X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Czy to się nie odkręci ?

Autor Wiadomość
vito23

Auto: Lanos 1,6 16V
Imie: Witold
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 643
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-11, 09:23   [Lanos] Czy to się nie odkręci ?

Witam, przy zmianie ogumienia na zimowe po zdjęciu kołpaków na przodzie zobaczyłem że przegub jest w ten sposób zamontowany jak na zdjęciu , czy to się nie odkręci ? zawleczka wcale nie dotyka korony nakrętki - może lekko dotyka. Wymiana byłą robiona latem 2016.





 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
tomi12316
Grupa Mazowiecka
KaRmEl kat. B--C/E


Auto: Lanos 1.5 8V B+G
Imie: Tomek
Pomógł: 92 razy
Wiek: 29
Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 1877
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2016-11-11, 09:38   

masz zły przegub nie ten model... i oczywiste ze może się odkręcić nakrętka bo nic ja nie blokuje



<< Lani 1.5 8V 1998r >>

P o Z d R a W i A m


MoJa SrEbNa StRzAłA
 
 
 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 257 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 3968
Skąd: piła
Wysłany: 2016-11-11, 11:16   

tomi12316 napisał/a:
masz zły przegub nie ten model

Dokładnie . Zapewne miało być tanio.
 
 
vito23

Auto: Lanos 1,6 16V
Imie: Witold
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 643
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-11, 13:15   

No to super wiedziec ok 3 miesiecy tak jezdzilem a ze kola nie zmienialem to nie widzialem tego. Mam prosbe moglby ktos mi wkleic jak wyglada orawidlowy? Moze byc z allegro to w poniedzialek pojde kupic do sklepu i definitywnie zmienie serwis.




 
 
waldimor

Auto: Daewoo lanos 1.6 16V + lpg habeta
Imie: Waldemar
Pomógł: 65 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Lip 2012
Posty: 771
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-11, 13:18   

nie przesadzajcie nie odkręci się tylko się poluzuje, jak nic jej nie blokuje przecież jest zawleczka, oczywiście nie zmienia to faktu że tak lepiej nie jeździj, jak nic ci nie stuka to najprościej i najtaniej dokup jeszcze jedną podkładkę i ją załóż wtedy otwór będzie na wysokości grzebienia nakrętki i zawleczka ją unieruchomi i się nie będzie luzować.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 257 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 3968
Skąd: piła
Wysłany: 2016-11-11, 13:39   

waldimor napisał/a:
nie przesadzajcie nie odkręci się tylko się poluzuje,

Miałem z tym do czynienia niejednokrotnie . A wówczas łożysko do wymiany.
I nikt tu nie przesadza.
 
 
DF-maniak
DF-maniak


Auto: Tico
Imie: Tikaczu
Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 11 Lip 2016
Posty: 120
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2016-11-11, 14:30   

Teraz wiesz jakiego mechanika unikać.
 
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator


Auto: Lanos C20XE + Lanos SPORT
Imie: Michał
Pomógł: 67 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3538
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-11, 22:21   

A teraz pewnie sie zastanawiasz jak to zabepieczyc nie wymieniajac przegubu na nowy. Otóz jak nie masz narzedzi to niech ktos ci to odkreci i przykreci nakretke dajac pod nia podkladke. Wlasnie, ciekawe czy komus nie wyleciała podkładka fabryczna :)



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
vito23

Auto: Lanos 1,6 16V
Imie: Witold
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 643
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-12, 09:37   

Czy tak wygląda prawidłowy model przegubu ? Nie posiada żadnych otworów na zawleczki itp .

link do samego obrazu:
https://f.allegroimg.com/original/01abca/e3711f7f457583f18537abf80dbf


Popmean napisał/a:
A teraz pewnie sie zastanawiasz jak to zabepieczyc nie wymieniajac przegubu na nowy. Otóz jak nie masz narzedzi to niech ktos ci to odkreci i przykreci nakretke dajac pod nia podkladke. Wlasnie, ciekawe czy komus nie wyleciała podkładka fabryczna :)


Może aż tak się nie zastanawiałem jak to zrobić bez wymiany, ja to próbowałem odkręcić to nie mogłem jest bardzo dobrze przykręcone może się zapiekło. Wolał bym to wymienić bo własnie od jakiegoś czasu przy skręcie w prawo mocniejszy tak z 20-30km.h słychać z prawego koła jakby coś ocierało taki głos jakby dwa metalowe talerze . może być to też hamulce bo mi przy zakręcie prawe lekko popiskują, ale chce wymienić.
Za marginesem taką nakrętkę bym dostał gdzieś ? może być jakiś zamiennik pasujący średnicą ?




 
 
Jonecky
Grupa Podkarpacka
dawaj Browar!


Auto: Lanos 1,5 8v LPG
Imie: Michał
Pomógł: 260 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 6517
Skąd: ok Dębica RDE
Wysłany: 2016-11-12, 11:07   

Nakrętkę półosi odkręca sie gdy koło jest przykręcone i oparte na ziemi.



http://daewooforum.pl/temat68645.html
 
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator


Auto: Lanos C20XE + Lanos SPORT
Imie: Michał
Pomógł: 67 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3538
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-12, 11:49   

Jak ociera to pewnie cos od hamulca, natomiast tutaj chodzi o to zeby zawleczka weszla miedzy naciecia w nakretce. wystarczy dac pod nia podkladke i juz.



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
vito23

Auto: Lanos 1,6 16V
Imie: Witold
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 643
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-12, 12:12   

A jakbym dołożył drugą taką koronkową nakrętkę? Widziałem na allegro kilka takich.
np :
http://allegro.pl/c-330-n...6589667051.html

Link ma być tylko przykładowym odniesieniem obrazka nakrętki .




 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator


Auto: Lanos C20XE + Lanos SPORT
Imie: Michał
Pomógł: 67 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3538
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-12, 12:42   

Mozna jako kontre, ale lepiej dac podkladke. Tam fabrycznie jest gruba podkladka pod nakretką. Generalnie jest 99.9% ze Ci sie w ogole nie odkreci bo czesto jak sie odkreca to recznie to trzeba przez dłuuuga rure i prawie na tym stawac, ale dla wlasnego spokoju lepiej sobie to zrobic tak jak sie powinno.



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
Robaszek127


Auto: Getz 1.3 + LPG
Pomógł: 110 razy
Dołączył: 16 Wrz 2010
Posty: 2186
Skąd: Przedbórz
Wysłany: 2016-11-12, 14:40   

Po prostu daj gruba podkładkę tak by ta zawleczka ładnie wpasowała się w rowki nakrętki i powinno być dobrze. Zazwyczaj nie ma obawy o jej odkręcenie się ale jak się zrobi mały luz i się tak jeździ to wyrabia się piasta. Sam tak przez to wymieniałem piasty więc lepiej ładnie musi być dokręcone.
 
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt