X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Lanos] Czujnik od wentylatora chłodnicy

Autor Wiadomość
Patryk92

Auto: Daewoo Lanos 1.5 16v
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 38
Wysłany: 2012-09-20, 12:08   [Lanos] Czujnik od wentylatora chłodnicy

Witam
niedawno kupiłem daewoo lanosa 1.5 i prawdopodobnie mam walnięty czujnik od wentylatora chłodnicy. sam wentylator jest sprawny.
czy mógłby ktoś opisać dokładnie albo dać zdjęcie w którym miejscu jest ten czujnik?
czytałem inne tematy ale dalej nei wiem gdzie on jest ;/
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
tomaszek184

Auto: Lanos
Imie: Tomek
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 86
Wysłany: 2012-09-20, 12:46   

W temacie masz foto jak to powinno wygladac http://daewooforum.pl/temat53738.html
Rezystor wentylatora znajdziesz stojac naprzeciwko auta po prawej stronie na dole chlodnicy.
Steruje on I biegiem wentylatora.



Diagnostyka Komputerowa Daewoo i inne (m.in.Silnik, ABS, AirBag i inne moduły)
Warszawa-Radom-Kielce-Kraków. Kontakt PW.
 
 
Patryk92

Auto: Daewoo Lanos 1.5 16v
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 38
Wysłany: 2012-09-20, 13:01   

a jak mam 1 z tych kabli luźno to może przez to wentylator nie działać wogóle?
 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 697 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11078
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2012-09-20, 13:10   

tomaszek184, bez tego rezystora wentylator bezie działał.

Czujniki temperatury w 16V są w tylnej części głowicy od strony rozrządu.




Ostatnio zmieniony przez Mawerix 2012-09-20, 13:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Patryk92

Auto: Daewoo Lanos 1.5 16v
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 38
Wysłany: 2012-09-20, 13:13   

a u mnie nei działał a jak spiąłem te 2 kable razem to działa normalnie
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 697 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11078
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2012-09-20, 13:15   

Ten rezystora odpowiada tylko za pierwszy bieg wentylatora.




 
 
 
Patryk92

Auto: Daewoo Lanos 1.5 16v
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 38
Wysłany: 2012-09-20, 13:42   

to teraz będzie mi działał 1 bieg tak?
a jeśli działa 1 to i 2 powinien
czy jak mam na krótko to odrazu 2 się włącza?
 
 
tomaszek184

Auto: Lanos
Imie: Tomek
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 86
Wysłany: 2012-09-20, 17:56   

Zgadza się, ten rezystor steruje tylko pierwszym biegiem wentylatora. jest to jednak element który dość często ulega uszkodzeniu i warto go wymienić. Koszt nowego to ok.40-50zl. Bez tego opornika będzie działał drugi bieg.
Najlepiej zrób test. Odpal auto poczekaj,aż się zagrzeje, wkręć go na ok3tys obrotów i po chwili powinien się włączyć właśnie ten pierwszy bieg wentylatora.

Co do II biegu to jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby się włączył. :D Lanos po prostu ma dość wydajny układ chłodzenia.
 
 
Patryk92

Auto: Daewoo Lanos 1.5 16v
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 38
Wysłany: 2012-09-20, 19:46   

A czy bez tego rezystora moge jezdzic? Jak mam kable na krotko
 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 697 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11078
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2012-09-20, 20:09   

Patryk92 napisał/a:
A czy bez tego rezystora moge jezdzic? Jak mam kable na krotko


Ale po co ?? Za wcześnie będzie chłodziło silnik. Lepiej usuń to co zostało po rezystorze i rozejrzyj się spokojnie za nowym.




 
 
 
Patryk92

Auto: Daewoo Lanos 1.5 16v
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 38
Wysłany: 2012-09-20, 21:15   

No wlasnie usunalem i pytam czy tak moge jezdzic? :niewiem:
 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 697 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11078
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2012-09-20, 21:17   

Patryk92 napisał/a:
No wlasnie usunalem i pytam czy tak moge jezdzic?


Można :)) Ja tak śmigam od nie wiem kiedy :głupkowaty:




 
 
 
ojciecmajster

Dołączył: 24 Mar 2016
Posty: 24
Wysłany: 2018-10-10, 15:07   

Witam,
chciałbym się zapytać Lanosiarzy co może być przyczyną zbyt szybkiego włączania wentylatora chłodnicy. Ostatnio zauważyłem, że auto nie osiąga temp. roboczej. Wskazówka zatrzymuje się na 1/4 skali. Po otwarciu maski okazało się, że wentylator pracuje na pełnych obrotach już przy 1/4 skali. Odczekałem 10 min i uruchomiłem auto ponownie. Po uruchomieniu wentylator nie pracował, natomiast gdy wskazówka przekroczyła 1/4 wentylator odpalił na pełnych obrotach. Czy to może być wina czujnika temp/ przy chłodnicy?
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 747 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7540
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-10-10, 17:37   

ojciecmajster napisał/a:
Czy to może być wina czujnika temp/ przy chłodnicy?
nie, bo lanos nie ma czujnika przy chłodnicy.
a jak jest, to :niewiem: pochwal się tym czujnikiem ?
wskaźnik odzwierciedla temperaturę silnika ? może to jego układ się "popsuł", nie układ włączania wentylatora z innym już czujnikiem ?
 
 
ojciecmajster

Dołączył: 24 Mar 2016
Posty: 24
Wysłany: 2018-10-10, 18:43   

Zaglądnąłem z kanału i faktycznie nie ma tam żadnego czujnika. Jest tylko kostka do wentylatora. Czytając fora internetowe są dwa czujniki, jeden do wskaźników i jeden od temp. cieczy. Podobno jest do niego trudny dostęp, bo znajduje się z tyłu w okolicach rozrusznika. Generalnie nic ze wskazówką licznika się nie dzieje, ponieważ wentylator odpala niedługo po uruchomieniu silnika jak tylko wskazówka przekroczy ok1/4 skali. Mam hipotezę, że to czujnik temp nawalił (jakiś bimetal, który zbyt szybko zwiera styk) ale pewności nie mam. Fajnie by było gdyby ktoś potwierdził tę hipotezę, lub zaproponował coś innego.

Edit:
czy czujnik który podaje informację do kompa i załącza wentylator to ten 2 pinowy?
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt