X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Nubira] Nie odpala, jest iskra , pompa pracuje

Autor Wiadomość
dongwardencjo
dongwardencjo


Auto: NEXIA 1.5 8V
Imie: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 64
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-04, 16:04   [Nubira] Nie odpala, jest iskra , pompa pracuje

Witam
Zaczne od tego iż szukalm rozwiązania na forum we wszystkich działach itd.

Otóż mój problem zaczął się (chyba) od alarmu. Auto nie odpalało na rozblokowanym alarmie ,ale gdy alarm wył łącznie z kierunkowskazami to odpalało ( być może to przypadek)

Rozpiołęm alarm kabel po kabelku, alarm fox w sumie był podłączony pod kierunki, pod diode sygnalizacyjna , krańcówki, masę , plus był podpiety w bezpiecznikach pod immobilajzerem, i był jeszcze jeden kabel niebieski wpiety również w puszcze pod bezpiecznik back up.

I teraz już w ogóle nie pali, więc podpiołem alarm z powrotem ale też nie pali.


Objaw jest taki: odpalamy, łapie i gaśnie, jak by coś nubirkę rozłączało.


Iskra jest, nowa cewka, nowe kable, nowe świece, pompa paliwa wymieniana.
Sądze że coś jak by blokuje.

POMOCY !!!!




 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 259 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 4032
Skąd: piła
Wysłany: 2014-01-04, 16:35   

Zacznij od immobilizera - znajdziesz w szukajce
 
 
dongwardencjo
dongwardencjo


Auto: NEXIA 1.5 8V
Imie: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 64
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-05, 12:42   

ale immobilajzer gaśnie, czyi może być tak że mimo tego że jest teoretycznie wyłączony to sie zepsuł i blokuje zapłon ??




 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 700 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11097
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2014-01-05, 13:43   

Ten alarm ma jakiś typ ??




 
 
 
dongwardencjo
dongwardencjo


Auto: NEXIA 1.5 8V
Imie: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 64
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-09, 17:12   

Alarm ma na pewno jakiś typ , ale nie mogłem nic znaleźć ,nawet po to by poszukać schemat.

Alarm FOX , Czarny kwadrat , z jednej strony żółty, posiada własne zasilanie. Wychodzą z niego trzy kostki podłączeniowe. Jedna podwójna, i dwie po sześć kabli. nie posiada stacyjki.

Więcej chyba nie ma co powiedzieć




 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 768 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7792
Skąd: w-wa
Wysłany: 2014-01-10, 08:19   

fotkę prosimy lub opis kolorystyczny przewodów w kostkach z alarmu, może znajdziemy. ty możesz rozebrać pudełko, czasem jest opis na płytce który przewód od czego jest.
te przewody idą do jakiegoś osobnego odcinającego przekaźnika ?
trzeba dokładnie prześledzić gdzie idą, może sam znajdziesz problem.
paliwo do listwy wtryskiwaczy dochodzi ?
na przekaźniku pompy zewrzyj 30 z 87
pod kanapą na kostce przy baku sprawdź czy masz napięcie na szarym przewodzie do pompy.
ok 2s po przekręceniu kluczyka i podczas kręcenia rozrusznikiem
masz gaz ? może być emulator wtryskiwaczy , często to tylko przekaźnik robiący za emulator nie łączy styków 30 z 87a w spoczynku.
zależy czego tak naprawdę brakuje, pompa nie chodzi czy wtryskiwacze.
immo blokuje wtryskiwacze, alarm to co podłączył monter, najczęściej pompę.
 
 
dongwardencjo
dongwardencjo


Auto: NEXIA 1.5 8V
Imie: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 64
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-14, 18:19   

Alarm nie ma żadnych przekaźników, tak jak pisałem . szedłem kabel po kablu. W zasadzie alarm był tylko do krańcówek (jakiś pajac to zakładał).

Na pompie pod kanapą jest napięcie. Paliwo dochodzi bo ona odpala (łapie) robi brum :) i gaśnie.i dopiero teraz jakby nie dochodziło paliwo. Puche od alarmu otwierałem ale nic tam nie ma.
Pucha juz jest wyjęta i nie podłączona. odcinek innych nie ma.a immo gaśnie.

Gaz jest.

Spróbuje z tymi przekaźnikami. Już nie mam siły, rozkładam ręcę.




 
 
Gordan


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 325
Skąd: Warszawa Zachód
Wysłany: 2014-01-14, 20:17   

A nie idzie do/ lub z alarmu taki czarny przewód, grubszy niż 1mm?
Powinny być dwie sztuki przy sobie.
Jeśli są, to utnij je tak, żeby ewentualnie można było je z powrotem zarobić do alarmu.
Oczyść z pancerza i zarób ze sobą, zaizoluj i sprawdź.
 
 
gazniczek

Auto: Nubira I 2.0 LPG
Pomógł: 84 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 2479
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-14, 20:55   

Spróbuj odpalić z LPG. Przeczyść styki od bezpiecznika imo.
 
 
dongwardencjo
dongwardencjo


Auto: NEXIA 1.5 8V
Imie: Łukasz
Wiek: 31
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 64
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-14, 22:07   

Czarny przewód alarmu był jedynie jako masowy.

Alarm nie rozcinał żadnego obwodu, jedynie co zabezpieczał to krańcówki :)

Bo np, jak zakładałem alarm stiga do nexi i do innych aut kolegów to był na krańcówki, i były dodatkowe obwody które cos rozcinały np. zapłon, rozrusznik itp. a w przypadku nubiry nic takiego nie ma.


Klęska poprostu.
Posprawdzam te przekaźniki i te bezpieczniki.

Z gazu to już w ogóle nie startuje ....


Czarna magia( wsiadasz, zapłon, słyszysz pompe, immo gaśnie, rozruch, bruuuum, i zagasł)




 
 
Gordan


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 325
Skąd: Warszawa Zachód
Wysłany: 2014-01-15, 23:41   

a jak go odpalasz i wciśniesz gaz to też gaśnie?
 
 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Corsa 1.2 16v / Fiesta 1.5 TDCI
Imie: Michał
Pomógł: 157 razy
Wiek: 27
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 6091
Skąd: SY
Wysłany: 2014-01-16, 12:08   

probowales spiac pompe na krótko z pominieciem przekazników i wtedy odpalic? wykluczysz problem z samym przekaznikiem pompy.
Chociaz jak na gazie nie odpala to wydaje mi sie ze cos w elektryce siedzi a nie w samym układzie paliwowym - albo immo, albo sam układ zapłonu, cewka, przewody, swiece?

ewentualnie sprawdz czy na plaku odpali (plakiem w dolot walisz i odpalasz, albo ktos ci psika a ty krecisz).



War... war never changes...
 
 
piasek2000

Auto: Nubira
Dołączył: 22 Sie 2013
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-09, 23:28   

Podpinam się do tematu mam to samo i już 3 dzień zachodzę w głowę wymieniłem pompę paliwa, gaz daje bezpośrednio do dolotu poprzez otwarcie na krótko elektrozaworów od gazu i nic. Załapuje i pagip umiera.... pomocy



Szanuj tych co szanują Ciebie
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt