X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Leganza] Nie pali na jeden cylinder na benzynie. wtrysk ok.

Autor Wiadomość
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-28, 10:14   [Leganza] Nie pali na jeden cylinder na benzynie. wtrysk ok.

Witam. tak jak w temacie na benzynce leganza nie pali na jeden cylinder (ten najbliżej akumulatora) zmieniłem kolejnością wtryskiwacze i legia nadal nie pali na ten jeden cylek, czyli wtrysk jest sprawny.
Ciekawe jest to że na LPG chodzi normalnie.
Natomiast świeca po wykręceniu jest sucha
Obstawiałem na przerwanie jakiegoś kabelka idącego do wtrysku ale na kostce, tej która jest tuż przed kostką która jest połączona do wtrysku, jest napięcie.
Dodam że check engine sie nie świeci.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
gazniczek

Auto: Nubira I 2.0 LPG
Pomógł: 84 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 2479
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-28, 12:37   

A błędy jakieś odczytane? Może coś z napięciem?
 
 
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-28, 12:59   

Nie świeci sie check engine ale błedy moge sprawdzić bo mam ten stary interfejs (metoda na drucik) a jak istatnio mierzyłem napięcie na wtryskiwaczu na włączonym zapłonie a wył. silniku to było tam ok 0,8- 1V
 
 
mariuszss

Auto: Nubira 1.6 16V
Imie: Mariusz
Pomógł: 6 razy
Wiek: 48
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 321
Skąd: Okolice Zawiercia
Wysłany: 2013-03-28, 14:20   

Nie wiem jak w Leganzie, ale w Nubirze steruje się masą na wtryski, +12 podawane jest stale przy włączonym zapłonie. Sterownik LPG w instalacji sekwencyjnej jaką posiadam w Nubirze I korzysta również z impulsów masy wtrysków.

Jaką masz instalacje LPG?

Jeżeli układ elektryczny jest podobny jak w Nubirze, to można po przekręceniu kluczyka posprawdzać czy na wszystkich wtryskach na jednej z końcówek jest +12V względem masy.

PS. Możesz coś więcej napisać odnośnie zamiany kolejności wtryskiwaczy :myśli:
 
 
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-28, 16:45   

II albo III generacja LPG. Zamieniłem miejscami wtryskiwacze pomiędzy cylindrem na którym pali a tym który nie pali i okazało sie że to nie jest wina samego wtryskiwacza bo nadal na ten sam cyl nie pali.
Po przekręceniu kluczyka na pozycje ON przy wtryskiwaczu było ok 1V . chociaż teraz tak myśle że powinienem sprawdzić te napięcie na pozycji przełącznika - Tylko benzyna
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
czesterbial
Ble ble bleD:


Auto: Nubira 1.6 sx '99
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 168
Skąd: Białystok / Złotoria
Wysłany: 2013-03-28, 17:29   

u mnie był podobny problem okazało sie emulator wtrysków nawalał a tak naprawdę wtyczka była lużna



Chcesz kupić nowy komputer pisz pomogę doradzę złoże . Napawa telefonów tanio robię bo lubię a nie dla kasy.
 
 
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-28, 18:47   

@up ale czy gdyby emulator był walnięty to niedziałałby by wszystkie wtryski?
 
 
czesterbial
Ble ble bleD:


Auto: Nubira 1.6 sx '99
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 168
Skąd: Białystok / Złotoria
Wysłany: 2013-03-28, 18:56   

u mnie chodził na 3 garach właśnie może gdzieś słabo coś styka radziłbym sprawdzić wtyczkę



Chcesz kupić nowy komputer pisz pomogę doradzę złoże . Napawa telefonów tanio robię bo lubię a nie dla kasy.
 
 
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-29, 18:47   

Sytuacja jest taka że jeśli podłącze działający wtryskiwacz pod wtyczkę przy cylindrze nr.4 to nie działa, pomimo tego że na kostce przy kluczyku w pozycji ON jest napięcie na obu zaciskach czyli: pierwszy zacisk-masa=12V i Drugi zacisk-masa= też 12V. Kostka nie jest zaśniedziała, nawet zamontowałem inną.

Wychodzi na to że gdzies jest naderwany przewód od cylindra nr.4 napięcie 12V co prawda jest ale przewód w uszkodzonym miejscu nie jest w stanie przepuścić wystarczającą ilość prądu by otworzyć wtryskiwacz.
Co myuślicie o tej tezie? a może po prostu komp sie pie*rzy?
Dodam że nie świeci się kontrolka check engine
 
 
czesterbial
Ble ble bleD:


Auto: Nubira 1.6 sx '99
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 168
Skąd: Białystok / Złotoria
Wysłany: 2013-03-29, 19:33   

sprawdzić miernikiem może jaki opór jest przy wtrysku a przy kompie gdzieś i się wyjaśni porównać z innymi cylindrami



Chcesz kupić nowy komputer pisz pomogę doradzę złoże . Napawa telefonów tanio robię bo lubię a nie dla kasy.
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2013-03-30, 00:27   

skoro masz gaz i nie działa zamiana wtrysków pokazuje że to nie one ...
odłącz emulator(ew inne ustrojstwo) i podłącz wtryski do instalacji samochodu ... wykluczysz problem z samą instalacją benz... -zostanie szukać w lpg... (emulator przewody) ja tak w matizie zlokalizowałem usterkę (złamany przewód idący do emulatora



pomogłem kliknij pomógł
 
 
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-30, 11:06   

Ok a gdzie znajde emulator w leganzie 2.0?
 
 
Artur_jaw
darewnoo thx za:


Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Pomógł: 330 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 4552
Skąd: SBE
Wysłany: 2013-03-30, 11:10   

gdzie jest u ciebie .... możesz sprawdzić tylko ty .... idz po kablach od wtrysków na ich drugim końcu masz emulator

[ Dodano: 2013-03-30, 11:10 ]
oczywiście tych dodanych nie ori wiązki samochodu :)



pomogłem kliknij pomógł
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 773 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7874
Skąd: w-wa
Wysłany: 2013-03-30, 11:12   

tam gdzie go zakładający gaz gazownik schował :D . niestety samemu musisz znaleźć. może to centralka gazu, a przynajmniej śledząc przewody od gazu powinieneś coś namierzyć.

[ Dodano: 2013-03-30, 11:19 ]
artur_jaw napisał/a:
idz po kablach od wtrysków na ich drugim końcu masz emulator
a to dobry sposób bo może być i tutaj coś nie tak z jego podłączeniem.
 
 
Daniel8289

Auto: Leganza 2.0
Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 15
Wysłany: 2013-03-30, 19:20   

Diagnoza postawiona.
WINNY OKAZAŁ SIE EMULATOR WTRYSKIWACZY
także Wielkie Dzięki Panowie
A i jeszcze jedno. Mam nubire 1.6 (do rozbiórki) z LPG sekwencyjnym czy tam też jest taki emulator jak w LPG generacje niżej?
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt