X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Leganza] Klimatronik, tempomat

Autor Wiadomość
karczew
Grupa Lubuska

Auto: Leganza, Yamaha XJ 600
Imie: Piotr
Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 450
Skąd: Gubin, Zielona Góra
Wysłany: 2014-08-09, 18:27   [Leganza] Klimatronik, tempomat

Witam!!!
W swojej leganzie zmienilem manualna klime na klimatronik, oraz zalozylem tempomat.
Mialem dostep do leganzy z przeznaczeniem na czesci.
Przelozylem z dawcy cala wiazke elektryczna w srodku oraz klapki od nawiewow.
Tempomat czyli to sie chyba serwomotor z linka nazywa, wlacznik i manetke rowniez.
Mam dwa problemy:
Po pierwsze w klimatroniku mam blad nr 2 czyli czujnik zewnetrzej temp. Nie zamontowalem jeszcze tego czujnika bo nie za bardzo wiem gdzie go dopiac. Czy jest mozliwosc poprowadzenia przewodow od tego czujnika prosto do modulu klimatronika?
Oczywiscie czujnik mam w dawcy i wiem gdzie jest,
Problem nr 2 to nie dzialajacy tempomat. Na liczniku po nacisnieciu pojawia sie cruse, po odpaleniu tez mruga chwile jakby test sobie robil, ale nie mogę go wlaczyc.
Dodam, ze dawca byla leganza w automacie.
Z góry dziekuje za pomoc.



Jak pomogłem kliknij "pomógł"
 
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7836
Skąd: w-wa
Wysłany: 2014-08-11, 14:37   

karczew napisał/a:
Przelozylem z dawcy cala wiazke elektryczna w srodku oraz klapki od nawiewow.
Tempomat czyli to sie chyba serwomotor z linka nazywa, wlacznik i manetke rowniez.

czasem trzeba i tak uzupełnić swoje wiązki. twój model tego nie miał i mogła dopaść go oszczędność w produkcji.
karczew napisał/a:
Czy jest mozliwosc poprowadzenia przewodow od tego czujnika prosto do modulu klimatronika?
tak, gdzie ? do prawie takich samych kolorów we wtyczkach climatronika.
A13 żółty do żółtego
B8 jasnozielony z czarnym paskiem do zielonego

karczew napisał/a:
Problem nr 2 to nie dzialajacy tempomat. Na liczniku po nacisnieciu pojawia sie cruse, po odpaleniu tez mruga chwile jakby test sobie robil, ale nie mogę go wlaczyc.
czujnik prędkości podpiąłeś ?
w nubie podłączenie tempomatu różni się w zależności od zastosowanej skrzyni biegów. automat ma dodatkowy czujnik prędkości z którego korzysta i tempomat. także jakby mogło być podobnie w legii, mógłbyś nie mieć podpiętych wszystkich czujników czy przewodów. masz manual skrzynię, a wiązka być może potrzebna, to wiązka z automatu. nie wiem czy w legii poszli o krok dalej i jest standardowo potrzebna wiązka do tempomatu czy też pasująca do obu skrzyń. i czy tę wiązkę w desce też przełożyłeś.
tu spróbowałbym sprawdzić samemu i jak trzeba doprowadzić do wtyczki tempomatu wszystko czego potrzebuje, nie zdając się zanadto na wiązki oprócz pilota.
i sprawdzić poprawność montażu.
 
 
karczew
Grupa Lubuska

Auto: Leganza, Yamaha XJ 600
Imie: Piotr
Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 450
Skąd: Gubin, Zielona Góra
Wysłany: 2014-08-13, 21:10   

Tempomat ogarniety, z klimatronikiem tez sobie juz poradze.
Jezeli ktos chcialby wiedziec czy da sie przelozyc to da sie, ale odradzam. Pnownie chyba bym sie ttego nie podjal. W przyszly tygodniu prawdopodobnie bede skrzynie automatyczna przekladal. Mam aktualnie manual.



Jak pomogłem kliknij "pomógł"
 
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7836
Skąd: w-wa
Wysłany: 2014-08-13, 22:08   

karczew napisał/a:
Tempomat ogarniety,
to się pochwal.
tempomat fajna rzecz
 
 
karczew
Grupa Lubuska

Auto: Leganza, Yamaha XJ 600
Imie: Piotr
Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 450
Skąd: Gubin, Zielona Góra
Wysłany: 2014-08-18, 14:40   

Nie dzialal bo jest inny czujnik hamulca. Normalnie ma dwa piny, a do tempomatu cztery(wtyczka jest identyczna, ma dwa piny wolne w wersji bez tempomatu) . Powinienem sprzeglo jeszcze podpiac, ale z racji montazu automatu nie bede tego robil.



Jak pomogłem kliknij "pomógł"
 
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Leszek130tc
kierowca-mechanik


Auto: leganza automat 2000 16V BLOS
Imie: leszek
Pomógł: 34 razy
Wiek: 44
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 467
Skąd: okolice krakowa(KRA)
Wysłany: 2014-08-18, 16:52   

Napisz co jest potrzebne do instalacji tempomatu, bo to fajna sprawa i chętnie bym doposażył auto w tempomat. Najlepiej jakiś tutorial w kompendium wiedzy :)
 
 
karczew
Grupa Lubuska

Auto: Leganza, Yamaha XJ 600
Imie: Piotr
Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 450
Skąd: Gubin, Zielona Góra
Wysłany: 2014-08-20, 16:31   

Do instalacji klimatronika oraz tempomatu potrzebujemy:
-Duzo cierpliwosci
-minimum 2 dni wolne
-wiazke elektryczna z kabiny leganzy wyposażonej w te dwa bajery(mozna zrobic po kabelku, ale raczej bym odradzal)

*klimatronik
-silniczek sterowania obiegiem powietrza zew-wew
-klapki wraz z silniczkami starujacymi kierunkiem nawiewow oraz cieplem powietrza(sugeruje zdobyc cala ta puszke z klapkami bo trzeba miec gdzie przymocowac z lewej strony silowniki, a wersja z manualna klima ma inne mocowania pod silowniki podcisnieniowe)
-rurkę idaca od komory z wentylatorem do panelu klimatronika
-czujnik temperatury zew
-oczywiscie panel klimatronika
Zmiana:
Odkrecamy caly kokpit, wykrecamy blache w miejscu radia, ktora przymocowana jest do belki.
Wymieniamy wiazke( kostki pasuja wszedzie z nowej), zmieniamy silownik sterowania obiegiem powietrza zew-wew, elementy w konsoli sterowania kierunkiem nawiewow( tu jest problem, ja prawie wyrwalem srodkowa czesc tego ustrojstwa i wlozylem z dawcy), generalnie nie wiem jak to w calosci zdemontowac, odkrecilem śrubki (dwie od strony komory silnika jest wyjatkowo ciezko odkrecic) no i przelozylem co mi trzeba bylo. Jak podepniemy jeszcze rurke mamy prawie wszystko skonczone.
Klimatronik powinien juz zaczac chodzic, ale pozostaje nam podpiecie czujnika temp zewnetrznej.
Wyzej napisane gdzie dopiac.

*tempomat
Prócz wiązki potrzebne beda:
-serwomotor czy tam silownik zwal jak zwal(montuje sie go do belki pod kokpitem. Jest tam miejsce na to przeznaczone na 3 sruby)
-pedal gazu z wersji od tempomatu(tam podpinamy linke z serwomotoru)
-czujnik hamulca w wersji pod tempomat z 4 pinami(w manualnej skrzyni trzeba by miec jeszcze czunik wcisniecia sprzegla)
- manetka od wycieraczek ze sterowaniem tempomatu
-przycisk na konsole z napisem cruse(brzmi dumnie)
Podpinamy wtyczki i dziala(ja w podstawowej wersji wyposarzenia mialem w liczniku wskaznik tempomatu wiec pewnie zawsze jest ewentualnie zarowki moze nie byc)
Najlepiej jest miec samochod dawce bo widac co gdzie, ale na upartego dalo by rade to zrobic posiadajac same czesci choc takiej opcji nie polecam.



Jak pomogłem kliknij "pomógł"
 
 
 
BraveHeart
Grupa Podlaska


Auto: NONE
Imie: Wojtek
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Maj 2012
Posty: 1034
Skąd: Białystok
Wysłany: 2014-08-20, 20:03   

to kiedy podstawić Ci swoją Leganze na tempomat? :lol:
 
 
karczew
Grupa Lubuska

Auto: Leganza, Yamaha XJ 600
Imie: Piotr
Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 450
Skąd: Gubin, Zielona Góra
Wysłany: 2014-08-27, 17:27   

Zanim byś dojechał by Ci sie już odechciało tego tempomatu ;)



Jak pomogłem kliknij "pomógł"
 
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt