X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO


[Tacuma/Rezzo] Daewoo REZZO 1.6 16v skaczące obroty

Autor Wiadomość
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-15, 14:32   [Tacuma/Rezzo] Daewoo REZZO 1.6 16v skaczące obroty

Witam, mam nietypowy problem?
Podczas zmiany biegów czy wciśnięciu sprzęgła przy cofaniu, obroty same rosną w górę nie raz.

Nie bardzo wiem gdzie najczęściej leży przyczyna.
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7836
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-05-15, 18:53   

może masz, a może nie. u nas, lanos, nubira... jadąc, tocząc się z prędkością powyżej 6km/h mogą wzrastać do nawet 1,5tys.
jak się zatrzymasz spadają do właściwych ? no to ok, tak ma być.
zwykle to układ czujnika/ów położenia przepustnicy, czujnik prędkości.
tps wskazuje komputerowi że naciskasz gaz, czujnik prędkości że jedziesz, komputer podwyższa obroty chociażby dla lepszej skuteczności hamowania.
oraz takie tam
http://forum.chevrolettea...w=unread#unread
http://forum.chevrolettea...w=unread#unread
 
 
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-16, 08:35   

O ile wiem, ten model nie posiada czujnika przepustnicy.
To jest model 1.6 16v 105HP.

Wersje 2.0 mają czujnik, ale mogę się mylić. Bo jeszcze przepustnicy nie rozkręcałem i nie sprawdzałem jak wygląda rzeczywiście.

Zastanawia mnie jakie są czujniki jeszcze w mojej wersji? wliczając już silniczek krokowy.
Nie jestem pewien ale chyba też mam czujnik MAP na widoku.

W tym czasie wymieniłem, cewkę, świece i przewody zapłonowe.

P.S: czy jest jakiś sposób by sprawdzić co powoduje takie zachowania bez rozkręcania przepustnicy i wylewania płynu, bo tak muszę czekać aż do weekendu, wtedy mam więcej czasu na to.
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7836
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-05-16, 09:14   

posiada, pod inną nazwą MTIA, taki zespolony moduł dwóch potencjometrów, klikacza i siłownika biegu jałowego, i nie wiem czy jest rozkręcalny
pablosgdy15 napisał/a:
czy jest jakiś sposób by sprawdzić co powoduje takie zachowania bez rozkręcania przepustnicy
pewnie jest, chevrolet explorer czy coś, czyli podłączyć pod komputer... http://daewooforum.pl/temat74854.html http://daewooforum.pl/temat55707.html
 
 
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-16, 09:55   

hmmmm.... szukałem coś o tym czujniku MTIA, ale nie mogłem się doszukać prawidłowej nazwy, aby móc zakupić jeżeli jest uszkodzony..
Na allegro nigdzie nie mają MTIA, w tym skrócie.

Bo jeżeli to jest to. To gdzie powinienem sie zgłosić zeby tą usterkę naprawić bądź wyregulować jeżeli istnieje taka możliwość.

Bo przyznam szczerze pierwszy raz się z czymś takim spotykam..

Dodam że tylko taką usterkę mam "obroty rosną przy zmianie biegów"

A tak obroty mam równe na biegu jałowym
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-16, 14:35   

Przypomniało mi się że jak ostatnio miałem podpięty pod komputer samochód to wyskoczył bład wtryskiwacza "1"
Czy taka usterka też może wpływać na taką pracę?

Edit: Jedno mnie zastanawia, jak mam patrzeć od strony silnika który jest pierwszy wtryskiwacz.
czy od strony przepustnicy czy odwrotnie?
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 770 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7836
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-05-21, 10:13   

jaki błąd ?
liczymy od strony rozrządu.
 
 
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-25, 08:41   

aha.. dziekuje za odpowiedź.

Kolejną rzecz odkryłem:

Jak chce bardziej przycisnąć pedał gazu, to skacze mi samochód. Dopiero po 2000 tyś obrotów mogę bardziej przycisnąć.

Komputer mi żadnych błędów nie pokazuje, i nie wydaje mi się to normalne.
 
 
waldimor

Auto: Daewoo lanos 1.6 16V + lpg habeta
Imie: Waldemar
Pomógł: 72 razy
Wiek: 42
Dołączył: 17 Lip 2012
Posty: 826
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-05-25, 12:25   

polecam tak jak w lanosach i nubach przejrzeć wiązkę wtrysków i silnika bo coś mnie się zdaję że jest tam ta sama popelina. :myśli:
 
 
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-25, 14:12   

W jaki sposób mam to sprawdzić bo jeszcze tego nie robiłem i dopiero się zapoznaję z tym tematem:)
 
 
waldimor

Auto: Daewoo lanos 1.6 16V + lpg habeta
Imie: Waldemar
Pomógł: 72 razy
Wiek: 42
Dołączył: 17 Lip 2012
Posty: 826
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-05-25, 20:10   

jeżeli kable są takie same jak w lanosie to sugeruj się tym http://daewooforum.pl/temat74342.html i jeszcze mogą być blaszki we wiązce wtryskiwaczy. natomiast jak jest dokładnie w rezzo to ci nie pomogę bo nigdy nie grzebałem w nim.
 
 
pablosgdy15

Auto: Daewoo Rezzo 1.6,16v 105hp
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 47
Skąd: Bambrowo(Bolszewo)
Wysłany: 2017-05-26, 15:24   

hmm... nim zabiorę się za to, musiał bym zobaczyć jak te blaszki wyglądają i jak je lutować.
Bo przeglądałem różne tematy i nie mogłem się doszukać.

P.S: gdzie bym mógł znaleźć całą wiązkę przewodów do tej całości.
Szukałem i szukałem i nie mogłem znaleźć..:-)
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt