X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Kolektor 4-2-1

Autor Wiadomość
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2016-11-15, 17:32   [Lanos] Kolektor 4-2-1

Witam,może ktoś Mnie oświeci.Sprawa dotyczy zakupionego kolektora 4-2-1 z Astry GSI do Lanosa 1.5 16v.
Pojechałem do mechanika na przyspawanie zakupionej flanszy do kolektora,i tu zaczęly się problemy...2 wewnętrzne rury kolektora jeszcze pasowały do otworów we flanszy lanosowej,natomiast 2 zewnętrzne nie dosięgały do otworów!
Mechanik przyciął i przyspawał jak umiał,lecz to nie powinno tak wyglądać.
Gdzie leży problem?,bo na pewno nie we flanszy, zły kolektor?
Proszę o pomoc,pozdrawiam.

 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
Mawerix
Grupa Podkarpacka


Auto: Mułek C20NE, Zafira Z19DT
Pomógł: 681 razy
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 10892
Skąd: Zabierzów [KRA]
Wysłany: 2016-11-15, 18:25   

Kolektor został odcięty za daleko od flanszy, cięcie powinno iść przy samej flanszy ale pewnie nie wygodnie było ;)

Zobacz jak powinien wyglądać kolektor po odcięciu --> http://allearchiwum.pl/ko...1197755680.html




 
 
 
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2016-11-15, 18:41   

Na początku właśnie został przycięty tuż przy oryginalnej flanszy..było jeszcze gorzej..2 zewnętrzne rury w ogóle nie nachodziły na otwory wylotowe we flanszy

Wydaje Mi się że winny jest kolektor...Czy w C20ne był taki sam jak w C20xe?

[mifcia] na przyszłość skorzystaj z opcji edycji postów na forum, scaliłam
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6
Imie: TOMEK
Pomógł: 1124 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 23929
Skąd: SI
Wysłany: 2016-11-15, 20:16   

jak sie chce kolektor wydechowy to sie robi od podstawy a nie kombinuje, te spawy to wielkie nieporozumienie, zastanawiam się jak te spaliny schodzą tym kolektorem, w tuningu nie ma miejsca na oszczędności, chciałeś polecieć po kosztach to masz placek, powinien rozciąć kolektor dalej i zrobić zgodnie ze sztuką jak już chciało mu się coś przerabiać, masakra :)



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
HANSuuu1

Auto: Leganza
Imie: Kuba
Dołączył: 04 Kwi 2016
Posty: 59
Skąd: okolice Chrzanowa
Wysłany: 2016-11-15, 21:33   

C20ne i C20xe maja inne flansze przerabiałem temat u siebie w x20 z kolektorem z c20xe
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Piotr128
Grupa Dolnośląska


Auto: Lanos c20xe
Imie: Piotr
Pomógł: 27 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Gru 2012
Posty: 922
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-11-16, 13:10   

Pamiętam jak przerabiałem kolektor c20xe do swojego 1.5 to tez po odcięciu flanszy dwie rury nie pokrywały się idealnie z otworami w tej do 1.5 ale to wtedy potraktowałem rury palnikiem i "naciągnąłem" je tak żeby wszytko pasowało idealnie.
Nie wiem jak u innych czy idealnie to pasuje ale z tego co się orientuje to zawsze trzeba te rury lekko dopasować.



 
 
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2016-11-16, 18:40   

Wielkie dzięki za oświecenie nowego forumowicza :wink: !
Kolektor i cały układ wydechowy był robiony ze 2 lata temu...początki zawsze bywają trudne...
Wynagrodzę Laniemu tą "prowizorkę kolektorową", ponowny zakup kolektora,
i znalezienie ogarniętego fachowca od tłumików,aby zrobił to o wiele lepiej!

Piotr128,dzięki za podpowiedz jak dopasować i "naciągnąć" rury. :brawo:

Pozdrawiam!
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator


Auto: Lanos Biały + Lanos SPORT 2.0 SED
Imie: Michał
Pomógł: 61 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3409
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-18, 18:46   

dario, a reszta wydechu ogarnieta czy sam kolektor?



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2016-11-19, 12:17   

Reszta zrobiona,czyli poszerzona na 2 cale,uspokoiłem "darcie mordy"wstawiłem środkowy wygłuszony i jest git! :cfaniaczek:
Dolot plus wydech i inne pierdoły, wyszło 9 do setki,w silniku nie dłubałem,motor dobrze zadbany i traktowany :cfaniaczek:
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator


Auto: Lanos Biały + Lanos SPORT 2.0 SED
Imie: Michał
Pomógł: 61 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3409
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-19, 14:16   

No to jak na 1,5 urwales z 1,5sek. Tez od tego zaczynałem, chodz wiadomo ze wymierne efekty przy tych silnikach daje zmiana silnika hehe :) Kolektor pamietam ze odczułem nie tyle w przyspieszeniu ale lekką poprawe elastyki. Powodzenia w dalszych zmianach. :piwo:



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
carl123
Progress


Auto: Były 2 Nexie i Tico teraz czas na Lanosa
Imie: Daniel
Wiek: 25
Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 1177
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 2016-11-20, 02:42   

Ja w Nexii w 1.5 16v po zmianie kolektorów i innych pare pierdół urwałem z serii 3s, zaraz po kupnie miałem 11, a w planach jeszcze było gt głowicy oraz zastanowienie się nad doprężeniem silnika albo montażem turbo ;) !.5 fajne motorki moim zdaniem, ale w lanosie jakoś już nie powala mnie ta jednosta w nexii jakoś dużo żwawsze to było :zły:




 
 
 
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2016-11-22, 22:41   

Z tego co pamiętam, seryjne Lanosy 1.5 16v miały katalogowo ok.12 sec.do paki,

więc nawet,nawet wyszło :brawo:

Dbajcie o swoje ukochane fury ;)

Pozdrawiam!
 
 
Popmean
Grupa Łódzka
Koordynator


Auto: Lanos Biały + Lanos SPORT 2.0 SED
Imie: Michał
Pomógł: 61 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 3409
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-11-23, 11:09   

Hehe no ale to tak sie nie mierzy :P Zawsze auta przyspieszaja lepiej niz katalogowo, nie mierzysz tak ze zakladasz cos mierzysz swoje przyspieszenie i odejmujesz od katalogu :P



FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
 
 
 
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2017-01-02, 03:24   

Wystarcz napisać,że do pomiaru służy specjalne urządzonko pomiarowe...proste? :mdleje:
Jak porównuję się z seryjnym Lanosem 1.6, to przy 100km/h jest oddalony ode Mnie ok 5 metrów!!
Czyli jednak jest widoczna różnica w osiągach :lol: :lol: :lol: :lol:
 
 
dario
Wawa


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Darek
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lis 2016
Posty: 13
Wysłany: 2017-01-02, 03:38   

Tak po prostu..ze świateł ostro ruszamy,Passat kombi(manual) 1.8t i Ja,
do ok.85km/h prowadzę o maskę,natomiast po przekroczeniu 110km/h zjada Mnie.
Jest porównanie?Jest. :wink:
 
 
Podobne tematy
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt