X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Problem z akumulatorem

Autor Wiadomość
katie_dziub


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 453
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-29, 20:05   [Lanos] Problem z akumulatorem

Witam. Lanos 1.5 16V. Kupiłem nowy akumulator marki 4max(wiem wiem), padł po 2 dniach od zakupu. Podłączyłem go do prostownika, naładował się i działało... przez 2 tygodnie. I znów Lanos nie odpalił.
I co dziwne- ładowanie na jałowych 14,5 V, przy włączonym wszystkim co się da ładowanie spada do 14,2 V - powiedziałbym, że książkowo. Pobór prądu na postoju 0,01 do 0,02 A.
Pojechałem zrobić dziś test akumulatora, gość twierdzi, że akumulator jest bardzo dobry.
Jakieś pomysły?
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
.Em.
Grupa Śląska


Auto: srebrne
Imie: Em
Pomógł: 54 razy
Wiek: 42
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 4533
Skąd: z nikad
Wysłany: 2017-11-29, 20:47   

Pewnie gdzies w instalacji masz zwarcie ,albo radio lub wzmacniacz caly czas pobieraja Ci prad i stopniowo rozladowuja aku,dodajac do tego aktualna pogode i zimno,to aku moze sie szybko rozladowac na postoju.




 
 
Jonecky
Grupa Podkarpacka


Auto: Lanos 1,5 8v LPG
Imie: Michał
Pomógł: 286 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 6859
Skąd: ok Dębica RDE
Wysłany: 2017-11-29, 23:08   

Odlacz aku na noc i probuj rano.



http://daewooforum.pl/temat68645.html
 
 
 
Robaszek127


Auto: Getz 1.3 + LPG
Pomógł: 112 razy
Dołączył: 16 Wrz 2010
Posty: 2275
Skąd: Przedbórz
Wysłany: 2017-11-30, 00:27   

Najlepiej zostawić go bez podłączenia na dłużej. Jak będzie spadać napięcie to odpada wina samochodu. Ja tak miałem z nowym auopartem. Po kilku dniach samoistnie się rozładowywał. Oczywiście mierzony był miernikiem pod obciążeniem ale wtedy był wynik dobry. Bo zapalać zapalał ale po kilku dniach padał.
Wymieniony na nowych choć dostawca nie widział wady. Drugi taki sam nie rozładowywał się.
 
 
 
katie_dziub


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 453
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-30, 17:11   

.Em. poboru nie ma, przynajmniej według moich pomiarów - złączyłem kleme z biegunem miernikiem.
Przez weekend zrobię w takim razie test z odłączeniem go bo wydaje mi się, że sytuacja wygląda tak jak mówi Robaszek.
Dziś rano przy -1 zmierzyłem akumulator i miał 12,4 V wynik raczej dobry aczkolwiek nówka sztuka chyba powinna mieć bliżej do 13...
Złoże meldunek po weekendzie
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
.Em.
Grupa Śląska


Auto: srebrne
Imie: Em
Pomógł: 54 razy
Wiek: 42
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 4533
Skąd: z nikad
Wysłany: 2017-11-30, 18:59   

jeszcze jest opcja,jezeli bedzie Ci sie rozladowywal samoistnie,ze moze miec walnieta cele ,wtedy tylko wymiana na nowy .




 
 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 258 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 4010
Skąd: piła
Wysłany: 2017-11-30, 19:21   

katie_dziub napisał/a:
Pojechałem zrobić dziś test akumulatora,

Jakim urządzeniem i co konkretnie sprawdzał ?
 
 
Robaszek127


Auto: Getz 1.3 + LPG
Pomógł: 112 razy
Dołączył: 16 Wrz 2010
Posty: 2275
Skąd: Przedbórz
Wysłany: 2017-11-30, 19:24   

To jest najgorsze, bo nie ma widocznej wady. Brat miał taką centre future. Napięcie spadało na postoju do 11,9v. Reklamacji nie uznali bo po naładowaniu był dobry. Wytrzymała ledowo do końca gwarancji.
Dawniej duże akumulatory miały pokrywy zalewane jakby gumą. I jak 1 cena dostała zwarcia można było wymienić niedrogo. Teraz wszystko hermetyczne nierozbierane.
 
 
 
katie_dziub


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 453
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-30, 19:55   

stifff nie za bardzo mam pojecie co mierzył, na pewno mierzył takim czyms http://sklep.prostowniki-...089547ba893.JPG
http://www.hartphp.com.pl...09de6bddbf8.jpg
stwierdził, że akumulator jest w 100% sprawny
 
 
stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Pomógł: 258 razy
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 4010
Skąd: piła
Wysłany: 2017-11-30, 20:38   

Będę w szczecinie 6 grudnia rano więc jeśli chcesz sprawdzę Ci go profesjonalnym miernikiem .
Będę na połabskiej ,w pobliżu kościoła o godz ok 8 .
 
 
.Em.
Grupa Śląska


Auto: srebrne
Imie: Em
Pomógł: 54 razy
Wiek: 42
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 4533
Skąd: z nikad
Wysłany: 2017-11-30, 22:40   

Korzystaj młody z okazji bo drugi raz Ci się taka pomoc może nie trafić :piwo:




 
 
katie_dziub


Auto: Lanos 1.5 16v
Imie: Kamil
Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 453
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-12-04, 10:25   

Sobota godzina 11 na aku 12,1 V po włączeniu zapłonu 11,8 V. Ale odpalil. O godzinie 15 odstawiony i odłączone klemy, napięcie 13,5 V(zaraz po jeździe) odczekalem troche pomiar satysfakcjonujacy 12,8 V. Niedziela godzina 10-12,7 V. Godzina 19- 12,7 V. Poniedzialek godzina 6- 12,68 V. Zmierzyłem jeszcze raz pobor pradu. 0,01 A.
Wnioski. Odlaczony trzyma. Podlaczony pada, mimo znikomego poboru pradu. Wedlug mnie sa opcje ; a)cos źle mierze b)pobór w ilosci 0.01 A rozładowuje akumulator c) czegoś nie wiem co mi powiecie;)
 
 
BeKa

Auto: Lanos SX // NUBIRA 3 CDX
Imie: Bartosz
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 14 Paź 2014
Posty: 287
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-12-04, 10:58   

opcja D uszkodzona cela
 
 
 
Jonecky
Grupa Podkarpacka


Auto: Lanos 1,5 8v LPG
Imie: Michał
Pomógł: 286 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 6859
Skąd: ok Dębica RDE
Wysłany: 2017-12-04, 12:16   

Założ inny aku na próbę, jeśli go nie wyładuje to masz winowajce



http://daewooforum.pl/temat68645.html
 
 
 
margra

Pomógł: 5 razy
Wiek: 58
Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 108
Wysłany: 2017-12-04, 13:01   

Krótka piłka,pobiera Ci autko prąd w czasie postoju.Sam sobie odpowiedziałeś,jak odłączysz klemę wszystko jest ok.Jak masz odłączone wszystkie odbiorniki to nie powinno iskrzyć w czasie zapinania,albo odłączania klemy.
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt