X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Evanda] Sterowanie radiem z kierownicy

Autor Wiadomość
łodi
Grupa Mazowiecka
WhiteWheelsBlackRoof


Auto: Evanda + "Miciu"
Imie: Grzechu
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 843
Skąd: Pułtusk/Warszawa
Wysłany: 2017-11-28, 14:38   [Evanda] Sterowanie radiem z kierownicy

W Evandzie oryginalne radio steruję się z kierownicy. Jak kupiłem auto był jakiś Pionier wstawiony w miejsce oryginalnego. Przełożyłem radio z Nubiry Sony CDX-GT31U. Z racji ze tu jestem zielony to pytanie brzmi czy jest jakiś moduł/interfejs który pozwoli na sterowanie radiem Sony z kierownicy w Evandzie.



Moja Evanda http://daewooforum.pl/temat82609.html#1070170
Moja Nuba http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=36381
Był Matiz http://daewooforum.pl/temat56100.html
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
wnd


Auto: Leganza CDX ,Lacetti SE,Fiat Ulysse
Imie: vito
Pomógł: 486 razy
Wiek: 41
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 7722
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2017-11-28, 21:25   

łodi napisał/a:
czy jest jakiś moduł/interfejs który pozwoli na sterowanie radiem Sony z kierownicy w Evandzie.
raczej nie fabrycznie był tam blaupunkt




 
 
Wasylek
Topik


Auto: FSO Matiz 2006
Pomógł: 156 razy
Wiek: 49
Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-30, 11:34   

Owszem- są takowe moduły. Skontaktuj się z firmą: IZOTECH Moduły UNI wykonywane są ściśle pod klienta- musisz podać model samochodu i markę radia. Czasami (jeśli marka samochodu mało typowa) trzeba zmierzyć i podać wartości rezystancji jakie daje kierownica dla konkretnych przycisków.
Sam mam moduł UNI umożliwiający współpracę fabrycznej kierownicy Nubiry/Leganzy z radioodbiornikiem Clarion. Jakieś 10 lat temu ok. 110zł za to płaciłem, działa dotąd niezawodnie.

Oczywiście Twoje radio musi być fabrycznie wyposażone w odpowiednie złącze sterujące, umożliwiające sterowanie z kierownicy. A z tego co doczytałem z danych technicznych ten model SONY nie jest przystosowany do takiego sterowania i nie ma żadnego złącza sterującego.



Teraz FSO Matiz TOP 2006; wcześniej Tico SX 1998
 
 
łodi
Grupa Mazowiecka
WhiteWheelsBlackRoof


Auto: Evanda + "Miciu"
Imie: Grzechu
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 843
Skąd: Pułtusk/Warszawa
Wysłany: 2017-11-30, 19:18   

Wasylek, o i takiej odp oczekiwałem. Dzięki. W razie zmiany radia poszukam już takiego co by posiadał taka możliwość. :piwo:



Moja Evanda http://daewooforum.pl/temat82609.html#1070170
Moja Nuba http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=36381
Był Matiz http://daewooforum.pl/temat56100.html
 
 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 736 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7427
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-12-05, 18:15   

możesz mieć takie złącze, tyle że w opcji "pilot IR" już niewykorzystywane i niewyprowadzone na zewnątrz radia.
na forum vectry przerabiali sterowania poprzez zmianę drabinki rezystorów pod sterowanie sony. dość proste, jedynie trzeba właśnie wejście, które zależy tylko od producenta.
http://www.schillaci.it/ebay/iso-sony-det.jpg widzisz czego nie masz, a co chciałbyś mieć ?
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
łodi
Grupa Mazowiecka
WhiteWheelsBlackRoof


Auto: Evanda + "Miciu"
Imie: Grzechu
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 843
Skąd: Pułtusk/Warszawa
Wysłany: 2017-12-06, 14:25   

rgre, trochę to dla mnie czarna magia. Napisałem też do tych z tymi uniwersalnymi modułami.



Moja Evanda http://daewooforum.pl/temat82609.html#1070170
Moja Nuba http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=36381
Był Matiz http://daewooforum.pl/temat56100.html
 
 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 736 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7427
Skąd: w-wa
Wysłany: 2017-12-06, 15:13   

https://www.js-audiogerae...31_185300-1.jpg to twój tył, porównaj fotki.
nie masz niebieskiego wejścia minijack w rogu, ale na płycie możesz mieć miejsce na niewlutowane gniazdo.
może też nie być miejsca, bo to np dodatkowa płytka z gniazdkiem której nie masz, czego nie wiem.
w każdym razie masz jednak małą szansę, że twoja płyta główna radia dysponuje takim wejściem pozwalającym na podłączenie pilota.

no, ale bez minimum "elektrycznych" umiejętności nic nie zdziałasz. tamci chyba też, bo musieli by stworzyć łącznik pomiędzy sterowaniem z kierownicy a odbiornikiem podczerwieni w radiu, bo na tą chwilę tylko takim wejściem sterowania dysponujesz.
to pewnie nawet proste zadanie i skleciłby to co 5-ty student za 100zł razem z częściami, ale z fakturą na "firmę" cena jednej sztuki urządzenia może być niezadowalająca... ciekawe co odpiszą.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt