X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Leganza] Centralka alarmu

Autor Wiadomość
lanser

Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 323
Wysłany: 2017-11-12, 13:49   [Leganza] Centralka alarmu

Witam ,czy jak kupię centralkę od Leganzy taką samą używaną sprawną to samochód będzie odpalał ? Po odpięciu centralki w mojej leganzie tej podłokietnikiem samochód nie odpala
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 736 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7435
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-11-12, 15:50   

http://daewooforum.pl/temat63523.html tam sapphir dał linka do schematu leganzy, ja opis wtyczek, gdzie ta szersza, na 26pin ma nieopisane 5 ?? piny. to ewentualna odcinka, jesteś w stanie namierzyć - jeśli masz szeroką, gdzie idą te przewody ? skąd, z jakiego elementu na płytce alarmu wychodzą ? może z przekaźnika wmontowanego w alarmie i tymi przewodami odcinającymi zapłon ?
wąska, na 18, też może mieć takie przewody, ale teraz nie mamy realnej fotki do porównania.

ile kosztuje ten alarm z pilotem ? jest identyczny, czyli posiada wszystkie takie same przewody w kostce jak Ty ??
działać będzie jeśli to normalny alarm z założonym zabezpieczeniem. jeśli zaś jakimś tam sposobem jednak działa razem z immo/ecm silnika, to bez zgrania kodów, nie.

bez względu na cenę, nie chciałbym w samochodzie zabezpieczenia którego nie umiałbym wyłączyć/dezaktywować.
 
 
voltek

Pomógł: 51 razy
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 456
Wysłany: 2017-11-21, 20:45   Re: [Leganza] Centralka alarmu

lanser napisał/a:
Po odpięciu centralki w mojej leganzie tej podłokietnikiem samochód nie odpala

Nie będzie odpalał bo fabryczny alarm stanowi pomost między immo a ECM.Co prawda 100% pewności nie mam ,ale inna centralka alarmu nie powinna blokować immo. Wymieniałem parę tych centralek ze względu na zawieszające się kierunkowskazy i nie kojarzę abym kodował prócz pilotów immo, ale to było tak dawno :D .Wiem, że jeśli był problem z immo z takiej leganzy (mała czarna kostka pod kolumną kierownicy)to się go wymieniało albo od lanosa ,Nubiry 1 lub leganza bez fabrycznego alarmu i krosowało przewody przy tym fabrycznym alarmie.Oczywiście immo wtedy trzeba było zakodować od nowa.
 
 
lanser

Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 323
Wysłany: 2017-11-24, 17:23   

A jeśli bym załatwił centralkę z pilotem to alarm będzie działać ? bądź zrobić tą kobmbinacje zgrywania pilota z centralką (bez nowego pilota sama wymiana centralki poniewaz mam uszkodzona centralke), czy zostaje tylko podłączenie pod komputer DAEWOO ?
 
 
voltek

Pomógł: 51 razy
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 456
Wysłany: 2017-12-04, 02:25   

lanser napisał/a:
A jeśli bym załatwił centralkę z pilotem to alarm będzie działać ? bądź zrobić tą kobmbinacje zgrywania pilota z centralką (bez nowego pilota sama wymiana centralki poniewaz mam uszkodzona centralke), czy zostaje tylko podłączenie pod komputer DAEWOO ?

Jeśli masz nową centralkę z zakodowanym pilotem w kluczyku to przekładasz bebechy z nowego klucza do starego .Montujesz centralkę pod schowek w tunelu i używasz.Jeśli masz sam alarm bez kluczy to czeka Cię kodowanie i o ile kojarzę bez kompa się nie obejdzie.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 736 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7435
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-12-05, 16:09   

voltek napisał/a:
Nie będzie odpalał bo fabryczny alarm stanowi pomost między immo a ECM
voltek napisał/a:
Wiem, że jeśli był problem z immo z takiej leganzy (mała czarna kostka pod kolumną kierownicy)to się go wymieniało albo od lanosa ,Nubiry 1 lub leganza bez fabrycznego alarmu i krosowało przewody przy tym fabrycznym alarmie.O

czy te puszki immo czymś się różniły ? np większą ilością przewodów ? na 8 pinów wtyczki, 5 jest wykorzystanych.
pamiętasz coś więcej na temat krosowania ? bo ostatnia wypowiedź sugeruje że to tylko alarm odcina zapłon, skoro ma działać samo przełożenie centralki z kluczykiem - bez ewentualnego kodowania, zgrywania ecm/immo z alarmem.
robi to szansę na montaż zwykłych centralek w tych kilku przypadkach niepalenia auta, a nie wymóg zakładania często pełnoletnich już urządzeń :wink:
 
 
voltek

Pomógł: 51 razy
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 456
Wysłany: 2017-12-05, 20:43   

rgre napisał/a:

czy te puszki immo czymś się różniły ? np większą ilością przewodów ? na 8 pinów wtyczki, 5 jest wykorzystanych.

Schematu nie mam ,więc muszę liczyć na swą pamięć a z nią bywa krucho ;) No i z tego co pamiętam to w sumie były 2 rozwiązania immo w leganzie .
1. immo jak w lanosie i w nubirze 1 całkowicie kompatybilne i zamienne.Układ 5 przewodowy + 2 cewka
2. immo szczególnie w leganzach po 2000 r .To mniejsze pudełko (lokalizacja pod kolumną)zintegrowana z modułem antywłamaniowym 4 przewodowa. + 2 cewka.
Krosowanie polegało na tym ,jeśli immo z 2 rozwiązania zawiodło a były problemy z dostępnością części to montowało się immo np z lanosa a pin odpowiadający za dane szeregowe z immo łączyło się przy tym fabrycznym alarmie .Jak dziś pamietam był to kolor brązowy.
Skojarzyłem jeszcze, że były leganzy z starym immo i z alarmem fabrycznym lecz osobiście to rzadko je widziałem
Oczywiście ,że można zamontować inny alarm niż fabryczny .Tylko trzeba zadbać o te immo
 
 
lanser

Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 323
Wysłany: 2017-12-07, 16:54   

Dlatego wolę mieć orginał niż grzebać i bawić się w jakieś zamienniki , wolę mieć pewność to co mam niż potem zastanawiać się czemu auto mi nie odpala i szukać elektryków samochodowych , tylko jest problem z dostepnoscia sprawnych orginałów :zły:
 
 
lanser

Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 323
Wysłany: 2018-02-12, 17:00   

Orientuje sie czy np. chevrolet aveo ma taka centralke jak leganza? na zdjeciach wyglada identycznie tylka inne sa oznaczenia , czy ktos jest w stanie powiedziec czy od aveo by dzialala w leganzie?
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt