X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj

[Lanos] awaria ABS

Autor Wiadomość
sivo

Auto: Lanos 1.6 16v SX '99
Dołączył: 30 Sty 2017
Posty: 17
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-03-26, 14:03   [Lanos] awaria ABS

Witam wszystkich,
od ok nowego roku mam problem z systemem ABS (fabryczny). Otóż po uruchomieniu silnika kontrolka zapala się i gaśnie - standard. Niestety po kilku metrach od ruszenia, w 80% przypadków, ponownie się załącza i ABS nie działa. Natomiast w pozostałych ok 20% kontrolka pozostaje zgaszona i ABS działa poprawnie.... Ktoś ma jakieś sugestie? Działanie lub nie raczej nie zależy od pogody/temperatury/wilgotności, ogólnie bez zasad ;)
Czytałem, że ewentualne błędy można zczytać specjalnych urządzonkiem, czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu dysponują takim sprzętem? (auto z '99 roku więc jeszcze nie na OBD).
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Pomógł: 259 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3218
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2018-03-26, 14:28   

Jeżeli masz taką możliwość zacznij od pomierzenia rezystancji czujników.



Rezystancja powinna wynosić około 1 - 1,5 K Ω - nie pamiętam dokładnie ile.
Potem zakręć kołem, w zależności od tego jak szybko i w którą stronę, rezystancja będzie rosnąć albo maleć.

Posprawdzaj czujniki i zweryfikuj wskazania.

Te kilka metrów od ruszenia - jest to moment osiągnięcia odpowiedniej prędkości, gdzie EBCM po weryfikacji zebranych danych z czujników wyłącza ABS w związku z odstępstwem wskazań.

To że ABS nie świeci ciągle, tylko gaśnie oznacza, że czujniki ABS zamykają obwód i są częściowo sprawne, dopiero weryfikacja wskazań wyzwala jego blokadę.
 
 
 
1robecki
leń

Auto: Lanos
Imie: Robert
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Lut 2017
Posty: 352
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2018-04-03, 07:45   

Mam takiego grzmota na części, ale z abs-em.
Jeżdżąc nim, kontrolka abs po odpaleniu gasła i niby wszystko działało, ale przy hamowaniu różnie- parę razy normalnie, a raz hamulec wyczuwalnie słabszy i lekko poszarpywał. Kontrolka się nie zaświecała.
Dziwnie tak jeździć. No ale skoro grat na części, to stwierdziłem, że dojeżdżę go, nie będę szukał przyczyny, co mu tam nie pasi i wypiąłem bezpiecznik z abs-u. Problem ustał, a hamulec hamuje normalnie, tzn. z jednakową siłą i nie ma odczucia, że słabiej i że poszarpuje.
Z głupiej ciekawości, zastanawiam się, co padło...



Był:
http://daewooforum.pl/temat15368-30.html
Jest:
http://daewooforum.pl/temat80895.html
 
 
wizjonerek

Auto: lanos SX 1.6 16V 2000r
Imie: Jacek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 40
Wysłany: 2018-04-05, 12:22   

Da się. A no da się zrobić samemu:

czytanie błędów
 
 
1robecki
leń

Auto: Lanos
Imie: Robert
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Lut 2017
Posty: 352
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2018-04-06, 14:55   

wizjonerek napisał/a:
Da się. A no da się zrobić samemu:

czytanie błędów


Co polecasz do odczytu OBD2, bo takie coś ma ten mój paść (auto z końcówki 2003roku).
Opowiedz o jakichś interfejsach, które po blutuchu łączą się ze smartfonem, bo takie coś mnie interesi ostatnio, a nie mam czasu rozkminiać.



Był:
http://daewooforum.pl/temat15368-30.html
Jest:
http://daewooforum.pl/temat80895.html
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
wnd


Auto: Leganza CDX ,Lacetti SE,Fiat Ulysse
Imie: vito
Pomógł: 486 razy
Wiek: 41
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 7737
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2018-04-06, 16:21   

1robecki napisał/a:
które po blutuchu łączą się ze smartfonem, bo takie coś mnie interesi ostatnio, a nie mam czasu rozkminiać.
takie coś nie skazuje i nie odczyta błędu abs, tylko kabelek vag i chevrolet eksplorer




 
 
wizjonerek

Auto: lanos SX 1.6 16V 2000r
Imie: Jacek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 40
Wysłany: 2018-04-06, 19:19   

wnd napisał/a:
1robecki napisał/a:
które po blutuchu łączą się ze smartfonem, bo takie coś mnie interesi ostatnio, a nie mam czasu rozkminiać.
takie coś nie skazuje i nie odczyta błędu abs, tylko kabelek vag i chevrolet eksplorer


Po bt masz jedynie podgląd parametrów czyli taki fajny bajer parametry na komórce Ewa kasowanie błędów tylko ecu. Chcesz sprawdzać błędy, naprawiać usterki, ECU, abs, airbagi to jedynie vag KKL komputer . Masz obecnie już możliwość sprawdzania i kasowania błędow już wszystkich systemów.
 
 
sivo

Auto: Lanos 1.6 16v SX '99
Dołączył: 30 Sty 2017
Posty: 17
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-04-22, 09:38   

Udało mi się w końcu pomierzyć wszystkie czujniki i wydaje mi się że są ok. Na każdym wyszło niemal równo 1,16k Om czyli chyba ok? Kable z tego ile widziałem i szarpałem to wyglądają ok.
edit: po moim mierzeniu rezystancji czujników zauważyłem, że teraz to odrazu jak lampka absu się zapala to już nie gaśnie do momentu ruszenia. odłączenie i podłączenie złączek mogło coś uszkodzić? zamówiłem już interfejs polecany przez wizjonerka to jak przyjdzie to sprawdzimy co zacz
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt