X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Lanos] Wąż LPG zamiast odmy ?

Autor Wiadomość
Gordan


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 325
Skąd: Warszawa Zachód
Wysłany: 2014-07-22, 10:28   [Lanos] Wąż LPG zamiast odmy ?

Witam wszystkich,
Wywaliłem mikser, który zwężał mi dolot powietrza w moim Lanku 1.6 16v.
Teraz pytanie, mam zamiar odłączyć odmę, bo syfi mi przepustnicę jak cholera
i podłączyć w to miejsce wąż od gazu. Jak myślicie, będzie zdawało swój egzamin?
Czy raczej nie bardzo?
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Qruxat


Auto: Lanos 2.0 c20xe
Imie: Martin
Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 401
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-07-22, 14:20   

Na odmę proponuje zrobić OIL CATCH TANK. Też jestem ciekawy czy zamiast odmy dać gaz będzie psztykać :myśli:



https://www.facebook.com/Lanosbymartin
Sukces przed wysiłkiem... Jest tylko w Słowniku.... ;)
Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.
 
 
 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Pomógł: 261 razy
Wiek: 34
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3275
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-22, 14:41   

A potem kanonada w dolot :)

Montując mieszalniki ludzie kombinują by uzyskać jak najlepsze wymieszanie gazu z powietrzem.
Taka "modyfikacja" nazywa się po prostu drutem i idzie w zupełnie drugą stronę :)

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że zastosowanie miksera, zamiast rury wolno wprowadzonej w dolot powoduje dodatkowe opory w zasysaniu gazu.
Reduktor jest mniej narażony na zmiany podciśnienia przy dodawaniu gazu a co za tym idzie, można precyzyjniej dostosować go do chwilowych potrzeb auta.

W skrócie chodzi mi o to, że jak mocniej wciśniemy gaz, otwarcie przepustnicy zaciągnie znacznie więcej gazu a niżeli przy mikserze - bądź co bądź stawiającym pewne opory, no i sam fakt, że gaz też jest wypychany z reduktora, gdyż podawany jest doń pod pewnym ciśnieniem, również mógłby spotęgować ten efekt.
 
 
 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Corsa 1.2 16v / Fiesta 1.5 TDCI
Imie: Michał
Pomógł: 157 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 6091
Skąd: SY
Wysłany: 2014-07-22, 15:22   

Zamontuj se blosa a odme pusc pod auto po prostu dluzszym wezem i tyle w temacie, Emil objasnil o co chodzi, ja podaje gotowe rozwiazanie. Blos do lanosa duzo nie kosztuje.



War... war never changes...
 
 
piotr_16

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 251
Wysłany: 2014-07-22, 17:11   

Bobek, ma rację. Ja kupiłem blosa za 200zł + 50zł(na 2 dolot, czujnik mat, odma i przejściówka 60/70) i auto śmiga lepiej (obecnie nie, bo ma awarię ;/ )
Polecam blosa tylko albo sam musisz cierpliwie go ustawić, albo znaleźć faktycznie dobrego gazownika, bo 99% nie wie co to blos.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator

Auto: Lanos
Imie: Michał
Pomógł: 69 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3562
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-23, 12:14   

Nie mozemy puscic gazu poprostu rurką bez miksera bo auto bedzie sie dławiło i strzelało. Pare dni temu probowalismy tak zrobic w Mitsubischi. Natomiast jaki jest sens kupowania blosa czujników i innych rzeczy za +/- 250-300zl jak sekwencje mozna kupic na allegro za 300zl? Często po instalacji blosa trzeba jechac na ustawienie gazu,a sekwencja jest dosc prosta w ustawieniu zdrowsza dla silnika i łatwiejsza w regulacji.



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
piotr_16

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 251
Wysłany: 2014-07-23, 20:53   

Popmean, no nie wiem czy tak za 300zł kupi się sekwencję, która może dobrze śmigać w lanosie, ale sam się też zastanawiam nad sekwencją tylko kto mi to założy, bo ja w elektrykę raczej bawił się nie będę, bo potem by tylko szrot został.
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator

Auto: Lanos
Imie: Michał
Pomógł: 69 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3562
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-23, 22:08   

Nawet za wolne wtryski sa adoptowane przez komputer tak ze auto jezdzi. Najtansza alternatywą do lanosa sa magic jety na ktorych lanos calkiem fajnie smiga. Sam mam aktualnie do sprzedania sekwencje kme akme z czerwonymni valdkami za 300zl i nikt nie chce....



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
Gordan


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 325
Skąd: Warszawa Zachód
Wysłany: 2014-07-23, 22:26   

Czyli chcecie powiedzieć, że ta opcja nie ma prawa bytu i będzie lipa w kosmos? :D
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator

Auto: Lanos
Imie: Michał
Pomógł: 69 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3562
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-23, 22:28   

Ja testowałem to w lanosie i w mitsubishi i strzelało na lewo i prawo. Regulacje nic nie dawały.



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
Gordan


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 325
Skąd: Warszawa Zachód
Wysłany: 2014-07-23, 22:33   

A na jakiej generacji gazu to testowałeś?
Ja obecnie mam I gen, na pstryczek, nie ma żadnego sterowania ilością podawanego gazu, więc i na postoju i podczas maksymalnie otwartej przepustnicy, czyli pedał w podłodze, ilość gazu jest taka sama.
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator

Auto: Lanos
Imie: Michał
Pomógł: 69 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3562
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-23, 22:36   

To ja na takim samym gazie bez krokowca, a kolega w mirandzie.. nie wiem czy mial krokowca czy nie. Generalnie mozesz przeciez spróbowac wstawic w odme krociec metalowy i polaczyc na szybko opaskami i sprobowac odpalic i ustawić. Ja kreciłem ustawiałem a i tak strzelało. Załozylem spowrotem mikser i ustawiłem od reki wolne i dawke...a rozregulowane miałem strasznie bo ustawiajac gaz z ta rura w dolocie kreciłem i sruba od wolnych i od napiecia membrany i sruba na wezu od dawki...



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
Gordan


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 325
Skąd: Warszawa Zachód
Wysłany: 2014-07-23, 22:47   

Czyli nadal pozostaje tylko jedna kwestia do ogarnięcia, wymieszanie gazu z powietrzem, podłączyć można, tylko teraz pytanie jak zrobić, żeby się to wymieszało, bo to tutaj w sumie leży problem ;)

A gdyby tak, w końcówkę od odmy, wpuścić miedzianą rurkę, która będzie ponawiercana z dwóch stron? Powietrze by się mieszało elegancko, a opór powietrza byłby znikomy, a średnica dolotu byłaby seryjna ;)
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt