X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Nie odpala po wczorajszym mrozie

Autor Wiadomość
michok

Auto: Nubira II Kombi CDX 2.0+LPG
Imie: Michał
Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 24 Wrz 2012
Posty: 1590
Skąd: Góra + Wsch
Wysłany: 2017-01-09, 10:06   

masz może LPG?
Wiem, że odpalanie awaryjne na LPG zabija parownik ale chyba warto sprawdzić czy to wina paliwa czy rozrusznika/akumulatora itp.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
wojmat89

Auto: Lanos 1.5 16V
Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 352
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-01-09, 11:23   

Przy minus 11 jest szansa ze na lpg zapali?



 
 
michok

Auto: Nubira II Kombi CDX 2.0+LPG
Imie: Michał
Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 24 Wrz 2012
Posty: 1590
Skąd: Góra + Wsch
Wysłany: 2017-01-09, 12:14   

nie będzie to zdrowe dla parownika ale wg mnie warto sprawdzić.
 
 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 165 razy
Wiek: 34
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 21244
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-01-09, 12:54   

michok, gdzie Ty mu przy mrozie karzesz awaryjnie odpalać na LPG...
Zdrowe nie zdrowe to chyba ciut za niska temperatura i gazu i jednostki, nie sądzisz?

Nagraj filmik jak to jest w rzeczywistości.
Zmierz prąd podczas rozruchu, sprawdź czy jest iskra i paliwo w cylindrze.




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
michok

Auto: Nubira II Kombi CDX 2.0+LPG
Imie: Michał
Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 24 Wrz 2012
Posty: 1590
Skąd: Góra + Wsch
Wysłany: 2017-01-09, 14:26   

DoLeCk wiem, że jest to cholernie niezdrowe dla parownika i silnika ale czy da się szybciej sprawdzić co nie działa?
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 165 razy
Wiek: 34
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 21244
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-01-09, 14:44   

Każdemu wedle potrzeb :)
Osobiście wpierw pomiar bądź kable i test.




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
wojmat89

Auto: Lanos 1.5 16V
Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 352
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-01-09, 16:50   

Oto filmik z dzisiejszej próbie odpalania:
https://youtu.be/gbxbbUwEhFE


Pobór prądu w momencie odpalania 10,43 sprawdzane na klemach miernikiem.

Jest sens kręcić na tym lpg przy minus 15?



 
 
kkrzysieek

Auto: nubira 1.6
Imie: kkrzysieek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Mar 2013
Posty: 76
Wysłany: 2017-01-09, 17:19   

Naładuj akumulator ! Jak masz opalarkę taką do opalania farby to wsadź ją w dolot powietrza tylko z głową to zrób żeby czegoś nie podpalić i spróbuj odpalić na benzynie powinno pomóc. Kiedyś w taki sposób odpalałem nubire bo miałem przełącznik LPG przestawiony na rozruch na gazie, nie zauważyłem i odpaliłem ale zaraz silnik zgasł i potem na benzynie już nie chciał odpalić a było minus 22. Ale jeśli się na to zdecydujesz to robisz to na własną odpowiedzialność bo to troche ekstremalny rozruch.
 
 
wojmat89

Auto: Lanos 1.5 16V
Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 352
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-01-09, 17:29   

Akumulator wymieniłem w październiku teraz kilku próbach odpalania ma napięcie 12,31 wcześniej jak miał 12,71 to wzorowy



 
 
DoLeCk
Administrator
PanoramiX


Auto: Daewoo Lanos GTi
Imie: Paweł
Pomógł: 165 razy
Wiek: 34
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 21244
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-01-09, 18:14   

Jak dla mnie to zwyczajnie nie ma siły kręcić.
Parametry akumulatora raczej dobre.
Albo tak zmarł Ci olej albo rozrusznik do przeglądu.

Na gazie bym nie odpalał.
Masz możliwość ogrzania miski olejowej?




Tele-Komp Komputery/CCTV/Alarmy/Kontrola dostępu/PPOŻ/Centrale Tel./Domofony

Daewoo Lanos GTi
Powered by ESX
 
 
 
krzysiek02
Krzysiek


Imie: Krzysiek
Pomógł: 3 razy
Wiek: 28
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 247
Wysłany: 2017-01-09, 18:33   

Mi przy takich temperaturach Matiz też tak słabo kręci ale odpala a akumulator mam w miarę nowy. Mogę się założyć, że po naładowaniu odpali bez problemu i będzie żwawiej kręcił.



Pomogłem, kliknij +pomógł
 
 
RIPER
Administrator
Jose Jalapeno on a stick


Auto: LANOS V6, SIGNUM V6 X2
Imie: TOMEK
Pomógł: 1135 razy
Wiek: 31
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 24165
Skąd: SI
Wysłany: 2017-01-09, 20:59   

wojmat89 napisał/a:
BOSCH SILVER 63Ah


taki silver kręci mi moim V6 w lanosie, więc zacząłbym od naładowania akumulatora i kolejnej próby odpalenia ale tylko i wyłącznie na benzynie a nie na gazie bo rozpieprzysz parownik, jak już odpali sprawdź ładowanie, akumulator takiej pojemności w lanosie musi mieć idealnie ładujący alternator



jeżeli pomogłem, kliknij +pomógł :tonieja:
nie udzielam pomocy przez PW, nie siedzę na forum 24h :ehh:
układy wydechowe ze stali nierdzewnej, pisz pw

Oryginalne oleje silnikowe Katowice !!
wysokiej jakości przewody hamulcowe do Twojego auta, producent !!! <---- KLIK
 
 
 
wojmat89

Auto: Lanos 1.5 16V
Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 352
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-01-09, 21:49   

Ok jutro kupie porządny prostownik i będę go ładować jutro po pracy. RIPER, To możliwe, że akumulator pokazuje 12,70 i jest rozładowany po 3 miesiącach robiąc 50km dziennie? Taki mi sprzedał gość nie było 55Ah byłby lepszy?

DoLeCk, Nie mam możliwości ogrzać jutro będę ładować akumulator, w piątek może uda mi się go wepchać do garażu to może się ogrzeje.

Jak nie to laweta i do mechanika :zły:



 
 
krzysiek02
Krzysiek


Imie: Krzysiek
Pomógł: 3 razy
Wiek: 28
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 247
Wysłany: 2017-01-09, 21:58   

wojmat89 napisał/a:
To możliwe, że akumulator pokazuje 12,70 i jest rozładowany po 3 miesiącach robiąc 50km dziennie? Taki mi sprzedał gość nie było 55Ah byłby lepszy?


Myślisz, że przy -30 akumulator będzie miał taką samą sprawność jak w lato? Wiesz jakie opory dochodzą przy takiej temperaturze? Mi w lanosie po puszczeniu sprzęgła sam do przodu jechał a był na luzie.



Pomogłem, kliknij +pomógł
 
 
Norbinuss


Auto: Lanos 1.4 '00
Imie: Norbert
Pomógł: 4 razy
Wiek: 21
Dołączył: 02 Gru 2016
Posty: 105
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2017-01-09, 22:00   

Po naładowaniu akumulatora i przy kolejnej próbie odpalenia można prysnąć delikatnie plakiem, może pomoże. Oczywiście delikatnie.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt