X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Matiz] Jakie głośniki, wzmacniacz, skrzynia ? brak prądu, n

Autor Wiadomość
dawid9999

Auto: Matiz
Dołączył: 06 Wrz 2013
Posty: 261
Wysłany: 2015-09-13, 13:16   [Matiz] Jakie głośniki, wzmacniacz, skrzynia ? brak prądu, n

Witam, kompletuję powoli car audio do swojego auta.
1. Czym wygłuszyć drzwi ? app czy gms ?
2. Jakie głośniki na przód 165mm do ok. 400zł ?
Powerbass S-60C / S-6C 229zł
HELIX B62C 249zł
HERTZ DSK 165.3 249zł
Lanzar MX6C 249zł
u-Dimension EL COMP 6 349zł
HERTZ ESK165 445zł
3. Wzmacniacz do głośników na przód np Blaupunkt gta 480 ?
4. Wzmacniacz plus skrzynia do 1000 zł skrzynia zamknięta, muzyka house, trance, techno itp, więc chyba dobrze się nada. Myślałem nad lanzarem maxp124d ?

Radio już mam. Wiem że temat poruszany, ale zakładam go z myślą że pojawiły się jakieś nowe produkty w dobrej cenie, jestem otwarty na propozycję. Kable do wzmacniacza na przód mam, a do wzmacniacza skrzyni kupie takie spawalnicze bo może coś kiedyś będę zmieniał. I najważniejsze, miałem poprzednio zaledwie 300 wat rms i przygasały światła, jak sobie z tym poradzić ? kondensator myślę że tu mało da... drugi akumulator chyba też... alternator 65ah a akumulator 35ah
Pozdrawiam
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 182 razy
Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 22256
Skąd: WT
Wysłany: 2015-09-14, 08:37   

1. APP / STP
2. u-Dimension EL COMP 6 349zł
3. Można poszukać wzmacniacza jak niżej jednak z 4 kanałami (mostkowanymi).
4. http://allegro.pl/rockfor...5305126366.html




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
dawid9999

Auto: Matiz
Dołączył: 06 Wrz 2013
Posty: 261
Wysłany: 2015-09-14, 10:55   

3. Jaka jest różnica między piecem 2 kanalowym a 4 kanalowym mostkujac aby były 2 kanały ?
4. Za słaby ten sub, miałem już 300 wat rms i nie wystarcza. Minimum 500 wat szukam.
5. A co zrobić z tym brakiem prądu ? Przy 300 juz mi światła przygasaly. Kable grube. Masa dobra. Połączenie dobre. Kondensator tu raczej nie pomoże, dużo tego prądu mi brakuje. Drugi akumulator coś da ?
 
 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: było Tico SX | Leon
Imie: Adam
Pomógł: 100 razy
Wiek: 35
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1874
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-14, 11:33   

dawid9999 1. http://www.sklep.audiobas...Silent-Coat/311
2. to co DoLeCk
3. jakiś audison w stereo
4. sprawdziłbym BR 10" jak się sprawdzi.
__
3. stereo dajesz na przód a na suba dajesz mono.
4. waty nie grają, ważna jest skuteczność, typ skrzyni, projekt skrzyni. U siebie mam RE 8" w klozet, 150 wat w rmsie może przyjąć, a dostaje 330W z mostka i na prawdę uważam że jest go aż nadto, w radiu zazwyczaj ustawiam suba na -1 lub -3. I tak samo 12" zagra inaczej niż 10" i 8".
5. U mnie też przygasają jak dam w palnik. Ale ja mam 50A alternator.
Na początek możesz dać grubszy kabel alternator - akumulator.
Masa gruba ale dokąd gruba? Jeśli masz tylko masę grubą wzmacniacz karoseria a masę cienką karoseria akumulator to masz kolejny punkt do poprawy. U siebie pociągnąłem masę do akumulatora od piecyka.
Kondensator polecam jak najbardziej.
Sprawdź bilans energetyczny pod odpaleniu odbiorników i audio to będziesz wiedział ile prądu brakuje, alternator większy można dać. A drugi akumulator z czego doładujesz jeśli ten możesz mieć niedoładowany.
I stan samego akumulatora też jest ważny jeśli mryga mocno może być słaby stan elektrolitu już.



Hardcore Till I Die ^^
 
 
 
dawid9999

Auto: Matiz
Dołączył: 06 Wrz 2013
Posty: 261
Wysłany: 2015-09-14, 11:50   

Maty wybrałem te co podałeś, wiele osób je poleca. Suby dam 2. Rockford Punch R2d2-12. Piece tez będą 2. Jeden crunch gpx500.2 na jednego suba a drugi crunch gpx1000.4 na suba i głośniki przód. Dam gruby kabel alternator akumulator. Akumulator masa. Grube kable od wzmacniaczy. Alternator mam 65ah a akumulator mam 35ah wiec mogę drugi taki dołożyć równolegle i do tego kondensator. Tylko jeszcze myślę nad głośnikami czy nie kupić morel maximo 6.2
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: było Tico SX | Leon
Imie: Adam
Pomógł: 100 razy
Wiek: 35
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1874
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-14, 14:50   

dawid9999 a nie lepiej jeden w BR?
To nie tak działa, alternator masz 65A, ale 65A to on nie uzyskuje, 80% prądu masz pewnie przy 2500obr, to nie sumuje się w ten sposób że możesz dwa akumulatory zapiąć, A i Ah to dwie różne jednostki. Akumulator możesz wymienić na większy 45ah dać, i kondensator jak najbardziej.
Morel maximo nie grają.



Hardcore Till I Die ^^
 
 
 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 182 razy
Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 22256
Skąd: WT
Wysłany: 2015-09-14, 14:56   

Zdecydowanie BR i jeden sub.




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
dawid9999

Auto: Matiz
Dołączył: 06 Wrz 2013
Posty: 261
Wysłany: 2015-09-14, 16:54   

A jeżeli dałbym drugi akumulator równolegle to on wogule się nie naladuje? Dobrze rozumuje ? Co do głośnika to jestem otwarty na propozycje, ale nie znam się, więc proszę o propozycje, może być jeden mocniejszy, ale musi być w skrzyni zamkniętej. Miałem w br i to nie na mój gatunek muzyki ( trance dance techno itp )
 
 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 182 razy
Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 22256
Skąd: WT
Wysłany: 2015-09-14, 16:55   

Zamiast dodatkowego akumulatora pomyśl nad mocniejszym alternatorem.




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
Robaszek127


Auto: Getz 1.3 + LPG
Pomógł: 114 razy
Dołączył: 16 Wrz 2010
Posty: 2363
Skąd: Przedbórz
Wysłany: 2015-09-14, 18:08   

Raczej przy tak dużym poborze prądu nie jest rozwiązanie 2 akumulatory a jeden większy. Nie wiem czy w matizie wejdzie większy ale w tico spokojnie mieścil się i 48AH a na światłach dziennych zwykły alternator dobrze go ładował.
Ale czy do matiza da się wstawić wiekszy alternator jakiś od WV bo są tanie i łatwo dostępne?
Wtedy alternator będzie miał zapas mocy plus duży akumulator. Bo ten fabryczny 35Ah to porażka bowiem nawet w motorze mam 11Ah.
 
 
 
dawid9999

Auto: Matiz
Dołączył: 06 Wrz 2013
Posty: 261
Wysłany: 2015-09-14, 18:48   

Powiedzcie czy dobrze rozumuje. Altek załóżmy że daje te 40A i jak podłącze równolegle drugi akumulator to go nie naladuje ?
 
 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 182 razy
Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 22256
Skąd: WT
Wysłany: 2015-09-14, 19:27   

Każdy alternator ma swoją wydajność. Nie naładujesz.
Pomyśl ewentualnie o akumulatorze żelowym z wyższej półki.




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: było Tico SX | Leon
Imie: Adam
Pomógł: 100 razy
Wiek: 35
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1874
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-14, 21:58   

dawid9999 to bardzo dziwne bo do takiej muzyki właśnie idealnie pasuje BR, dobrze zestrojone, obcięte przy około 50hz, i do tego helony w przednie furtki albo r6a i masz eleganckie granie.
Ale dobra jak chcesz mocny klozet, tak jak napisałem, waty nie grają, możesz mieć głośnik który 1000W RMS, i nie oznacza że on gra mocą 1000W tylko że może przyjąć 1000W RMS mocy ciągłej ze wzmacniacza.
Klozet zawsze jest cichszy od BR i na klozet potrzeba więcej mocy.
Klozet jest do kulturalnego grania tzw. uzupełniania przodu.
Hertz robi głośniki z dużą skutecznością, a takich powinieneś szukać http://allegro.pl/subwoof...5434965652.html
Powyżej 90db wtedy dostarczając małą moc uzyskasz dużą głośność.

Po co Ci drugi akumulator? U siebie mam seryjny i spokojnie ok 600W mocy i ok 47A prądu. Popraw kable, daj kondensator, sprawdź stan akumulatora, wymień alternator i akumulator na większy.



Hardcore Till I Die ^^
 
 
 
dawid9999

Auto: Matiz
Dołączył: 06 Wrz 2013
Posty: 261
Wysłany: 2015-09-14, 22:15   

Instalacje na pewno poprawnie. Jak będzie dużo brakowało prądu to kondek zbędny jak mało to dołożę. Jaki akumulator max ah mogę tam wsadzić ? Chciałem kupić zapa 40ah. Na zloty nie chce jeździć. Na dzielni chwalić się nie będę. Dla siebie chce czasem głośniej z basem i z jakością posłuchać, to wszystko
 
 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 182 razy
Wiek: 39
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 22256
Skąd: WT
Wysłany: 2015-09-15, 07:57   

To zdecyduj co chcesz uzyskać, jakość czy hałas...
Jedno nie zawsze idzie z drugim w parze.




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
Podobne tematy
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt