X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] Problem z ciśnieniem oleju w silniku.Lanos 1.5 8v.

Autor Wiadomość
lanosito92

Auto: Lanos 1.5 8v sedan.
Imie: Damian
Wiek: 26
Dołączył: 19 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 2018-01-04, 23:21   [Lanos] Problem z ciśnieniem oleju w silniku.Lanos 1.5 8v.

Witam wszystkich ponownie;)Mam pewien problem z układem ciśnienia oleju silnikowego,mianowicie gdy silnik jest zimny i go uruchomię to świeci mi się kontrolka ciśnienia oleju.Świeci się tak dosyć długo jakieś 5min i nie wiem co jest nie tak.W samochodzie wymieniałem ostatnio sporo elementów włącznie z czujnikiem ciśnienia jak i samym olejem z filtrem oczywiście.Wcześniej kontrolka świeciła i teraz tak samo.Dodam że gdy wykręciłem stary czujnik to jego głowica była pokryta jakąś mazią o konsystencji dosyć gęstej ,gęstszej niż smar czy coś podobnego.Olej w silniku jest czysty niczym nie zmącony ,jego poziom również jest bliski maksymalnemu,dodam że olej na jaki wymieniłem to mannol 10w40.Dzieje się tak tylko wtedy gdy silnik jest zimny,na gorącym kontrolka nie zapala się.Czy wiecie co może być nie tak?Czy to może być przytkany smok w misce czy pompa oleju niedomaga.Jakie mogą być powody świecenia tej kontrolki.Przed wymianą czujnika przejeździłem trochę kilometrów i motor pracuje bez zarzutów do tej pory.Ktoś kto może coś wiedzieć na ten temat prosiłbym o odp.Pozdrawiam;)
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
1robecki
leń

Auto: Lanos
Imie: Robert
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Lut 2017
Posty: 339
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2018-01-05, 12:23   Re: [Lanos] Problem z ciśnieniem oleju w silniku.Lanos 1.5 8

lanosito92 napisał/a:
Witam wszystkich ponownie;)Mam pewien problem z układem ciśnienia oleju silnikowego,mianowicie gdy silnik jest zimny i go uruchomię to świeci mi się kontrolka ciśnienia oleju.Świeci się tak dosyć długo jakieś 5min i nie wiem co jest nie tak.W samochodzie wymieniałem ostatnio sporo elementów włącznie z czujnikiem ciśnienia jak i samym olejem z filtrem oczywiście.Wcześniej kontrolka świeciła i teraz tak samo.Dodam że gdy wykręciłem stary czujnik to jego głowica była pokryta jakąś mazią o konsystencji dosyć gęstej ,gęstszej niż smar czy coś podobnego.Olej w silniku jest czysty niczym nie zmącony ,jego poziom również jest bliski maksymalnemu,dodam że olej na jaki wymieniłem to mannol 10w40.Dzieje się tak tylko wtedy gdy silnik jest zimny,na gorącym kontrolka nie zapala się.Czy wiecie co może być nie tak?Czy to może być przytkany smok w misce czy pompa oleju niedomaga.Jakie mogą być powody świecenia tej kontrolki.Przed wymianą czujnika przejeździłem trochę kilometrów i motor pracuje bez zarzutów do tej pory.Ktoś kto może coś wiedzieć na ten temat prosiłbym o odp.Pozdrawiam;)


Po pierwsze primo, to nie "Dział Mechanika", więc przenieś, zanim cię "Mody" napadną, tzn. napomną.
Po drugie primo, wg mnie czujnik ciśnienia oleju przytyka się. Wyczyść gada, albo kup nowy i wyczyść gniazdo, w które go wkręcasz. Skoro piszesz, że konsystencja mazi, smaru...
A tak BTW, co to za olej ten manol?



Był:
http://daewooforum.pl/temat15368-30.html
Jest:
http://daewooforum.pl/temat80895.html
 
 
lanosito92

Auto: Lanos 1.5 8v sedan.
Imie: Damian
Wiek: 26
Dołączył: 19 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 2018-01-05, 12:30   

Masz racje z rozpędu zapomniałem o odpowiednim dziale;)A olej to produkt w takiej blaszanej puszcze 4L całkiem estetycznej pisze na niej 7702 O.E.M for chevrolet ,opel.Tani bo taki miał być coś ponad 50zł za opakowanie 4L ponoć nie taki zły.Gdzie to produkują to nie pamiętam,prawdopodobnie Niemcy tak coś mi się zdaje.A z tym czujnikiem to jak trzeba będzie to się kupi nowy ale na sam początek wyczyszczę ten co ostatnio wymieniałem.A kanalik gdzie się wkręca czujnik postaram się jakoś wyczyścić a jak nie to micha w dół i zobaczymy co wtedy zobaczę.Mam nadzieję ,że nikt nie potraktował mojej bryki Motodoktorkiem bo to już będzie grubsza sprawa.Niby olej na bagnecie czysty ale kto tam wie co jest w środku.Przebieg mojego lanosito to 226tys km a LPG jest w nim zamontowane już dosyć długo bo jedna butla poszła do wymiany z tego co się dowiedziałem.Na szczęście lansik nie służy mi jako główny samochód więc parcia niema aby jeździł już teraz.Pomału postaram się to ogarnąć.W razie czegoś liczę na pomoc ze strony forum.Pozdrawiam wszystkich:)
 
 
mariusz24


Auto: lanos C20NE: Focus 1,9 D : vivaro 2,0
Imie: mariusz
Pomógł: 68 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1702
Skąd: lubartów
Wysłany: 2018-01-06, 18:27   

lanosito92, proponuję zrobić pomiar cisnienia oleju na zimny .
 
 
 
rgre

Auto: nubira l 1.6 16V lpg lllgen
Imie: Roman
Pomógł: 736 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7431
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-01-07, 14:55   

ja miałem gluta w otworze na czujnik, pewnie przytykał dziurkę do czujnika.
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt