X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Tacuma/Rezzo] Kody błędów Daewoo Tacuma

Autor Wiadomość
MarcinOskar

Auto: Daewoo Tacuma 1.8 98KM gaz sekwencyjny
Imie: Marcin
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-08-20, 11:47   [Tacuma/Rezzo] Kody błędów Daewoo Tacuma

Witam Państwa,
Szukam pomocy w rozszyfrowaniu poniższych kodow błędów jakie wyświetliły mi się podczas ostatniej trasy:
P0131
P1403
P0107
Dziękuje za ewentulną pomoc oraz wskazanie usterki w moim samochodzie?
Pozdrawiam
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1137 razy
Wiek: 34
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24289
Skąd: SI
Wysłany: 2012-08-20, 11:53   

Brak Tagu! Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jak go uzpełnić.



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
Artur20
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-21, 10:28   Re: Kody błędów Daewoo Tacuma

MarcinOskar napisał/a:
Witam Państwa,
Szukam pomocy w rozszyfrowaniu poniższych kodow błędów jakie wyświetliły mi się podczas ostatniej trasy:
P0131
P1403
P0107
Dziękuje za ewentulną pomoc oraz wskazanie usterki w moim samochodzie?
Pozdrawiam [url=http://images39.foto...med.png]Obrazek[/URL]



P0131 - za niskie napięcie HO2S (sondy 1)
(P0131)
Napięcie sygnału HO2S jest mniejsze niż 24 mV przez 160 sekund.
Lub
Napięcie sygnału HO2S pozostaje w przedziale od 352 mV do 499 mV przez 160 sekund.

P0107 Niskie napięcie czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym

P1403 Usterka w obwodzie zaworu EGR
 
 
MarcinOskar

Auto: Daewoo Tacuma 1.8 98KM gaz sekwencyjny
Imie: Marcin
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-08-22, 18:05   naprawa na podstawie błędów

Dziekuje za wyjaśnienie, czy wie Pan może lub ktoś z forumowiczów co trzeba naprawić bądź wymienić - mój mechanik nie bardzo wie....??
 
 
Artur20
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-23, 09:20   

masz w samochodzie lpg
jak jest ze spalaniem zwiekszylo sie czy jest w normie czy po odczytaniu bledow skasowano je?
jezeli tak to czy pozniej wyswietlil check engine
na tej stronie masz opisane kody twoich beldow
http://www.autocats.net/m...U2_1F09.pl.html
a i radze zmienic mechanika jezeli niewie co zrobic

jak na moje oko trzeba pierw zmierzyc napiecie na sondzie lambda z tego co wiem tacuma bodajrze ma dwie sondy tu wyskakuje blad sondy pierwszej
trzeba sprawdzic co sie dzieje zaworem egr w tacumie jest sterowany elektrycznie moze juz padl i bedzie trzeba go wymienic w jadnym watku na forum czytalem ze wystarczylo przeczyszczenie go i bylo ok. Tak jak pisze pierw niech mechanik sprawdzi jakie wartosci maja te czujniki czy poprawnie dzialaja
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
MarcinOskar

Auto: Daewoo Tacuma 1.8 98KM gaz sekwencyjny
Imie: Marcin
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-08-23, 14:18   odp

W samochodzie zainstalowałem gaz. od wykasowania błędów kontrolka się nie zapaliła. W trasie zapalała się i gasła. Dzięki za wskazówki pojadę do innego mechanika i poproszę o sprawdzenie sondy i zaworu egr.
 
 
Artur20
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-24, 08:57   

a jaki masz gaz sekwencje czy II generacja. Moze byc tak ze instalacja gazawa powoduje te beldy
 
 
MarcinOskar

Auto: Daewoo Tacuma 1.8 98KM gaz sekwencyjny
Imie: Marcin
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-09-13, 14:25   

LPG to sekwencja, dopiero co założyłem. Kontrolka zapala się i po kilku odpaleniach gaśnie sama a czasami znowu się zapala.
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2012-09-13, 14:37   

a ja zanim przed wizytą u gaziarza pojeździł bym na benzynie i sprawdził czy błędy występują równierz na benzynie (wtedy łatwo będzie można stwierdzić czy inna sonda (ew przewody do niej idące)

a jak masz "nową" instalację no to jedz do gazownika i niech poprawia co spier...



pomogłem kliknij pomógł
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7841
Skąd: w-wa
Wysłany: 2012-09-13, 14:42   

działo się tak wcześniej tylko na pb? czy weszło wraz z instalacją LPG?
błędy są na lpg i pb ?
może poprawa instalacji powinna być
 
 
MarcinOskar

Auto: Daewoo Tacuma 1.8 98KM gaz sekwencyjny
Imie: Marcin
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 12
Wysłany: 2012-09-13, 15:32   

a jakie napięcie 1 sondy powinno być przy pracującym silniku? mogę sprawdzić jakie jest...
Ostatnio zauwazyłem ze na zimnym silniku trochę jakby przerywał gdy dodaje gazu, gdy sie rozgrzeje jest ok
 
 
MarcinOskar

Auto: Daewoo Tacuma 1.8 98KM gaz sekwencyjny
Imie: Marcin
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 12
Wysłany: 2013-04-01, 17:42   P0107 szarpanie na zimnym silniku

Witam, uporałem się ze wszystkimi błędami poza jednym P0107.
Miernikiem sprawdziłem prąd dochodzi 5v. Silnik szarpie i to przeważniei tylko na zimnym po kilku sekundach od ruszenia, a błąd jeżeli wyskoczy i zaświeci się checkengine to po 4-5 odpaleniu gasnie. Czasami na rozgrzanym gdy szybko przyśpieszam to mam sekundowy zanim mocy po czym raczej wszystko działa ok. Nie wiem czy wymienić ten map sensor, czy jeszcze coś powinienem sprawdzić zanim zdecyduje się na jego wymianę?
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7841
Skąd: w-wa
Wysłany: 2013-04-01, 19:16   

MarcinOskar napisał/a:
Miernikiem sprawdziłem prąd dochodzi 5v.
również jest masa i wyjście. kablomania silnika. przy drganiach może nie kontaktować przewód,
MarcinOskar napisał/a:
a błąd jeżeli wyskoczy i zaświeci się checkengine to po 4-5 odpaleniu gasnie. Czasami na rozgrzanym gdy szybko przyśpieszam to mam sekundowy zanim mocy po czym raczej wszystko działa ok.
a przy tych operacjach silnik nawet mocno może chodzić.
wężyk czy nie za miękki, jak gumowy to może go za mocno podciśnienie ściska . mój to plastykowa rurka z gumowymi kolankami, i nie ma się co zassać. twój też ?
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt