X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Leganza] montaż tw i puszczenie kabli etc....

Autor Wiadomość
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: Tico SX
Imie: Adam
Pomógł: 97 razy
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1825
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-10-17, 20:46   

lewockir u siebie mam akurat zasilanie plus i minus z akumulatora więc mam rozdzielone. Natomiast u Ciebie to jak zrobisz będzie dobrze.

Pamiętaj tylko że masa z budy do akumulatora musi być przynajmniej równa a najlepiej większa od sumy kabli jakie masz do piecyków.
Na przykład w tej chwili na piecyk masz 20mm2 to na akumulator z budy dajesz 25mm2



Hardcore Till I Die ^^ irc: #tico @QuakeNet
 
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
lewockir

Dołączył: 20 Lis 2014
Posty: 160
Wysłany: 2016-10-19, 11:38   

czyli najpierw zrobię big 3 żeby nie było niespodzianki i zastanowię się co z masą zrobić,

nurtuje mnie jedno jak najlepiej podłączyć głośniki pod 4-kanałowy wzmacniacz, niby jest dużo ale....

wyjąć kostkę iso z radia i dac 4 rca - wzmak i kabel głośnikowy- wzmak - zwrotnica (na obudowie in czyli miejsce wpięcia kabla radio zwrotnica) czy jedno rca na kanał 1 i 2 i stąd do WF bezpośrednio (filtry na radiu lub/i na wzmaku) a tw starą drogą z radia ??



kiedy znajdziemy się na zakręcie - REDUKCJA BUT I ODCIĘCIE !
 
 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: Tico SX
Imie: Adam
Pomógł: 97 razy
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1825
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-10-19, 18:30   

lewockir po to masz czasy i zwrotkę w radiu żeby z nich korzystać.
Nie mogę w sieci znaleźć parametrów do wzmacniacz który kupiłeś.

Spróbuję opisać sposób podłączenia najprościej jak umiem.
Radio musisz ustawić w trzy drogi, przełącznikiem na obudowie radia.

Z radia wypuszczasz trzy pary RCA:
jedna para idzie na monoblok pod suba,
druga para idzie na woofery pod czterokanałówkę,
trzecia para idzie na tweetery pod czterokanałówkę.

Wtedy do głośników idą kabelki bezpośrednio z piecyków.

W radiu ustawiasz całość systemu czasy i zwrotkę, nie korzystasz z tych wbudowanych we wzmacniacze.



Hardcore Till I Die ^^ irc: #tico @QuakeNet
 
 
 
lewockir

Dołączył: 20 Lis 2014
Posty: 160
Wysłany: 2016-10-19, 21:01   

smisnykolo czyli podsumowująć

sub podłączyłem jak wymieniłeś , z przełączeniem wiem o co kaman
a reszta
1 i 2 kanał na wf
3 i 4 kanał na tw

zwrotnica na półkę

tylko pytanie wyczytałem, że jeśli tw jest daleko od wzmaka (długie kable) to może trochę stracić na dźwięku ??



kiedy znajdziemy się na zakręcie - REDUKCJA BUT I ODCIĘCIE !
 
 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: Tico SX
Imie: Adam
Pomógł: 97 razy
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1825
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-10-19, 22:15   

lewockir oczywiśnie, wszystko wpływa na dźwięk, jakość kabla, materiał wykonania, jakość izolacji, jakość miedzi. Zakłócenia.

Przy takich odległościach to bym w ogóle się tym nie przejął, tak właściwie to w ogóle o tym nie myślałem.

Wiesz jakie parametry ma ten piecyk co kupiłeś? Dobrze by było wiedzieć czy nie będzie za mocny dla tweeterów.



Hardcore Till I Die ^^ irc: #tico @QuakeNet
 
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
lewockir

Dołączył: 20 Lis 2014
Posty: 160
Wysłany: 2016-10-19, 22:34   

piecyk przy 4 ohm ma 60 w a przy 2 ohm ma 100w

gain będzie trzeba dać na minimum i ciąć radiem max ?

jesli chodzi o kable to walę w reds prawdopodobnie



kiedy znajdziemy się na zakręcie - REDUKCJA BUT I ODCIĘCIE !
 
 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: Tico SX
Imie: Adam
Pomógł: 97 razy
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1825
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-10-20, 22:01   

lewockir tak, dość mocny jak na tweetery, ale można przez zwrotki próbować puścić a potem bez. Może bez szaleństw wytrzymają.
ale dlaczego gain na minimum?



Hardcore Till I Die ^^ irc: #tico @QuakeNet
 
 
 
lewockir

Dołączył: 20 Lis 2014
Posty: 160
Wysłany: 2016-10-20, 22:27   

gaina na minimum, żeby osłabić sygnał ... to takie moje amatorskie kombinowanie.

swoją drogą nie sądziłem, że dojdę do aktywnego grania, taki spontan, i poszukam czegoś małego na tw może od sony (starsze serie)



kiedy znajdziemy się na zakręcie - REDUKCJA BUT I ODCIĘCIE !
 
 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: Tico SX
Imie: Adam
Pomógł: 97 razy
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1825
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-10-21, 18:50   

lewockir jak skręcisz gainy to nie wysterujesz piecyków, a to jeszcze gorsze.
Tak 2x30W to będzie wystarczająco.



Hardcore Till I Die ^^ irc: #tico @QuakeNet
 
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt