X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Matiz] Problem z wtryskiwaczem

Autor Wiadomość
uziel23

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-11-03, 10:52   [Matiz] Problem z wtryskiwaczem

Witam!
Opis problemu:
Auto nie pracuje na ostatnim cylindrze, czasami, traci moc, przy ciągłym dodawaniu gazu potrafi całkiem zgasnąć i stracić prąd. Czasami zapala się czek (Auto ma założony gaz sekwencyjny)

Reakcja wymiana całego aparatu zapłonowego, świec i przewodów.
Wyjąłem też listwę wtryskową z wtryskiwaczami i okazało się że 3 nie podaje paliwa. przez pomyłkę też zamieniłem zasilanie 3 z 2 i wtedy okazało się że nie podaje 2, czy ktoś się z tym spotkał?
nie sprawadzałem też czy jest prąd na 3 wtyczce bo już było poźno.

Dodam, że odkryłem pod maską ślady bytowania gryzoni może to jakiś trop...może przegryzione gdzieś kable...?


Do ustalenia:
odczyt błędów, przyczyna utraty napięcia.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 697 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7055
Skąd: w-wa
Wysłany: 2016-11-03, 11:34   

gryzonie ? wtryski benzyny rozłącza emulator wtrysków, zwykle rozłączane są masy, nimi ecm steruje wtryskiwaczami.
jak masz 12V na wtyczce wtryskiwacza, prześledź połączenie do emulatora, osobnego pudełka, lub zintegrowanego w sterowniku gazu. w prostszych instalacjach mogą być przekaźniki. to się psuje i bez nadgryzania.
 
 
uziel23

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-12-17, 20:39   

Hej, dopiero wczoraj udalo mi się troche pogrzebać przy matizie
Po odłączeniu instalacji gazowej i wpięciu wtyczek do wtrysków matiz zaczął normalnie pracować tzn. Na 3 cylindry, po zapięciu instalcji gazowej znowu zonk na 3 cylindrze.

Sprawdziłem jeszcze diodą czy jest zasilnie na wszystkich wtyczkach. Okazało sie, że dioda migała na wszystkich 3 wtyczkach. Co ciekawe tylko na 3 wtyczce w chwili przekręcania stacyjki jest sygnał tzn dioda tylko raz się zapala trochę słabszym światłem.
Emulatora nie ma jest sterownik główny, który ma 2 duże wiązki kabli doprowadzone.
 
 
butter18
Mobilek


Auto: Matiz
Imie: Mateusz
Pomógł: 162 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 2990
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-12-17, 21:05   

czyli mam rozumieć, że do wtrysków masz wpięte wtyczki od kompa gazowego, a wtyczki oryginalne też są wpięte do wtyczek kompa gazowego ? Inaczej mówiąc: wtyczka oryginalna->wtyczka od komp gazu->komputer gazowy->wtyczka kompa gazu-> wtryskiwacz... ?



Powodzonka i szerokości ;)
 
 
uziel23

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-12-17, 21:37   

dokładnie
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
uziel23

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-12-17, 21:44   

Może problem tkwi w oprogramowaniu kompa gazu? dodam jeszcze,że kumpel sprawdził go pod względem elektrycznym i powiedział że jest ok.
Może podlecę do gazowników w tygodniu, bo to nie na moja głowę.
 
 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 697 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7055
Skąd: w-wa
Wysłany: 2016-12-17, 22:31   

uziel23 napisał/a:
dodam jeszcze,że kumpel sprawdził go pod względem elektrycznym i powiedział że jest ok.
kogo, co ?
prawdopodobnie masz do wymiany przekaźnik lub inaczej uszkodzony jest sterownik gazu.
wiesz po co jest emulator ? po co są rozłączane wtryskiwacze benzyny ?
przekaźnik kosztuje parę zł, a może trzeba zlutować ścieżkę, w tej chwili coś nie łączy zasilania na ten wtryskiwacz.
znając życie gazownik powie - trzeba wymienić komputer gazu. i go ustawić.
 
 
butter18
Mobilek


Auto: Matiz
Imie: Mateusz
Pomógł: 162 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 2990
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-12-17, 23:56   

Albo wtyczka gazowa
albo wiązka od niego
albo komputer gazowy

Podpinasz gaz pod kompa i wszystko wyskakuje. W czym problem ?

Ostatnio byłem u magika.... nie myśląc długo zetknął jakieś 2 przewody bodaj we wtyczce i powiedział.... jak zapali to komputer walnięty.... i zapalił... ogarnięty magik w 5 sekund Ci zdiagnozuje.



Powodzonka i szerokości ;)
 
 
uziel23

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 6
Wysłany: 2017-01-06, 20:07   

Witam, okazało się że wiązka była źle połączona i komputer gazu też dał ciała, wszystko wyszło u gazowników cala impreza koszt 500zl. Temat do zamknięcia.
 
 
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt