X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[LANOS/BINGO S-4] Budowa interfejsu LPG

Autor Wiadomość
krzoku

Auto: LANOS 1.5 8V
Imie: Kamil
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lut 2015
Posty: 155
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-10-27, 18:43   [LANOS/BINGO S-4] Budowa interfejsu LPG

Witam.

Podkreślam że jestem laikiem w tych sprawach, lecz chciał bym sam zlepić interfejs LPG niż kupować gotowy- mam z takiego zabiegu większa satysfakcję.

Jest ktoś na forum kto posiada taki kabelek na port COM?
Sterownik to KME Bingo S-4

Zakupiłem stację dokującą do IBM z wyjściami/wejściami:
1 x VGA
1 x DVI
1 x PS2
1 x LAN RJ-45
1 x RJ-11
1 x LPT
1 x RS-232

Puki co przeczytałem chyba większość tematów i przejrzałem schematy budowy takich interfejsów. Z tego co zrozumiałem to jeżeli ktoś chce mieć przejściówkę na USB to trzeba wlutować MAX 232.

A jak w przypadku portu RS 232-> centralka LPG?
Podpinałem na "krótko" ale nic nie ruszyło.

W kablu RS 232 który posiadam jest wlutowane 9 kabli prosto do gniazda bez żadnych układów.

Dodatkowo chciałem zapytać jak z zasilaniem 12+?

Mimo iż mam dostęp do schematów w internecie to nie jestem w stanie dojść co gdzie, lecz chcial bym się nauczyć a może ktoś tutaj lubi majsterkowanie:)
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
pitersik74

Auto: Lanos SX 1,6 16V Sedan
Imie: Piotr
Pomógł: 77 razy
Wiek: 45
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 761
Skąd: Bochnia
Wysłany: 2015-10-27, 20:38   

krzoku napisał/a:
Mimo iż mam dostęp do schematów w internecie to nie jestem w stanie dojść co gdzie,

tam już jest naprawdę prosto to wytłumaczone :)
krzoku napisał/a:
lecz chcial bym się nauczyć a może ktoś tutaj lubi majsterkowanie:)

Majsterkowanie to jedno a wałkowanie wiedzy to drugie :)
Powiem ci bo Cię lubię Kamilu na twoim miejscu taniej wyjdzie kupić :) sam kiedyś sobie zrobiłem ale uważam że jak płytka PCB to lepsze połączenie :)
Jaka wtyczka Bingo po 2009 roku? :piwo:
 
 
krzoku

Auto: LANOS 1.5 8V
Imie: Kamil
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lut 2015
Posty: 155
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-10-28, 15:49   

Hej:)
Wtyczka z przed 2009r, z 4 pinami( k,masa,+,l)
A ogólnie pod port RS232 potrzebny jest układ MAX232? Czy zadziała i bez niego? I napięcie do portu musiał bym puścić prosto z akumulatora czy do centralki:)

Kurde no niby taniej by wyszło kupić bo bez kombinowania, z tym że napaliłem się na budowę kabelka i jestem ciekaw czy będzie działać twór mej pracy:)

Ewentualnie do dyspozycji mam tez sterowniki :
Bingo M
Stag 100


Jeżeli chodzi o trwałość to az tak bardzo mi nie zależy, bo najpierw chciał bym coś zrobić co by działało a następnie pogłębiać wiedzę, z tym że jakoś trzeba zacząć:)



Pozwolę sobie wlepić schemat z internetu:



Teraz po kolei:
Schemat jest z zastosowanym układem MAX232 aby emulował go pod port USB
Jeżeli ja wepnę piny RS232:- 2RXD-3TXD-5GND wprost do centralki Bingo S-4 czyli Do lini L,K i masy to czy to ma prawo zadziałać? Czy muszę coś z zasilaniem Jeszcze kombinować? Zasilić trzeba Port COM?
 
 
pitersik74

Auto: Lanos SX 1,6 16V Sedan
Imie: Piotr
Pomógł: 77 razy
Wiek: 45
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 761
Skąd: Bochnia
Wysłany: 2015-10-28, 18:54   

Musisz zlepić taki układ jak na zdj. i dopiero pod RS 232
 
 
jacek76

Auto: Lacetti
Pomógł: 5 razy
Wiek: 43
Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 151
Wysłany: 2015-10-29, 22:14   

Daj spokój ,chłopie. Kup sobie interfejs , koszt max 50 pln i będziesz miał z głowy. Będzie Ci ogarniał 99.9% instalacji . Przed podłączeniem jakiegoś niepewnego sterownika zmierzysz sobie jedynie gdzie jest +12 a rx i tx możesz sobie zamieniać miejscami....I obyś miał odpowiedni soft , to się połączy.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
krzoku

Auto: LANOS 1.5 8V
Imie: Kamil
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lut 2015
Posty: 155
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-10-30, 16:46   

Mamy różne poglądy jak widzę:) Z kupnem nie ma problemu bo nie są to duże pieniądze, a to nie jest tak że chce oszczędzić 5zł na kupnie, tylko chcę działać sam, chce się uczyć bo jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o elektronike:) A jakoś wiedzę trzeba nabyć.
Tak więc nie będę szedł na łatwiznę kpując gotowy układ, po weekendzie kupie max232 i resztę części i będę próbował:)
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt