X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Matiz] Aparat zapłonowy

Autor Wiadomość
Zbigmar

Auto: Matiz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-09-18, 13:59   [Matiz] Aparat zapłonowy

Witam.
Może już ktoś spotkał się z podobnym problem w Matizie '99.
Skończyła się regulacja zapłonu aparatem zapłonowym, zapłonu nie da sie badziej przyspieszyć.
Znajomy mechanik przy wymianie rozrządu powiedział że istnieją dwa typy aparatów zapłonowych do matiza, nie był mi natomiast w stanie odpowiedzieć czy wymiana aparatu pomoże.
W tej chwili zapłon ustawiony jest na 2 stopnie wyprzedzenia (powinno być 10) pomimo iż już jest dopchnięty do końca. Aparat jest sprawny, moduł optyczny również.

Czy ktoś wie czy aparaty zapłonowe Mando i DAC dają się ustawiac inaczej? :pomocy:
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Bourne
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-18, 14:08   

Tak są dwa rodzaje aparatów
DAC i MANDO

Jak byś chciał wymienić to tylko na oryginał GM Daewoo bo podróby szybka się kończą
 
 
dawid2p
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-18, 23:34   

A może masz nie dokładnie ustawiony rozrząd? np. o jeden ząbek .
 
 
zulus

Auto: Matiz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 41
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 150
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-19, 05:40   

Najprawdopodobniej dawid2p ma rację, może być przestawiony rozrząd. Auto będzie palić. Jeśli znasz jakiś dobry serwis, jedź niech ci to sprawdzą.
 
 
Zbigmar

Auto: Matiz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-09-19, 12:22   

Rozrząd był juz sprawdzany, został zresztą wymieniony i objawy nie ustapiły - pierwsze podejrzenie padło na rozrząd, ale to nie to.

Zadam inne pytanie. Czym różnią się aparaty zapłonowe DAC i Mando (poza wysokościa kopułki) ?
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
steyr
steyr


Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel
Pomógł: 186 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Kwi 2008
Posty: 3705
Skąd: KWA/KR
Wysłany: 2008-09-19, 14:28   

szczerze tym ze Mando sa bardziej trwałe,ja mam MAndo od nowosci i narazie jest ok,dodam ze awarie aparatu powoduja niesprawne swiece i kable WN,zwykłe przebicia na kablach i swiecach powoduja uszkodzenia czujnika optycznego w aparacie.



W sprawie pytań/pomocy techniczej prosze pisac na priv, tamto gg jest nieaktualne. Jak tylko niebede w Afrcye to odpisze:P
 
 
aro_20
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-19, 16:43   

DAC i MANDO - różnica w cenie jest około 20 zlotych.

DAC jest wyższy i ma inny palec.
 
 
zulus

Auto: Matiz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 41
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 150
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-20, 22:39   

Polecam MANDO, z DAC miałem sporo kłopotów, ustąpiły dopiero po wymianie aparatu.
 
 
tvnorek


Auto: Matiz
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 7
Skąd: legnica
Wysłany: 2008-12-01, 12:07   

Witam wszystkich jestem tu nowy mam takie pytanie czy jak mam w swoim matizie aparat zapłonowy firmy mando to czy mogę go wymienić na dag bez żadnych przeróbek.
Po wymianie okablowania świec kopułki i palca zaświeciła się kontrolka błędu odczytałem i jest to błąd 0320 według tabeli jest to moduł optyczny z aparatu zapłonowego.
Jeszcze jedno pytanie czy kupował ktoś aparaty sprzedawane na allegro za 225zł czy są dobre.
Pozdrawiam
 
 
steyr
steyr


Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel
Pomógł: 186 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Kwi 2008
Posty: 3705
Skąd: KWA/KR
Wysłany: 2008-12-01, 16:38   

mozesz wymienic ale w przypadku gdy wymieniasz cały aparat wraz z kopułka i palcem,ale skoro wymieniles kopułke z palcem i po wymianie wywala check to problem tkwi raczej w kopulce lub palcu ;)



W sprawie pytań/pomocy techniczej prosze pisac na priv, tamto gg jest nieaktualne. Jak tylko niebede w Afrcye to odpisze:P
 
 
tvnorek


Auto: Matiz
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 7
Skąd: legnica
Wysłany: 2008-12-01, 20:54   

Dzięki za odpowiedź. W zasadzie to nie wiem czy to po wymianie kopułki i palca bo przed wymianą nie mogłem odczytać błędów bo zresetował mi się sterownik ECM miałem utleniony bezpiecznik i były zaniki prądu na ECM i immo.
Czytałem że można próbować wyczyścić ten moduł optyczny czy trzeba wymontować cały aparat żeby się dostać do modułu czy da się bez wymontowywania całego aparatu i czy będzie trzeba ustawiać później zapłon.
Pozdrawiam.
 
 
edi5000
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-03, 22:02   

Moim zdaniem zostań przy starym Mando są mniej awaryjne. Zamień stary palec z nowym.
 
 
tvnorek


Auto: Matiz
Wiek: 36
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 7
Skąd: legnica
Wysłany: 2008-12-07, 17:59   

Witam wszystkich mam pytanie, wczoraj rozebrałem aparat zapłonowy na czynniki pierwsze dodam że ten aparat jest firmy MANDO moje zaskoczenie było wielkie jak ściągnąłem osłonę plastikową z pod palca to wylał mi się olej po śladach widać że był do połowy aparatu wszystko wyczyściłem trochę lepiej silnik pracuje, jak to teraz uszczelnić żeby znowu się to nie zrobiło czy trzeba zbijać łożyska z wałka i czy jest tam jakiś uszczelniacz i czy jest sens to robić czy kupić od razu cały aparat zapłonowy.
Pozdrawiam :pomocy:




 
 
steyr
steyr


Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel
Pomógł: 186 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Kwi 2008
Posty: 3705
Skąd: KWA/KR
Wysłany: 2008-12-07, 19:08   

moge sie mylic ale powinna pomóż wymiana simeringu walka rozrzadu od strony aparatu zaplonowego :myśli:
 
 
Rami


Auto: Matiz Joy 00
Imie: Cezary
Pomógł: 51 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 3494
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-12-07, 19:28   

A gdzie jest aparat,u mnie nie widze :D



Niebieski jest szybszy bardziej od czerwonego.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Reklama   |   Kontakt