X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] rezerwa gazu

Autor Wiadomość
Mateeeeusz22

Auto: Lanos
Imie: Mateusz
Wiek: 23
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 270
Wysłany: 2017-01-11, 21:39   [Lanos] rezerwa gazu

siema, jak ustawić na tym elektrozaworze tomasetto rezerwę bo nie pali się rezerwa, zapaliła się tylko 2 razy w te duże mrozy co były a teraz się znów nie pali ktoś coś wie ? czy gaziarz też ustawia komputerowo ?



 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
butter18
Mobilek


Auto: Matiz
Imie: Mateusz
Pomógł: 161 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 2961
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-01-11, 21:57   

rezerwa sie pali jak wskazówka wejdzie w okolice czerwonego pola. Na spodzie szkiełka są 2 metalowe bolce, chyba magnesowe, które na odległość odpowiadają za położenie pływaka. Ustawić sie za bardzo nie da. Jedynie co możesz zrobic to sprawdzić przewody i licznik.



Powodzonka i szerokości ;)
 
 
Mateeeeusz22

Auto: Lanos
Imie: Mateusz
Wiek: 23
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 270
Wysłany: 2017-01-11, 22:01   

butter18 napisał/a:
rezerwa sie pali jak wskazówka wejdzie w okolice czerwonego pola. Na spodzie szkiełka są 2 metalowe bolce, chyba magnesowe, które na odległość odpowiadają za położenie pływaka. Ustawić sie za bardzo nie da. Jedynie co możesz zrobic to sprawdzić przewody i licznik.



dużo razy było w polu czerwonym i nie święciła nigdy, zaswieciła ostatnio w wielkie mrozy jak były a teraz znów się nie pali
 
 
sebek1111

Pomógł: 29 razy
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 572
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-12, 08:40   Re: [Lanos] rezerwa gazu

Mateeeeusz22 napisał/a:
siema, jak ustawić na tym elektrozaworze tomasetto rezerwę bo nie pali się rezerwa, zapaliła się tylko 2 razy w te duże mrozy co były a teraz się znów nie pali ktoś coś wie ? czy gaziarz też ustawia komputerowo ?


To nie jest wielozawor tomasetto, tylko BRC Europa 2. Nic sie tam nie reguluje szkielkiem.

Mozesz miec popsute szkielko(czujnik), mozesz miec wybrany zly typ czujnika gazu w centralce.
Niektore centralki maja regulacje progow dzialania wskaznika. Jaka masz centralke LPG?
 
 
afrikanerhart


Auto: Lanos
Imie: Arek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 20 Gru 2016
Posty: 41
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-12, 08:41   

Odkręć czujnik, weź magnes albo głośnik. Przyłóż czujnik a potem miernikiem sprawdź czy na kabelkach jest zwarcie.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
wnd


Auto: Leganza CDX ,Lacetti SE,Fiat Ulysse
Imie: vito
Pomógł: 465 razy
Wiek: 40
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 7284
Skąd: miękoszynek
Wysłany: 2017-01-13, 15:55   

Mateeeeusz22 napisał/a:
siema, jak ustawić na tym elektrozaworze tomasetto rezerwę
a po co? wskazania sa orientacyjne i wrazliwe na zmiany temperatury, lepiej jezdzic na licznik dwa ,trzy tankowania i bedziesz wiedzial ile mozesz przejechac na butli :cfaniaczek:




 
 
Alberciczek

Auto: Nubira II CDX Kombi
Pomógł: 149 razy
Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 1759
Skąd: Tychy
Wysłany: 2017-01-14, 14:55   

Panowie, a nie ma to czasem tak, że to, co jest na zdjęciu to pokazuje ciśnienie w butli, a czujnik rezerwy, która zaświeca kontrolkę rezerwy + pokazuje ile jest gazu jest w butli? I nie jest to czasem taki sam pływak jak w baku z benzyną?
Wystarczy poszukać w necie jak taki wielozawór wygląda kompletny.
 
 
sebek1111

Pomógł: 29 razy
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 572
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-16, 01:54   

Alberciczek napisał/a:
Panowie, a nie ma to czasem tak, że to, co jest na zdjęciu to pokazuje ciśnienie w butli, a czujnik rezerwy, która zaświeca kontrolkę rezerwy + pokazuje ile jest gazu jest w butli? I nie jest to czasem taki sam pływak jak w baku z benzyną?
Wystarczy poszukać w necie jak taki wielozawór wygląda kompletny.


Nie nie jest. Ten co pokazuje na butli to ten sam ktory wysyla sygnal do centralki (najczesciej w postaci oporu 0-90 Ohm, ale sa tez inne typy czujnika). Na zdjeciu widac zreszta kabelki jak sie przyjzysz. Plywak bierze w tym rowniez udzial, w taki sposob, ze na jego osce jest magnes, ktory bezstykowo przesuwa wskazowke pokazujaca poziom gazu (nie cisnienie) w butli, a pod wskazowka jest potencjometr wysylajacy opor do centralki.

Rezerwe najlatwiej sprawdzic dla czujnika 0-90 Ohm poprostu zwierajac ze soba kabelki idace do czujnika, co da opor rowny 0 Ohm. Jesli po zwarcu przewodow zapali sie, wtedy nalezy upatrywac winy w czujniku, lub jego polozeniu na wielozaworze. Ale nalezy miec na uwadze ze sa tez inne typy czujnikow niz 0-90, jak rowniez to ze w wiekszosci centralek LPG trzeba zaprogramowac wlasciwy typ czujnika.

Plywak odpowiada rowniez za przerwanie tankowania po napelnieniu sie butli.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt