X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Interface diagnostyczny dla Lanosa 1.6 16v Sedan SX

Autor Wiadomość
marcel2000
marcel2000

Auto: Lanos 1,6 16V
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 639
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-13, 13:30   

Do Lanosa już ciężko będzie na ALDL coś znaleźć, chyba tylko polować na jakąś używkę od kogoś.
Może daj ogłoszenie na forum, może ktoś ma do sprzedania.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Pomógł: 259 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3170
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-02-13, 13:41   

Jak pisał marcel2000, viaken spokojnie ogarnie Lanosa, tylko weź to teraz znajdź...
Czasami, ale są to białe kruki - pojawiają się z drugiej ręki interfejsy na USB.

http://www.dizplay.pl/ite...aCZEM-ALDL.html
kiedyś takie coś, ale na USB kosztowało 69 złotych, a dzisiaj i to na COMa? :szok:

Teraz najtaniej chyba zostaje tylko ten wtyk za 9 dych, ale to jest stary COM.

Ewentualnie dzwoń/pisz do Viakena, może mają jeszcze jakieś leżaki w magazynie, nawet z luźnymi pinami.
 
 
 
Kzysiooo

Auto: Lanos 1.5 8V
Imie: Krzysiek
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 466
Skąd: Jelcz-Laskowice
Wysłany: 2017-02-24, 21:54   

Zakupiłem ten interfejs z allegro i program ALDL test wykrywa że jest ok natomiast mam problem z uruchomieniem ALDL Java...
Ciagle wyskakuje mi że licencja już wygasła.
Macie na to jakąś rade ?
 
 
 
radzio73


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Radek
Pomógł: 33 razy
Wiek: 44
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1312
Skąd: włocławek
Wysłany: 2017-02-24, 21:56   

A zaakceptowane masz warunki licencji?
 
 
 
marcel2000
marcel2000

Auto: Lanos 1,6 16V
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 639
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-24, 22:04   

Masz dołączoną instrukcję, więc postępuj zgodnie z nią i mając ustawiony dobry czas i datę w lapku oraz mając połączenie z internetem uruchom plik: licenseInstall.bat. Chyba, że nie wykupiłeś licencji.
Jeżeli czas będzie się różnił o 24 h od internetowego to też nie wbijesz licencji.
Miałem podobnie. Jeśli to nie pomoże to dzwoń do Viaken'a.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Kzysiooo

Auto: Lanos 1.5 8V
Imie: Krzysiek
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 466
Skąd: Jelcz-Laskowice
Wysłany: 2017-02-24, 22:23   

nie dziala mi nawet wersja demonstracyjna, nie kupywałem pełnej wersji bo dzisiaj dostałem dopiero kabel, dokupiłem przejście na usb i narazie nie wiem czy działa
 
 
 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Pomógł: 259 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3170
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-02-24, 22:43   

Kzysiooo, ściągnij program stąd:
http://p.marks.alfa-syste...dljava_2_08.zip

wypakuj do oddzielnego katalogu, uruchom:
1. licenseUninstall.bat
2. ALDL.jar i wskaż plik licencji demonstracyjnej

oczywiście wymagany dostęp do internetu i prawidłowo ustawiony czas systemowy.
 
 
 
radzio73


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Radek
Pomógł: 33 razy
Wiek: 44
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1312
Skąd: włocławek
Wysłany: 2017-02-24, 22:44   

U mnie zadziałało dopiero na laptopie z Windowsem XP, na Windows 7 czy 10 miałem problemy.
Na początku i na XP były problemy, dopiero po ustawieniu portu COM w laptopie, oznaczeniu go jako COM 1 (tak jak w programie) dało efekt
 
 
 
marcel2000
marcel2000

Auto: Lanos 1,6 16V
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 639
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-24, 22:54   

Instalacja z linka przynajmniej poszła na 8.1, ale nie mam teraz jak przetestować interface.
Po wypakowaniu od razu demoLicenceInstall.bat dałem i potem ALDL.jar i jest ok.
Można też jak wid3l3c napisał.
 
 
Kzysiooo

Auto: Lanos 1.5 8V
Imie: Krzysiek
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 466
Skąd: Jelcz-Laskowice
Wysłany: 2017-02-26, 16:51   

Tak więc po pobraniu programu ze strony producenta wszystko działa ale mam pytanie odnośnie ustawień.
W pliku aldl.conf ustawić mam silnik 1.5 czy 1.4 ?
Posiadam 1.5 8v
 
 
 
marcel2000
marcel2000

Auto: Lanos 1,6 16V
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 639
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-26, 19:28   

W instrukcji jedynymi parametrami do wyboru dla silnika są:
"engineType = 1.6 /* Silniki: 1.4, 1.5, 1.6 */"

"Ostatni parametr wskazuje typ silnika, z którym dokonujemy
połączenia. Do wyboru są: 1.4, 1.5 i 1.6."

Wydaje mi się, że wybierasz 1,5 i tyle i myślę, że autor pamiętał o dwóch wersjach. :D
 
 
Kzysiooo

Auto: Lanos 1.5 8V
Imie: Krzysiek
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 466
Skąd: Jelcz-Laskowice
Wysłany: 2017-02-26, 20:43   

No wlasnie jestem ciekaw czy wartosci sa prawidlowe.

I teraz pytanie czy program i interfejs obsluzylby tablet na windowsie
 
 
 
radzio73


Auto: Lanos 1.6 16V
Imie: Radek
Pomógł: 33 razy
Wiek: 44
Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1312
Skąd: włocławek
Wysłany: 2017-02-26, 21:08   

Kzysiooo napisał/a:
No wlasnie jestem ciekaw czy wartosci sa prawidlowe.

I teraz pytanie czy program i interfejs obsluzylby tablet na windowsie

Jeżeli spełnia wymagania sprzętowe, to powinno na tablecie działać.
 
 
 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 725 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7338
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-02-26, 21:16   

jaki kabel kupiłeś, i czy masz gdzie go wpiąć do tego tableta ?
 
 
marcel2000
marcel2000

Auto: Lanos 1,6 16V
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 639
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-02-26, 21:16   

Kzysiooo napisał/a:
I teraz pytanie czy program i interfejs obsluzylby tablet na windowsie

Chyba tylko w Tobie cała nadzieja i powiesz nam czy działa... :D

Na jakim systemie teraz śmigasz i co to za przejściówka usb/com?
Może sprzyda się jeszcze taka wiedza dla potomnych.

Mogłeś od razu jakiegoś starego Dell'a kupić z com'em zamiast przejścia i myślenia teraz o tablecie.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt