X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Lanos] 1.6 16V, brak przyspieszenia

Autor Wiadomość
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-16, 00:55   [Lanos] 1.6 16V, brak przyspieszenia

Cześć! Czytałem dużo o tych objawach i nie wiem co najpierw zrobić. Moje objawy:
- na jałowym biegu obroty skaczą tak od 600-900, przy czym słychać czasami przelewanie paliwa,
- podczas przyspieszania, lanos nie ma kompletnie mocy,
- czasami zdarza się, że nie chce odpalić za pierwszym razem, ale nie zdarzyło się jeszcze tak, żeby nie odpalił.
- dość duże spalanie koło 13L gazu, 11L beny,

Do wymiany pompy skłania mnie to, że poprzedni właściciel lubił sobie pojeździć na rezerwie bo samochód ma też instalację LPG .

Co polecacie najpierw zrobić?

#edit pompa wymieniona cała, jednak problem przyspieszenia nie zniknął.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
KamilM


Auto: Astra H 1,9 kombi
Pomógł: 22 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Lip 2012
Posty: 604
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-04-16, 01:30   

Sprawdzić ciśnienie jakie generuje pompa paliwa.
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-16, 01:52   

Sprawdziłem Check Engine bo się mi parę razy pojawił. Wyskoczył kod 93 i 53, co dziwne bo, "nie odpalanie" nie jest u mnie nagminne, tylko raz na jakiś czas mi się zdarzy, że za pierwszym nie odpali.
 
 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 700 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 11091
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2014-04-16, 07:38   

KamilM napisał/a:
Sprawdzić ciśnienie jakie generuje pompa paliwa.


Ja bym sprawdzil ciśnienie na listwie wtryskowej.

A filtr paliwa kiedy był wymieniany ??




 
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-16, 10:56   

Wszystko swieże. Filtr paliwa, silnik krokowy, swiece, przewody. Jak mogę sprawdzić to cisnienie ? A i wykrakałem nie chciał odpalic a rozgrzany był. W końcu odpalil ale trochę to trwało
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
KamilM


Auto: Astra H 1,9 kombi
Pomógł: 22 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Lip 2012
Posty: 604
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-04-16, 14:13   

Mawerix napisał/a:
KamilM napisał/a:
Sprawdzić ciśnienie jakie generuje pompa paliwa.


Ja bym sprawdzil ciśnienie na listwie wtryskowej.


To miałem na myśli :) .

Na jakiejś diagnostyce przy pomocy manometru. Usługa nie powinna by droga, da Ci odpowiedź, czy pompa jest w porządku.
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-16, 18:56   

A nie da rady tego zrobić u siebie ? posiadam manometr, gdzie mogę zlokalizować jakąś dysze czy coś gdzie będę mógł podpiąć manometr? Macie jakiś tutorial? Kwestia tego, że zależy mi na czasie, bo wiecie za niedługo święta i nie daj bóg się rozsypie, a warsztaty teraz pozamykane :/

Edit: Check Engine, wszystkie błędy zniknęły po resecie.
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 759 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7710
Skąd: w-wa
Wysłany: 2014-04-16, 20:10   

jeśli masz wrażenie że zimny lepiej odpala jak ciepły, sprawdź czujnik temperatury. dwupinowy dla-komputera.
http://daewooforum.pl/temat64369.html pasuje

taborety napisał/a:
A nie da rady tego zrobić u siebie ? posiadam manometr, gdzie mogę zlokalizować jakąś dysze czy coś gdzie będę mógł podpiąć manometr?
wiesz gdzie są wtryskiwacze ? powyżej do nich przyczepioną masz listwę wtryskiwaczy. i twoja głowa jak tam wpiąć manometr. ale pewnie bez przejściówki czy trójnika na wejściu z pompy nie podziałasz.

taborety napisał/a:
Wszystko swieże. Filtr paliwa

taborety napisał/a:
Do wymiany pompy skłania mnie to, że poprzedni właściciel lubił sobie pojeździć na rezerwie

pompa też ma filterek, i może zacznij od niego. tylko on chyba nie zawsze da się założyć z powrotem.
taborety napisał/a:
Edit: Check Engine, wszystkie błędy zniknęły po resecie.
tak ma być. po to jest reset.
sprawdź jak nie odpali jakie masz błędy, czy znowu wyjdzie 53 i 93. wtedy szukaj elektryka. lub stań się nim. :D
pogoda ma znaczenie ?
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-17, 14:11   

Nie ma dużego znaczenia czy zimny czy ciepły. Czujnik był niedawno zmieniany. Pogoda równiez nie ma znaczenia. Teraz po przejechaniu 200km w tych meczarniach pompa chyba chodzi glosniej. Tak popiskuje. Nie sprawdziłem jeszcze tego cisnienia. Jak na złość wszystkie warsztaty są albo pełne albo zamkniete. Czy po wymianie pompy trzeba coś jeszcze zrobić ?
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-17, 19:49   

Udało mi sie wyciągnać wkład ale "filtr" leży na samym dole i nie wiem jak do niego się dostać. Ogólnie cała pompa jest mocno uwalona od jakiegoś piachu. Macie pomysł jak wyciągnąć tą pozostałą część?
 
 
Argon
Chemik - mechanik


Auto: Octavia II FL 1.9 TDI, Lanos HB SX 1.6 16V
Pomógł: 17 razy
Wiek: 37
Dołączył: 06 Kwi 2012
Posty: 304
Skąd: Hindenburg SZ
Wysłany: 2014-04-18, 10:40   

Jak pompa jest uwalona szlamem to raczej nie pozostaje nic innego jak wyciągnąć bak i porządnie wyczyścić. Przy okazji sprawdzić jaki jest stan baku z zewnątrz i w miarę możliwości wewnątrz. Pompa pewnie będzie do wymiany nawet, jeśli chodzi to przy takiej operacji nie ryzykowałbym ponownego montażu, tym bardziej że pompa nie jest drogim elementem. Pytanie jeszcze w jaikim stanie przewody paliwowe...



Leganza - służy Dziadkowi, Lanos - szczeniaczek wymiatacz, Octavka - pepi ropniaczek
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-18, 15:06   

Dobra, pompa wymieniona cała. Teraz bez problemowo mi odpala, jednak jest problem nadal z tym przyspieszeniem. Silnik jakby się dławił, wydaje przy tym charakterystyczny dźwięk. Jak mogę sprawdzić te przewody paliwowe? Btw: da się jakoś sprawdzić sondę lambda, czy jest sprawna?
 
 
Argon
Chemik - mechanik


Auto: Octavia II FL 1.9 TDI, Lanos HB SX 1.6 16V
Pomógł: 17 razy
Wiek: 37
Dołączył: 06 Kwi 2012
Posty: 304
Skąd: Hindenburg SZ
Wysłany: 2014-04-18, 16:34   

obawiam się że, dolegliwości z zapaleniem wrócą jeśli nie wyczyściłeś baku. kwestia czasu jak zapcha się znowu smok.

taborety napisał/a:
Silnik jakby się dławił, wydaje przy tym charakterystyczny dźwięk.

nagraj i wrzuć na youtube to posłuchamy. Dla każdego "charakterystyczny " znaczy co innego

sondę sprawdza sie podpinając pod kompa i sprawdzając jakie daje napięcie. ewentualnie jeśli z sondą jest coś nie tak to sprawdzenie błedów powinno tą usterkę wykazać.
 
 
taborety


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Mateusz
Dołączył: 27 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-04-18, 16:51   

Ok, nagram dziś i wrzucę. Jeśli chodzi o nierówne obroty problemem była skręcona śruba od przepustnicy, to udało się naprawić. Żeby bak odkręcić trzeba wbić na kanał i odkręcić ? Trochę to problematyczne. Zobaczę, może po świętach dam radę zrobić..
 
 
Argon
Chemik - mechanik


Auto: Octavia II FL 1.9 TDI, Lanos HB SX 1.6 16V
Pomógł: 17 razy
Wiek: 37
Dołączył: 06 Kwi 2012
Posty: 304
Skąd: Hindenburg SZ
Wysłany: 2014-04-18, 17:13   

chyba trzeba z kanału, jak będe u ojca to rzucę gałką jak to jest u niego w lanosie rozwiązane.



Leganza - służy Dziadkowi, Lanos - szczeniaczek wymiatacz, Octavka - pepi ropniaczek
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt