X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

Sklep komputerowy (internetowy)

Autor Wiadomość
Jaracz_69


Auto: Daewoo Lanos SX 1.6 16V LPG
Imie: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 367
Skąd: CB
Wysłany: 2015-12-16, 23:13   

A ja mam taką obudowę i na hałas z wentylatorów nie narzekam. Najważniejsze, że jest dobra cyrkulacja wewnątrz obudowy.
Na procku zamontowałem taką zabawkę
 
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Lanos 1.5 16v / Nexia 1.5 16v / Corsa 1.2 16v
Imie: Michał
Wiek: 24
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 5998
Skąd: SY
Wysłany: 2015-12-17, 01:35   

razor19956 napisał/a:
No tylko skądś te dobre opinie te obudowy muszą mieć, jest to coś nowego i innego moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić za 120zł mam fajną nową obudowę i w miare nowoczesną.

KUp i zobaczysz ze za tydzien bedziesz kupował albo bdb. słuchawki albo regulator obrotów. U mnie jak się 4 wentyle + grafa + proc zaczna krecic srogo przy jakichs ambitnych operacjach obciążających system np. rysowaniu w paincie lub więcej niz 2 kartach przeglądarki otwartych naraz to nawet głośna muzyka na 5.1 nie daje rady i musze słuchawki zakładać żeby komfortowo posiedzieć.
mi to nie przeszkadza, bo i tak od lat gram w słuchawkach, bez siedze jedynie jak coś szperam po sieci w zasadzie więc jest luz malina - no ale cóż, przy filmach w fullhd też grafika mi potrafi odpalić wentyl na tryb startującego boeinga, a wtedy już średnio się ogląda.
Nie upieraj się i nie wmawiaj sobie, że nie przeszkadza, bo później będziesz sobie pluł w brodę, że mogłes posłuchać ludzi, którzy już jakieś doświadczenia mają w tej kwestii a nie próbowac być cwanym. Regulator obrotów niby drogi nie jest - na 5 wentyli kupisz za ~100 zł całkiem fajny, ale po co wydawać później dodatkowo kasę?
Ergo - kup coś mądrze, a nie 'bo to gdzieśtam jakis magazyn X poleca'. Teraz wszedzie polecają to, co im się opłaca polecać, nie czarujmy sie - niestety sporo serwisów zatrudnia albo ludzi średnio kompetentnych, albo po prostu dorabia sobie na boczku przychylnymi recenzjami za pieniążki pod stołem. Kapitalizm.



War... war never changes...
 
 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3115
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2015-12-17, 07:59   

Jak chcesz ciszę, to po to zostało wymyślone chłodzenie wodne :D

Dodatkowo, chyba w tych czasach już każda płyta potrafi obsłużyć funkcję PWM na wszystkich złączach FAN, więc nie wiem po co pisać o regulatorach za bańkę... to jest dla tych co z kasą nie mają co zrobić.
Regulacja powinna się odbywać sprzętowo.


Sam mam przy chłodnicy od WC i spełnia zadanie w 100%
Z resztą łącznie mam 6 wiatraczków 120mm +1 z zasilacza i nie rozumiem Waszego oburzenia związanego z ilością hałasu... no ale pominąłem fakt posiadania WC...


Ostatecznie można zastosować coś takiego i problem z głowy... nie trzeba wydawać mega chajsów by mieć zarówno ciszę jak i przewiew w budzie.

Do tego istotny jest dobór wentylatorów z odpowiednią głośnością - wiadomo, z czasem ten parametr ulega wypaczeniu, ale to też jest w pewnym stopniu redukcja hałasu.

Kiedyś panowała jedna podstawowa zasada, której wszyscy się trzymali:
powietrze ma wpadać na dole frontem przechodząc przez k.graficzną i procesor a wypadać tyłem u góry - nic więcej nie było potrzeba - a każdy wie jakie kiedyś były piece.

Należy również pamiętać, że karta graficzna jak wejdzie w obroty to robi się niezły wir w budzie - wtedy wystarczy tylko zapewnić dobry nawiew z frontu.
Ja Radkiem 4870 suszyłem włosy na pełnych obrotach... :hahaha:
I nic tutaj nie pomoże... a dużych pasywek to chyba już się nie stosuje?

W jednej budzie nawet pozaklejałem wszystkie dodatkowe otwory i zostawiłem właśnie przód i tył by niejako wymusić odpowiednią cyrkulację, w niektórych obudowach robią otwory na wysokości czy to grafiki czy procesora... ale tamten zabieg dał najlepsze efekty + wycięcie kratek w świetle wentylatora - bo to są dodatkowe opory powietrza + generują hałas przy wydmuchu.
Oczywiście wydajność wyciągu musi być na odpowiednim poziomie...

Zasilacz po to został przesunięty na spód obudowy, by gorące powietrze z karty graficznej oraz procesora dodatkowo go nie grzało.
Dodatkowo, sekcja zasilająca przeważnie jest w okolicach procesora, obecność zasilacza w tym miejscu jest totalnie zbędna i tylko dodatkowo grzeje - a wyciąg dzięki zasilaczowi, od momentu gdy zaczęto stosować duże wentylatory wolnoobrotowe na spodniej ich ściance - jak dla mnie jest co najmniej wątpliwy.

Rozwiązanie, że zasilacz zaciąga powietrze z dołu wyłącznie dla swoich potrzeb jest b.dobre i nie wiem czegoście się tak uczepili ;p
Zwłaszcza jak to słusznie zostało zauważone, szkoda by awaria zasiłki pociągnęła za sobą resztę podzespołów.
Oczywiście, w tym momencie wentyl na tyle obudowy musi nieco nadrobić, ale nie wydaje mi się, żeby wpłynęło to jakoś negatywnie...
 
 
 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 6877
Skąd: w-wa
Wysłany: 2015-12-17, 08:25   

wid3l3c, to na ile puściłeś tego quada ?
wid3l3c napisał/a:
Rozwiązanie, że zasilacz zaciąga powietrze z dołu wyłącznie dla swoich potrzeb jest b.dobre i nie wiem czegoście się tak uczepili ;p
a z jakiej szczeliny zasilacz zasysa powietrze ?
im bliżej ma ściankę obudowy, tym bardziej jego wenty będziel generował hałas.
wid3l3c napisał/a:
w niektórych obudowach robią otwory na wysokości czy to grafiki czy procesora... ale to właśnie dało najlepsze efekty + wycięcie kratek w świetle wentylatora - bo to są dodatkowe opory powietrza + generują hałas przy wydmuchu.
:głupkowaty:
 
 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3115
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2015-12-17, 09:33   

rgre, niestety nędze 3,6 i bardzo dalej drgnąć nie chce :zły: 400-kilka FSB a potem już nie POSTuje...
I dodatkowe pieszczoty napięciem już nie pomagają. Niby G0 a tu taki zawód :(
ale mnie zmobilizowałeś by jeszcze pogrzebać nieco ;d

Wspomniana obudowa ma otwory na spodzie obudowy pod zasilaczem - zgodzę się, że wysokość nóżek będzie tutaj miała pewne znaczenie, ale nie przy wentylatorze z zasilacza który obraca się b.wolno i tylko rusza powietrzem.

Co do drugiej części, już poprawiłem o co mi chodziło ;d
I możesz się śmiać ;) ale wycięcie kratek zmniejszyło wyraźnie szum powietrza.
Akurat to była dość leciwa obudowa, więc nie było szkoda :D
 
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
razor19956
Miłego dnia :)


Auto: [Lanos 1.5 8v i Nissan Primera P10 1.6 16v]
Imie: Dawid
Wiek: 21
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 1089
Skąd: Wałcz
Wysłany: 2015-12-17, 10:55   

No przecież wiadomo że ta obudowa co ja wybrałem ma specjalną kratke na dole na zasilacz, nóżki obudowy mają 2cm więc zasilacz spokojnie zasysa zimne powietrze. Jak dla mnie jest dobra, może i są lepsze te "tańsze" czy zwykłe no-name ale takiej nie chcę. Dajcie linka z jakąś waszym zdaniem lepszą od tej co wybrałem w cenie do 130 zl z zasilaczem montowanym na dole to rozważę wasze propozycje. :piwo:




 
 
Jaracz_69


Auto: Daewoo Lanos SX 1.6 16V LPG
Imie: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 367
Skąd: CB
Wysłany: 2015-12-17, 12:10   

Obudowy są różne. Pozostaje kwestia czy wolisz całe zabudowane czy lubisz jak coś tam się świeci (wentylatory). W podobnym budżecie masz spory wybór.
Obudowa Midi Tower LUNA Black USB 3.0 (Gaming)
OBUDOWA KOMPUTEROWA Q-MASTER BLACK/BLUE LED FAN
W wyższej cenie
Obudowa ATX Antec VSP5000 Wyciszona USB 3.0
Można by tak mnożyć propozycje w nieskończoność.
 
 
 
razor19956
Miłego dnia :)


Auto: [Lanos 1.5 8v i Nissan Primera P10 1.6 16v]
Imie: Dawid
Wiek: 21
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 1089
Skąd: Wałcz
Wysłany: 2015-12-17, 12:52   

Nie potrzebuje żadnych lampek w kompie :p Sczerze jak patrze na te obudowy co podałeś to już wolę brać tą swoą - bardziej przypada mi do gustu.




 
 
Bobek
Grupa Śląska


Auto: Lanos 1.5 16v / Nexia 1.5 16v / Corsa 1.2 16v
Imie: Michał
Wiek: 24
Dołączył: 12 Maj 2011
Posty: 5998
Skąd: SY
Wysłany: 2015-12-17, 16:19   

wid3l3c napisał/a:
Dodatkowo, chyba w tych czasach już każda płyta potrafi obsłużyć funkcję PWM na wszystkich złączach FAN, więc nie wiem po co pisać o regulatorach za bańkę... to jest dla tych co z kasą nie mają co zrobić.

zdziwiłbyś się :D Ewentualnie to działa tak jak u mnie, albo 5v albo 12 bez niczego pośredniego. Jest to jakiś pomysł, niemniej, jak sie odpali X wentyli na 12v to zycze powodzenia :lol:
wid3l3c napisał/a:
I nic tutaj nie pomoże... a dużych pasywek to chyba już się nie stosuje?

w mini-atx nie ma miejsca na duze chłodzenie pasywne niestety. Mozna sobie zmontować customowe, ale później jest problem z miejscem w budzie (i temperaturą karty jak nei ma odpowiedniego przepływu).
Radeony ogolnie sa glosne, 6850 tez jak sie odpali to ogień panie ogień, wentylator na odcince ciągnie :lol:
wid3l3c napisał/a:
Oczywiście, w tym momencie wentyl na tyle obudowy musi nieco nadrobić, ale nie wydaje mi się, żeby wpłynęło to jakoś negatywnie...

dobry, nawet pojedynczy 120mm wentyl z przodu i taki sam z tyłu zapewnia odpowiednia cyrkulacje powietrza.



War... war never changes...
 
 
_Sony_


Auto: Daewoo Matiz
Dołączył: 11 Paź 2015
Posty: 49
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 2015-12-17, 19:11   

razor19956, chciałeś propozycję obudowy do 150zł to Ci taką dałem, więc o co chodzi :D ?
http://www.morele.net/obu...-czarna-605202/

Kable sobie też możesz schować i masz dodatkowe wiatraki co polepsza cyrkulację. Mam akurat u siebie Z3 Plus i bardzo sobie chwalę.

Odnośnie dysku SSD to wg mnie nie ma co czekać. Jak zmieniłem zwykły dysk na SSD to poczułem się jakbym z Matiza do Ferrari się przesiadł :D

Przykład: http://www.morele.net/dys...3s55s25-663539/

Owszem grafika jest najistotniejsza w przypadku gier, ale bez przesadyzmu, te dodatkowe 200zł Cię nie zbawi. Mało tego jeśli później się zdecydujesz na dysk SSD to będziesz musiał ponownie stawiać system, konfigurować itd... Osobiście posiadam u siebie właśnie SSD o pojemności 120GB. Podzieliłem na dwie partycje. Na systemowej mam jedynie windę + większość programów (pojemność ~53GB, wolne ~16GB). Na drugiej partycji mam 58,5GB - dedykowana jest na gry. Kilka najważniejszych gier się spokojnie mieści.

Dzięki temu rozwiązaniu system uruchamia mi się bardzo szybko, a całość pracuje rewelacyjnie. Przy takim rozwiązaniu dysk talerzowy 1TB przeznaczasz na pozostałe rzeczy (filmy, muzyka itepe...) i GRA GITARA!

Jeśli krucho z kasą stoisz to ja bym na Twoim miejscu wstrzymał się chwilę i poczekał aż byłoby mnie stać na całość, bo do dysku SSD bez dwóch zdań warto dołożyć.
 
 
razor19956
Miłego dnia :)


Auto: [Lanos 1.5 8v i Nissan Primera P10 1.6 16v]
Imie: Dawid
Wiek: 21
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 1089
Skąd: Wałcz
Wysłany: 2015-12-17, 21:19   

Ta obudowa jest porównywalna do tej mojej, też ma 2 120mm wiatraki - kwestia gustu. Ssd wezme później bo kasy brak. Wole te 200zł do grafiki włożyć a jak kupie ssd to dla mnie nie problem instalować system i wszystko od nowa.

Edit: Chyba, że na razie wezmę tylko SSD a kiedyś ten 1TB HDD dokupię?

Tylko tak załóżmy, że kupię SSD zainstaluje system i wszystko - wtedy dokupuje HDD 1TB i muszę od nowa wszystko instalować czy nie?




 
 
Jaracz_69


Auto: Daewoo Lanos SX 1.6 16V LPG
Imie: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 367
Skąd: CB
Wysłany: 2015-12-17, 22:54   

Nie musisz, bo system będzie na ssd.
 
 
 
razor19956
Miłego dnia :)


Auto: [Lanos 1.5 8v i Nissan Primera P10 1.6 16v]
Imie: Dawid
Wiek: 21
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 1089
Skąd: Wałcz
Wysłany: 2015-12-17, 23:00   

Czyli co wtedy tylko podpinam HDD 1TB i będzie wszystko ok? Ale jednak się zdecydowałem, że wezmę 120gb SSD i 1TB HDD od razu - trudno jakoś się te 200zł skołuje a kartę i tak pewnie gdzieś marzec/kwiecień kupie, więc kasa będzie :)

A co do obudowy:

Zalman Z3 lub SilentiumPC Gladius M20 Pure Black - mi bardziej leży w guście ten gladius, ona ma 2 wentyle a Zelman Z3 ma 4 w zestawie? Z góry 2, z przodu i z tyłu po jednym?




 
 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3115
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2015-12-18, 07:29   

Odpowiedź na Twoje pytanie, byś poszukał, byś znalazł ;)

Zalman
https://youtu.be/gM1nBc4A7vc?t=2m28s
wersja plus ma bajery w postaci okna plexi oraz poprzeczki na dodatkowy wentylator, co oczywiście jest zbędne :) resztę testu można spokojnie odnieść do wersji bez plusa.


SilentiumPC
https://youtu.be/7xctiQj8jcE?t=3m42s

Poświęć kilka / kilkanaście minut na wideotesty.
Jeden to dosłownie klon drugiego ;d
 
 
 
_Sony_


Auto: Daewoo Matiz
Dołączył: 11 Paź 2015
Posty: 49
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 2015-12-18, 08:52   

razor19956, zauważyłem że zmienny jesteś jak kobieta albo i gorzej, ale ostatecznie :brawo: za decyzję odnośnie zakupu SSD :)

Zalman Z3 ma dodatkowo kontroler prędkości obrotowej i 3 wentylatory na wyposażeniu.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt