X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Swap A15DMS na X20SED

Autor Wiadomość
michanio91
elektronik


Auto: Lanos SX
Imie: Michał
Pomógł: 62 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 2763
Skąd: Osiek / Oświęcim
Wysłany: 2012-03-09, 10:43   [Lanos] Swap A15DMS na X20SED

Witam :)
Zakładam temacik w imieniu kolegi , który ma zamiar przeprowadzić taki swap.
Aczkolwiek on nie ma raczej o tym pojęcia :szok:
Jako jego znajomy postanowiłem że co będę mógł to pomogę...
Ogólnie nie widzę jakichś przeciwwskazań,aczkolwiek na razie jest jedna rzecz ,która mnie zaskoczyła.
Wiązka wygląda tak :
Sorka ale nie mam miniaturek :P

Ogólnie znam ją tylko ze zdjęcia. Dziwi mnie co robi ta wielka czarna kostka w tej wiązce ? :myśli:
Toć to chyba od skrzynki z bezpiecznikami ? :myśli:
Ogólnie to ja bym ją olał , wyciągnął z niej ewentualnie jakieś +12 po stacyjce czy co tam będzie potrzebne w pobliżu :D

Dowiedziałem się również ,że wtyczka złącza (foto poniżej) c210 jak dobrze pamiętam to "samiec" i w lanosie też jest samiec , więc nie da się ich spiąć plung&play. No chyba że mój kolega coś myli. Jeżeli faktycznie tak jest, zawsze można lutować ;)


Jeszcze chciałbym poznać tajniki likwidacji immobilisera ? :myśli:
Da się go wgl nie podpinać ?
A jeśli nie to wydłubać pastylkę i zamocować w stacyjce ? Jakieś inne opcje ?

Ogólnie zastanawiałem się czy jest na forum ktoś kto swapował Lanoska na SED-a ? :myśli:
Oczywiście wszelkie pożyteczne informacje na temat tego swapa, z czym są problemy itd mile widziane :piwo:

Ps. Radziłem mu c20xe,ale się uparł ....Wtedy nie było by problemów ze swapem :cfaniaczek:



za duży obrazek w podpisie .
 
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Matek92


Auto: Lanos 2.0 16V
Imie: Mateusz
Wiek: 25
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 44
Skąd: Osiek / Oświęcim
Wysłany: 2012-03-09, 13:34   

Te wtyczki tak jak mówisz. Tu i tu jest samiec ;/ Myślałem jeszcze zeby zostawic wiązke z lanosa i przełozyć tylko wtyczki te które idą do kompa. Ilośc kabli wchodzących do kompa w lanosie i leganzie jest taka sama. Teraz nasuwa sie pytanie: Co robić ? Czekamy na jakieś info ;)




 
 
 
lysy1991


Auto: Dacia Lodgy
Imie: Łukasz
Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 511
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-09, 14:32   

Ja bym bym wygrzebał pastylkę i ją przymocował :) bez kombinacji będzie działać.



Moja Nubira :D http://daewooforum.pl/temat52425.html
 
 
michanio91
elektronik


Auto: Lanos SX
Imie: Michał
Pomógł: 62 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 2763
Skąd: Osiek / Oświęcim
Wysłany: 2012-03-09, 20:38   

lysy1991 napisał/a:
Ja bym bym wygrzebał pastylkę i ją przymocował :) bez kombinacji będzie działać.

No tak też myślę zrobić w razie czego ;)



za duży obrazek w podpisie .
 
 
 
Daniel
Grupa Małopolska
_


Auto: GM & VAG
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 09 Maj 2009
Posty: 6767
Wysłany: 2012-03-11, 07:22   Re: Swap A15DMS na X20SED

michanio91 napisał/a:
Ogólnie zastanawiałem się czy jest na forum ktoś kto swapował Lanoska na SED-a ? :myśli:


Dawidek - projekt Tobie znany - http://daewooforum.pl/temat9882.html
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
michanio91
elektronik


Auto: Lanos SX
Imie: Michał
Pomógł: 62 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 2763
Skąd: Osiek / Oświęcim
Wysłany: 2012-03-11, 17:44   Re: Swap A15DMS na X20SED

Daniel napisał/a:
michanio91 napisał/a:
Ogólnie zastanawiałem się czy jest na forum ktoś kto swapował Lanoska na SED-a ? :myśli:


Dawidek - projekt Tobie znany - http://daewooforum.pl/temat9882.html


Dzięki :piwo: Nawet nie pamiętałem o nim :omg:

Niestetykolega Dawidek nie swapował sam i nie wie nic na ten temat ;)



za duży obrazek w podpisie .
 
 
 
strus
Grupa mazowiecka


Auto: Lanos / Leganza
Imie: Zbyszek
Pomógł: 14 razy
Wiek: 27
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 3919
Skąd: Nasielsk
Wysłany: 2015-11-21, 07:35   

Panowie czy to prawda ze x20sed odpali na wiazcez a15/a16dms? I ze bedzie jezdzil normalnie?



Projekt: Daewoo Lanos 2.0T 250KM & 330NM
Dupowóz: Daewoo Leganza 2.0 133KM & 197M
Roboczowóz: VW Vento 1.9TD 112KM & 197NM

Sprzedam kola zimowe z alusami do Leganzy 15"
 
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1125 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24009
Skąd: SI
Wysłany: 2015-11-21, 09:48   

lysy1991 napisał/a:
Ja bym bym wygrzebał pastylkę i ją przymocował :) bez kombinacji będzie działać.


przecież pastylki z kluczyków da się przekładać, jaki macie problem z tym żeby włożyć w kluczyk co by działało jak powinno


michanio91 napisał/a:
Daniel napisał/a:
michanio91 napisał/a:
Ogólnie zastanawiałem się czy jest na forum ktoś kto swapował Lanoska na SED-a ? :myśli:


Dawidek - projekt Tobie znany - http://daewooforum.pl/temat9882.html


Dzięki :piwo: Nawet nie pamiętałem o nim :omg:

Niestetykolega Dawidek nie swapował sam i nie wie nic na ten temat ;)



sam swapował Lenart ;) elektrykę ogarniał z czyjąś pomocą



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
carl123
Progress


Auto: Były 2 Nexie i Tico teraz czas na Lanosa
Imie: Daniel
Wiek: 25
Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 1195
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 2016-11-16, 17:55   

strus napisał/a:
Panowie czy to prawda ze x20sed odpali na wiazcez a15/a16dms? I ze bedzie jezdzil normalnie?


Czy ktoś jest w stanie na to pytanie odpowiedzieć?




 
 
 
HANSuuu1

Auto: Leganza
Imie: Kuba
Dołączył: 04 Kwi 2016
Posty: 78
Skąd: okolice Chrzanowa
Wysłany: 2016-11-19, 19:16   

Ja ostatnio robiłem rozrząd i uszczelkę głowice w a16 kolegi i wiazka wygląda bardzo podobnie ale na pewno sa jakieś różnice, większość czujnikow typu tps, map, podciśnienie kolektora, czesc wiązki do alternatora ale jak jest z komputerem i skrzynka bezpieczników to nie wiem
 
 
carl123
Progress


Auto: Były 2 Nexie i Tico teraz czas na Lanosa
Imie: Daniel
Wiek: 25
Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 1195
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 2016-11-20, 02:37   

Bo jeśli wszystko by hulało na wiążce i kompie z A15 dms by była bajka, ewentualnie przełożyć wiązke z a16dms z kompem i aby mieć już ten czujnik spalania stukowego i wymienić tylko sam słupek na seda to by oszczędziło sporej walki z elektroniką ;)




 
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1125 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24009
Skąd: SI
Wysłany: 2016-11-20, 11:52   

tylko po co sed ? to silnik bardzo drogi w utrzymaniu, głównie z powodu padających panewek



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
strus
Grupa mazowiecka


Auto: Lanos / Leganza
Imie: Zbyszek
Pomógł: 14 razy
Wiek: 27
Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 3919
Skąd: Nasielsk
Wysłany: 2016-11-20, 12:05   

RIPER napisał/a:
tylko po co sed ? to silnik bardzo drogi w utrzymaniu, głównie z powodu padających panewek


Ale jednoczesnie tani w zakupie i duzy wybor, c20xe z tego co zaobserwowaem podrozaly. Jesli mialo by byc p&p to opcja ciekawa



Projekt: Daewoo Lanos 2.0T 250KM & 330NM
Dupowóz: Daewoo Leganza 2.0 133KM & 197M
Roboczowóz: VW Vento 1.9TD 112KM & 197NM

Sprzedam kola zimowe z alusami do Leganzy 15"
 
 
 
carl123
Progress


Auto: Były 2 Nexie i Tico teraz czas na Lanosa
Imie: Daniel
Wiek: 25
Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 1195
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 2016-11-20, 16:19   

Tylko że z tego co wiem to wszystkie części z dołu silnika pasują naprzemiennie z XE, Letem, Xevem, Z20let, więc jeśli wały mają naprzemienne to w czym problem jest podmienić panewki na te z mocniejszych braci, seda można kupić nawet za 500, 700 zyla, plus wymiana co niektórych podzespołów połączonych z remontem, wychodzi tyle co Xe w niewiadomym stanie który może okazać się do remontu, a seda w niewiele większych pieniądzach już mamy po remoncie, no i jak mówi struś seda kupimy z roku 2000 na przekład a XE zazwyczaj 91, 92, A są przykłady gdzie gigantyczne moce jest w stanie sed znieść ;)




 
 
 
HANSuuu1

Auto: Leganza
Imie: Kuba
Dołączył: 04 Kwi 2016
Posty: 78
Skąd: okolice Chrzanowa
Wysłany: 2016-11-20, 16:24   

Jak znajdę opakowania z panewek do sed'a to napisze z czego innego pasują ale napewno z xev'a
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt