X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[-] Świała "go to home" "comming home"

Autor Wiadomość
moordaa


Auto: Nubira II CDX 2.0 kombi
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 142
Skąd: wyszków
Wysłany: 2012-05-15, 19:10   [-] Świała "go to home" "comming home"

Witam.
Właśnie zamontowałem sobie światła "go to home" - odprowadzanie światłem. W nowszych furkach to dość popularne - po wyjściu z samochodu włączasz światła i świecą przez np 30sek. Masz wtedy czas na dojście do domu w strugach światła.

Czy jest ktoś zainteresowany opisem instalacji? Bo nie wiem czy się męczyć z instrukcją? :)




 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Gość

Wysłany: 2012-05-15, 20:44   

moordaa napisał/a:
Czy jest ktoś zainteresowany opisem instalacji? Bo nie wiem czy się męczyć z instrukcją?


Wstawiaj opis do kompendium .
 
 
Miodek
Grupa Dolnośląska


Auto: Nubira I
Imie: Kuba
Pomógł: 23 razy
Wiek: 31
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 551
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-05-15, 20:57   

moordaa, świetny bajer, użytkuję jedno auto z funkcją coming/leaving home, rzecz czasem niezwykle przydatna. moordaa, Masz to podpięte pod centralny zamek i pilot? Opisz jak to się montuje i czy bardzo dużo zabawy z tym jest bo jestem jak najbardziej zainteresowany.
 
 
moordaa


Auto: Nubira II CDX 2.0 kombi
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 142
Skąd: wyszków
Wysłany: 2012-05-15, 20:58   

No to jutro zrobię opisik.
Fajna, praktyczna sprawa a do tego tania :)




 
 
michasw
Espero pałer


Auto: Espero 1.5
Imie: Michał
Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 28 Sty 2011
Posty: 869
Skąd: TKA
Wysłany: 2012-05-15, 22:54   

Mawerix chyba ma coś takiego w swoim lanosie o ile się nie mylę ;)



serwus ;)
 
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
moordaa


Auto: Nubira II CDX 2.0 kombi
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 142
Skąd: wyszków
Wysłany: 2012-05-16, 18:51   [-]

Montaż jest stosunkowo prosty i niedrogi.

Materiały:
- przekaźnik czasowy 2DSP200
- najzwyklejszy przekaźnik 12V
- 2 gniazda przekaźnika
- gniazdo bezpiecznikax2 ( lub konektor żeński, ale to niecałe 2 zł oszczędności a kilka razy więcej zabawy)
Wszystko dostępne w sklepie „ASE” za 58 zł razem z przesyłką. Można szukać w innych sklepach, ale najważniejszy jest przekaźnik czasowy. Ten akurat model przekaźnika powoduje zanikanie zasilania wyjścia po określonym czasie nawet jeśli na kablu dającym sygnał włączenia pozostaje zasilanie – to jest ważne!!
U mnie nawet wyszło taniej bo gniazda przekaźników już miałem a i gniazdo bezpiecznika także :)

Czas wykonania to ok. 2-3 godz. ( mi zajęło to kilka wieczorów).

Nie jestem mistrzem elektryki więc szczególnie dla takich jak ja polecam stronę „ASE” bo są tam nie tylko opisy, ale i schematy oraz GIFy obrazujące działanie poszczególnych części ( a to rzadkość).

Zrobiłem także zabezpieczenie przed włączaniem świateł podczas jazdy ( gdy włączony jest zapłon). Do tego właśnie potrzebny jest zwykły przekaźnik 12V. Przekazuje on wtedy zasilanie na światła „go to Home” tylko gdy zapłon jest wyłączony. Ten kabelek podłączamy do dowolnego kabla na którym pojawia się zasilanie po przekręceniu stacyjki. Ja podłączyłem go akurat pod radio, ale można podłączyć pod zegarek, podświetlenie zegarów czy cokolwiek innego - to nie wymaga dużego prądu bo ma tylko włączyć przekaźnik.

Schemat jest wykonany na uruchamianie tych świateł impulsem ze świateł drogowych (długich).
W moim przypadku włączają się gdy mrugnę długimi ( wajcha do siebie). Mam NUBIRĘ II więc tak się włącza światła długie na chwilę nawet po wyłączeniu zapłonu (z mojego doświadczenia wynika, że reszta marek także ta ma).
Podłączyłem do tego zestawu światła drogowe, halogeny i wsteczne (bolec nr 5 na przekaźniku 2DSP200)
Impuls włączający przekaźnik może się pojawić z czego tylko chcemy - ze świateł awaryjnych, z hamulca czy nawet z dodatkowego przycisku.

Ja w NUBIRA II zamontowałem to między mocowaniem amortyzatora a skrzynką bezpieczników pod maską.

Załączam schemat odpowiadający przekaźnikowi czasowemu tej firmy którą podałem wcześniej. Nie wiem czy wszystkie firmy produkujące takie przekaźniki mają identyczny układ stopek.
Po schemacie powinno być wszystko jasne.

Jeśli nie to udzielę dodatkowych informacji.
Śmiało pytać!!!





 
 
kkwiatuszek89


Auto: był 126p a jest Lanos 1.5 16v + LPG
Imie: Kamil
Pomógł: 34 razy
Wiek: 32
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 1346
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2012-05-16, 22:41   

można jakieś fotki tego układu? bo schemat mało czytelny... ja u siebie zbieram się z zamontowaniem tego już z rok, ale ja planuje podłączyć to pod halogeny.




 
 
 
moordaa


Auto: Nubira II CDX 2.0 kombi
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 142
Skąd: wyszków
Wysłany: 2012-05-17, 05:41   

Schemat jest mało czytelny?
Mogę zrobić foto, ale to będzie kłębowisko kabli na zdjęciu.




 
 
michasw
Espero pałer


Auto: Espero 1.5
Imie: Michał
Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 28 Sty 2011
Posty: 869
Skąd: TKA
Wysłany: 2012-05-17, 09:50   

gratulacje kolego, juz myslalem ze kupiles gotowy modul z alledrogo za 200 zl i się będziesz chwalił :) a tu mamy praktycznie to samo za ćwierć tej ceny :) wystarczy trochę pomyśleć.

Graty za pomysłowość :piwo:



serwus ;)
 
 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 701 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11099
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2012-05-17, 11:18   

michasw napisał/a:
myslalem ze kupiles gotowy modul z alledrogo za 200 zl i się będziesz chwalił :) a tu mamy praktycznie to samo za ćwierć tej ceny


Tylko że to jest jedna z kilku funkcji tego modułu za 200 zł. ;)




 
 
 
kkwiatuszek89


Auto: był 126p a jest Lanos 1.5 16v + LPG
Imie: Kamil
Pomógł: 34 razy
Wiek: 32
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 1346
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2012-05-17, 11:37   

zamiast bawić się samemu nie lepiej to http://allegro.pl/doswiet...2348385596.html ?




 
 
 
moordaa


Auto: Nubira II CDX 2.0 kombi
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 142
Skąd: wyszków
Wysłany: 2012-05-17, 14:36   

kkwiatuszek89 napisał/a:
zamiast bawić się samemu nie lepiej to http://allegro.pl/doswiet...2348385596.html ?


Lepiej.
Ale ja po prostu chciałem sam się pobawić.
Ten zestaw z allegro to jednak to samo co u mnie. U mnie także można podłączyć zestaw pod pilota od centralnego.
To co zrobiłem ja jest dla tych, co lubią sami pokombinować :)




 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt