X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Matiz] Problem z podłączeniem radia

Autor Wiadomość
zitam775

Dołączył: 21 Paź 2016
Posty: 11
Wysłany: 2016-10-23, 21:57   [Matiz] Problem z podłączeniem radia

Witam, mam problem z podłączeniem radia w Matizie...
Radio to Overmax OV-CR-417B
Dokupiłem do niego kostke ISO do Matiza, oraz taki przewód do radia (bo oryginalny zgubiłem):
http://allegro.pl/clarus-...5775757664.html

Po podłączeniu tego, w radyjku zapalają się wszystkie przyciski, ale ekran pozostaje czarny i nie gra...
Co może być nie tak ?
W instrukcji wyczytałem coś takiego: Zółty przewód nie jest podłączony do
bieguna dodatniego akumulatora


Niestety teraz nie mam możliwości zrobienia zdjęć, ale na dniach dodam...
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
.Em.
Grupa Śląska


Auto: czerwone
Imie: Em
Pomógł: 52 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 4435
Skąd: z nikad
Wysłany: 2016-10-23, 22:07   

najlepiej wez schemat kostki z auta i schemat kabli radia ,wtedy bedziesz widzial gdzie jaki kabel powinien byc podlaczony

tu masz pokrewny temat na forum http://daewooforum.pl/temat23667.html




 
 
voysiak
Hertz Energy


Auto: Tico SX/Mondeo Mk3
Imie: Adrian
Pomógł: 3 razy
Wiek: 26
Dołączył: 11 Sty 2011
Posty: 171
Skąd: NBA
Wysłany: 2016-10-24, 00:55   

Jak masz kość z innej parafii, to jak ma zagrać? Możesz po prostu zrobić to jak mówi Empty, czyli lecieć kablami, bądź kupić kość do Overmaxa. W ogóle to radio było sprawdzane wcześniej czy nie jest uszkodzone?
Kość do Overmaxa, a nie Clarusa:
http://www.centrum-car-au...na=opis&ID=7742
 
 
zitam775

Dołączył: 21 Paź 2016
Posty: 11
Wysłany: 2016-10-24, 18:02   

No to ladnie, myslalem ze wystarczy zeby ta kostka pasowala do gniazda w radiu... :beczy:

Da sie to jeszcze jakos uratowac i wukorzystac te kostki? Nie chce kupowac kolejnej...
 
 
voysiak
Hertz Energy


Auto: Tico SX/Mondeo Mk3
Imie: Adrian
Pomógł: 3 razy
Wiek: 26
Dołączył: 11 Sty 2011
Posty: 171
Skąd: NBA
Wysłany: 2016-10-24, 20:27   

Ciesz się, że nie upaliłeś radia.
No przecież Ci powiedzieliśmy :D Opis kostki i radia w dłoń i łączysz kabelki tak jak powinny być.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
smisnykolo
H.T.I.D.


Auto: było Tico SX
Imie: Adam
Pomógł: 98 razy
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1832
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-10-24, 21:46   

zitam775 dokładnie, miernik i lutowaczka w dłoń.



Hardcore Till I Die ^^ irc: #tico @QuakeNet
 
 
 
Wasylek
Topik


Auto: FSO Matiz 2006
Pomógł: 155 razy
Wiek: 48
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 1321
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-25, 08:54   

Internet mówi tak:

-standard podłączeń CLARUS


-standard podłączeń OVERMAX


Jeśli to prawda to:
-są zamienione miejscami przewody czerwony i żółty (zasilanie po stacyjce i zasilanie pamięci);
-totalnie pozamieniane wyjścia głośnikowe (jeden ma pary w pionie a drugi w poziomie).
Reasumując:
-radio Overmax podłączone kablem od Clarusa przy włączonej stacyjce powinno wyświetlać wszystko normalnie ale nie powinno grać;
-przy wyłączonej stacyjce coś tam będzie pewnie podświetlone ale normalnie wyświetlać i działać nie będzie;
-nie ma możliwości uszkodzenia radia Overmax poprzez użycie kabla Clarusa "od strony zasilania", jednak nie wiadomo czy radio nie padło z powodu złego podłączenia głośników, bo to jest zwarcie wyjść poszczególnych kanałów poprzez głośnik. Raczej nie, ale nigdy nie wiadomo- zależy od konstrukcji końcówki mocy.
Na 99% metalowe styki we wtyczce da się bez problemu wysunąć po wciśnięciu i odblokowaniu "języczków" na stykach i pozamieniać przewody głośników na właściwe miejsca.

Pisałem "jeśli to prawda", bo w sieci można znaleźć zdjęcia Clarusów z podpiętym kabelkiem, z których wynika, że faktycznie głośniki są zamienione względem Overmaxa, ale zasilania są identycznie:

Najpierw sprawdź samo radio podając do przejściówki tylko zasilanie: +12V jednocześnie na kabelek czerwony i żółty a minus na czarny- powinno normalnie świecić, regulować, stroić itd.



Teraz FSO Matiz TOP 2006; wcześniej Tico SX 1998
 
 
zitam775

Dołączył: 21 Paź 2016
Posty: 11
Wysłany: 2016-10-26, 21:19   

Dzięki, radio podłączone :)

Jest tylko jeden problem... słychać szumy i jakieś zakłócenia...
Co ciekawe zauważyłem, ze przy otwartych drzwiach gra ok :niewiem:


EDIT:
Sluchajcie, jakies jaja z tym radiem :D
Z kabelka AUX i USB gra idealnie, zero zniekrztałceń i szumów.
Z radia przy włączonym i wyłączonym silniku (nie ma różnicy) słychać szumy, jak otworze swoje drzwi to jest ok... a jak otworze drzwi pasazera to sciaga inna stacje !!! :lol: :lol: :lol:

Co to może być ? Może potrzebuje kupić jakiś filtr ?


EDIT 2: Odkręciłem antene z dachu i wszystko działa o.0
Ktos ma jakiś pomysł ?



[mifcia]: scaliłam posty, na przyszłość skorzystaj z opcji edycji postów.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt