalone cos mi sie wydaje ze moze jakies spiecie bylo i komputer poszedl sie.. bezpiecznik od pompy jest ok

gdzie szuakc usterki, od czego zaczac, stan naladowania akumulatora to ok 12,5v kreci elegancko. bardzo pilne wszelkie sugestie mile widziane

aha woz ma gaz 2 gen, chwilowo na srubie oraz we wnece bezpiecznikow w kabinie znalazlem jakis przycisk czerwony ale nie wiem od czego naciskanie go nic nie daje
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
john
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-01, 22:07   

Sprawdź czy jest iskra na świecach, to pierwsze potem pomyślimy co dalej
 
 
Yoshi
Weteran


Auto: Nubira II 2.0 CDX
Imie: Grzesiek
Pomógł: 174 razy
Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 8447
Skąd: Chmurokukułkowo
Wysłany: 2008-04-01, 22:12   

trendowaty napisał/a:
bezpiecznikow w kabinie znalazlem jakis przycisk czerwony ale nie wiem od czego naciskanie go nic nie daje


a masz alarm ??
Bo to może by ć jakiś "antynapad" lub takies jakies ustrojstwo co ci odcina prąd.



Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
 
 
 
Kat

Auto: Leganza 2.0 CDX
Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 972
Skąd: Bukowno
Wysłany: 2008-04-01, 23:08   

trendowaty napisał/a:
pozatym ze woz nie odpala, tzn wyglada na to ze nie podaje paliwa, co sie moglo stac?
nie wiem czy pomogę, ale jak spadło chociaż trochę napięcie,to alarm traktuje to jako kradzież akumulatora i włącza się automatycznie immobilaiser. Nie ma żadnych szans odpalić, bo nie dostaje paliwa.. Spróbuj naładować AKU, zamknąć auto z pilota, otworzyć. Powtórzyć kilka razy (immo sie musi wyłączyć) :piwo:
 
 
grzeg21
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-01, 23:29   

Jeżeli przyczyną jest immobilajzer to bardzo łatwo to sprawdzić- po przekręceniu kluczyka do pozycji w której się zaświecają kontrolki powinna zgasnąć dioda w zaślepce z napisem SECURITY (zaznaczyłem na zdjęciu gdzie ona jest). Jeżeli nie gaśnie to znaczy że to na pewno przez immobilajzer nie pali, ale są różne przyczyny nie gaśnięcia diody np.: alarm, uszkodzona cewka immobilajzera.


A jeżeli to pompa paliwa to też łatwo sprawdzić- odpiąć przewód od filtra paliwa (i włożyć go do jakiejś szmaty albo puszki żeby paliwem nie prysło) i spróbować odpalić silnik - jeżeli paliwo leci - dużo i szybko to znaczy że pompa jest ok.
Ale jeżeli alarm ma jakieś odcięcie napięcia do pompy paliwa (bardzo w to wątpię, ale różnie bywa) to ten test może nic nie dać!
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
trendowaty

Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 42
Wysłany: 2008-04-02, 07:37   

alarm jest odlaczony w trybie serwisowym, tak powiedzial poprzedni wlasciciel, bo os kolidowalo z zaplonem, o tej lampce fabrycznego imo wszystko wiem, poszukam tego przewodu paliwowego i chyba udam sie do serwisu jest ok.1 km odemnie, choc moze lepiej do jakiegos elektryka samochodowego lepiej, co uwazacie?

[ Dodano: 2008-04-02, 09:48 ]
dobra sprawa jasna pompa paliwa zatarta zero reakcji, serwis du przyjechal pompe wymienil - 460 zeta z robocizna, na allegro pewnie polowa tej ceny :zły: :beczy:

w sklepie akwimat - 420zł oryg. jakas chora cena, pocieszcie mnie ze oryg. trwalszy bo zaraz wymontuje to i oddam im, a kupie zamiennik kompletny za 150-180zl :brawo:
 
 
grzeg21
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-02, 13:33   

No to ładnie... Ja za wymianę wkładu pompy płaciłem 110zł- z robocizną. A za kompletną pompe + wymiana chcieli 220zł.

Gdybyś kolego się tak nie spieszył to wymiana pompy jest dziecinnie prosta- no ale jak autko potrzebne od zaraz, no to płacić trzeba :beczy:
Pozdrawiam.
 
 
trendowaty

Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 42
Wysłany: 2008-04-02, 18:13   

dobra jutro mi wyjma ta pompe i zaplace tylko za robocizne, powiedz mi czy mozna kupic sam wklad, bo ja z tego co sie dowiedzialem to trzeba kupic cala pompe, z tego co rozumiem ty wymieniales tylko wklad, tylko boje sie u nich na placu auto zosawic bo sie wq..... i jeszcze porysuja czy cos wiec chyba je zholuje pod dom i tyle

jaki zamiennik bys razil kupic na allegro sa jakies po 140zł
 
 
grzeg21
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-02, 20:06   

Pisałeś wcześniej że masz auto na gaz (2gen). Ja też tak mam i mam tam cos takiego jak awaryjne odpalanie na gazie:) tzn w każdym aucie włącza się to inaczej- powinieneś mieć to w instrukcji od instalacji gazowej. Więc zdemontuj pompę i odpal auto na gazie i jedź do domku:)

A co do pompy to można kupić sam wkład, a można też kupić całą pompę. Jeżeli kolega nie miał doczynienia z takimi wymianami to jednak proponuje kupić całą pompę (wymiana samego wkładu to trochę skomplikowana sprawa- ale polecam spróbować rozebrać starą pompę, jak się uda bez zniszczenia jej no to kupić wkład i poskładać, a jak się popsuje to kupić całą pompę).

Co do tego jakiej firmy i za ile to nie wiem bo ja kupiłem w sklepie i NAJTAŃSZĄ:)
Nie zależało mi na firmie bo każda daje rok gwarancji więc po co przepłacać.
 
 
trendowaty

Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 42
Wysłany: 2008-04-02, 23:28   

dzieki za info masz punkt zasluzony odemnie i browar jakbys byl z 3 miasta, co do tego gazu to w instrukcji napisane jest ze przelacznik nastawic w pozycji "0" niestety u mnie jest tylko gaz albo benzyna nie ma pozycji pomiedzy, a pozatym tak mi sie teraz kokarzy ze paliwo krazy tak czy inaczej w ukladzie paliwowym, wiec bez pompy jakby to wygladalo? bo od biedy mozna by wyjac pompe moze podczas pracy na gazie

[ Dodano: 2008-04-03, 11:08 ]
omg!!!!!!!!! wyjeli mi swoja pompe i skasowali 100zł, druga pompe zamowilem za 170zł kpl, ale w miedzy czasie cos mnie tknelo i za rada kolegi grzeg21 postanowilem przyjrzec sie jak pompe sie montuje wiec wlozylem na probe ta stara niby spalona i co?
a pompa sprawna moze sie przegrzala wtedy lub malo paliwa mialem, ale chyba jest na wykonczeniu faktycznie bo po uruchomieniu silnika troche nierowno przez 10 sek pracuje wlasnie jakby nie zasyssal odpow. dawki te objawy mialem juz od jakiegos miesiaca, tak wiec pytanie do ciebie grzeg czy to znaczy ze pompa goni juz resztkami i lada chwila padnie, czy jest moze jakis sposob na jej regeneracje, bo silniczek pompy pracuje rowno jakie cisnienie podaje nie mam jak sprawdzic, co bys poradzil?

aha chybsa powiienem ich zjechac za skasowanie 100zl za nic skoro pompa chodzi..
 
 
Kat

Auto: Leganza 2.0 CDX
Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 972
Skąd: Bukowno
Wysłany: 2008-04-03, 11:18   

trendowaty napisał/a:
instrukcji napisane jest ze przelacznik nastawic w pozycji "0" niestety u mnie jest tylko gaz albo benzyna nie ma pozycji pomiedzy,
Nawet jeśli masz przełącznik dwupozycjowy to da sie awaryjnie uruchomić na gazie. Na WŁACZONYM zapłonie spróbuj przełączyć z pozycji "gaz" na "benz" i z powrotem na "gaz" . Silnik powinien odpalić od razu na gazie.
 
 
trendowaty

Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 42
Wysłany: 2008-04-03, 12:06   

dzieki, na pzyszlosc sie przyda, moglbys sie ustosunkowac do postu powyzej, gddzie okazalo sie ze pompa stara jest jednak sprawna (w miare)
 
 
grzeg21
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-03, 12:55   

Miałem dokładnie te same objawy (nierówne obroty- zawsze na benzynie) przez 3 miesiące aż się w końcu wykończyła. Wymieniłem i wszystko gra:)

Gdybym był na twoim miejscu to bym wymienił, bo w każdej chwili może paść.

Ciśnienie prawidłowe to 3 bary (a w oponie masz ok 2,2 bara). U mnie uszkodzona pompa dalej pracowała równo tylko nie podawała paliwa, albo podawała tylko na 2 sekundy.
 
 
Kat

Auto: Leganza 2.0 CDX
Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 972
Skąd: Bukowno
Wysłany: 2008-04-04, 13:29   

trendowaty napisał/a:
dzieki, na pzyszlosc sie przyda, moglbys sie ustosunkowac do postu powyzej, gddzie okazalo sie ze pompa stara jest jednak sprawna (w miare)
hehe, dobra. Ustosunkowuję się: jak mi zaczęła padać pompa w lanosie to po prostu ja wymieniłem ;)
 
 
WaskiWi
Leganza 2.0

Auto: Leganza 2.0
Imie: Paweł
Dołączył: 02 Kwi 2017
Posty: 46
Skąd: CIN
Wysłany: 2017-10-15, 15:31   

Panowie pomocy. Moja Legi odpala kiedy chce. Posprawdzalem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki. Napięcia i masa są, lampka SECURITY gasnie, pompa pracuje a mimo to czasami nie odpala a nawet zgaśnie w drodze.
Narazie wychodzi na to że zdjęcie klemy pomaga - 2 razy z rzędu pomogło.
Jakieś pomysły?



Załóż swój nie odkopuj . Zamykam
mariusz24
 
 
Podobne tematy
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt