X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN - http://daewooforum.pl/temat83489.html
POLITYKA PRYWATNOŚCI - http://daewooforum.pl/temat83490.html

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:
http://daewooforum.pl/temat83491.html#1076432

[Nubira I] problem z zamykaniem centralnym zamkiem

Autor Wiadomość
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-10-27, 17:54   [Nubira I] problem z zamykaniem centralnym zamkiem

witam. Mam o to taki problem. Założyłem dzisiaj centralny zamek do nubiry. Ogólnie to centralny zamek jest tylko musialem kluczykiem zamkac, a chcialem pilota. centralka to bx30 . musialem rowniez zamontowac silownik w drzwiach kierowcy. i tutaj mam najwiekszy problem. Siłownik nie jest w stanie takiej sily uzyc zeby centralny sie uruchomil i zamknal wszystkie drzwi. U mnie jest tak, że przełacznik co jest przy klamce do zamykanie drzwi nie ma szans zebym mial tyle sily, zeby zakluczyl drzwi. Kluczykiem wszystko pieknie, ale recznie od srodka nie ma szans. Czy wy tez tak macie czy ja mam cos uszkodzone ?
 
 
Linker #1
Reklama


Auto: brak
Wiek: 28
Posty: 420
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 747 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7540
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-10-27, 23:19   

przesmaruj zamek - psiknij w niego jakimś smarem, zobacz czy cięgna - te druty o nic nie czepią i lekko się przesuwają, jest spinka stabilizująca i prowadząca cięgno blokady.
siłowniki są o różnej sile działania, o różnej sile podnoszenia/przesuwania, kilogramach. może kupiłeś zbyt słaby ?
sstube napisał/a:
przełacznik co jest przy klamce do zamykanie drzwi nie ma szans zebym mial tyle sily, zeby zakluczyl drzwi.
NIE MA przełącznika przy klamce. ten "przełącznik" połączony jest prętem z zamkiem, i dopiero w zamku jest elektryczny przełącznik.
gdy zamkniesz np z kluczyka, to siłownik zadziała prawidłowo otwierając wszystkie drzwi ? zadziała ori centralka ?
jaki kupiłeś ? master, czy slave ? które przewody podłączyłeś ? pewnie dobre, ale dopytam, siłownik działa, ale inne już nie zamykają ? a otwierają ? bo to może świadczyć o złej regulacji zamocowania pręta z siłownika do pręta blokady, lub nawet odwrotnym podłączeniu siłownika ??
sstube napisał/a:
i tutaj mam najwiekszy problem. Siłownik nie jest w stanie takiej sily uzyc zeby centralny sie uruchomil i zamknal wszystkie drzwi.

jak dokupiony siłownik podepniesz równolegle do oryginalnych siłowników, centralkę podłączysz do wejść sterujących oryginalnego centralnego zamka, to co się stanie ?
mniemam, że nowe ma sterować siłownikiem, siłownik zamkiem w drzwiach, ten ori centralką ? może być inaczej...
ręcznie, bezpośrednio zasilisz zakupiony siłownik z akumulatora, to co się stanie ?
ręcznie przesuwając listwę siłownika uruchomisz stycznik w zamku sterujący oryginalnym centralnym nubiry ? zadziała ?
co to znaczy
sstube napisał/a:
Kluczykiem wszystko pieknie, ale recznie od srodka nie ma szans.

tak "działa" od momentu założenia siłownika, czy już tak było ?
masz coś nie tak, przy czym zamek zablokujesz tylko na zamkniętych drzwiach, na otwartych nie da rady. przynajmniej u mnie.


jako nowy użytkownik ?? poszukaj postów o wężu ogrodowym w drzwiach, a może już go masz ?
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-10-28, 12:38   

https://www.youtube.com/watch?v=tTn7QcnDD5Q
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 747 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7540
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-10-28, 13:49   

nie było lepszego miejsca na ten siłownik ? jak włożysz i przykręcisz panel sterowania szybami ?
siłownik winien pracować wzdłuż razem z drutem blokady. w tej chwili bardziej ściąga drut do dołu, niż go przesuwa.
tak jak czerwone strzałki



zobacz czy czasem cięgna wpięte w niebieskie spinki, w osobnych blachach zamka, nie chcą działać razem. masz tam bodajże 3 osobne blachy na wspólnym nicie/zawiasie. kiedyś rdza + mróz związała mi je ze sobą i jedna ciągnęła drugą. pora deszczowa i zamek rdzewieje, w zimę zamarza.
https://obrazki.elektroda.pl/7642684400_1525514017.jpg
nie masz wtyczki jak na obrazku, ani styków w tym gnieździe wtyczki ? to zamek z siłownikiem. ja taki miałem.

1 tak "działa" od momentu założenia siłownika, czy już tak było ?
2 odłącz siłownik z cięgna, bez niego zamkniesz od środka ?
3 wyprostuj ten drut, a siłownik daj wyżej poziomo, na żółto - przytrzymaj go nawet ręką na próbę.
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-10-28, 14:44   

1. od poczatku jak kupilem samochod tak jest
2. gdy odlacze również nie idzie zamknac od srodka
3 zaraz sprobuje jak mowisz zamontowac
 
 
Linker #2
Reklama


Auto: brak
Wiek: 30
Posty: 140
 

 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 747 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7540
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-10-28, 16:24   

sstube napisał/a:
1. od poczatku jak kupilem samochod tak jest

no to masz problem z zamkiem lub cięgnem/drutem go blokującym.
sstube napisał/a:
2. gdy odlacze również nie idzie zamknac od srodka

dopóki nie będziesz mógł zamykać od środka, działać nie będzie.
 
 
Grubsiej

Dołączył: 24 Lip 2017
Posty: 46
Wysłany: 2018-10-28, 19:09   

Też miałem ogólnie problemy z centralnym z pilota. Popatrz w moim temacie, może coś Ci pomoże. Ogólnie zmień miejsce montażu siłownika, bo to nie jest kwestia, że siłownik nie ma siły pociągnąć cięgna, tylko po prostu siłownik nie ma jak tego zrobić porządnie.

http://daewooforum.pl/temat81982.html
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-10-30, 11:57   

Walczyłem z tym silownikiem, ale walkę przegrałem powiedziałem dosyć . Kolejny mój pomysł jest taki, że zamontuje zamek z silownikiem . Posiadam taki zamek a jeśli założę taki zamek to jak podłącze ten siłownik oryginalny pod moją centralkę to zacznie działać ? Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 747 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7540
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-10-30, 12:38   

tak, gdy kupisz sprawny zamek. bo swój masz nie do końca sprawny.
dlatego pytałem
Cytat:
zobacz czy czasem cięgna wpięte w niebieskie spinki, w osobnych blachach zamka, nie chcą działać razem. masz tam bodajże 3 osobne blachy na wspólnym nicie/zawiasie. kiedyś rdza + mróz związała mi je ze sobą i jedna ciągnęła drugą. pora deszczowa i zamek rdzewieje, w zimę zamarza.

teraz, a raczej już wcześniej, nim kupiłeś auto mogło zardzewieć i ruszają się wszystkie blaszki zamiast tylko jednej.
coś innego, ale trzeba by go wykręcić i ręcznie blokując rozkminić co jest nie tak. ja swój "wygotowałem" w ropie i rozruszałem.
po za tym, mam wrażenie, że może być jeszcze jeden otwór w który można by podłączyć dodatkowe cięgno/drut z siłownika - ale do końca tego nie pamiętam.
tylko gdy jest coś nie tak, to i tak nie zadziała. na filmiku widać że drut się zaczyna wyginać przy wejściu w drzwi w stronę zamka. coś blokuje dalszy jego ruch.
Cytat:
jak dokupiony siłownik podepniesz równolegle do oryginalnych siłowników, centralkę podłączysz do wejść sterujących oryginalnego centralnego zamka, to co się stanie ?

ja tak miałem. alarm sterował centralnym zamkiem - nie siłownikiem, a centralny wszystkimi zamkami, także takim fabrycznym jak z drugiego obrazka w moich drzwiach.
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-10-30, 19:15   

Zamawiam ten zamek z drugiego obrazka i zobaczymy czy będzie dobrze. On jest sterowany plusem czy minusem ?
 
 
wid3l3c
Grupa Mazowiecka


Auto: Nubira I 2.0 Czerwona.Kochanka
Imie: Emil
Pomógł: 260 razy
Wiek: 32
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3233
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-30, 21:57   

Będzie dobrze.

Skoro już masz 2 kable sterujące dołożonym siłownikiem (tak, piszę o tym co teraz nie działa jak należy), wykorzystaj je by nimi sterować zakupionym zamkiem.

Ustal tylko na który pin z wtyczki ma iść plus a na który minus, żeby wciśnięcie na pilocie "zamknij" rzeczywiście zamykało, a nie otwierało :)

Bo zamek otwiera się i zamyka poprzez odwrócenie plusa z minusem, nie ma tutaj żadnego dodatkowego "sterowania".
Wtedy pilot będzie działał na tej zasadzie jakbyś zamykał ręcznie z kluczyka.
Czyli masa określająca stan przełącznika w drzwiach zamknięty/otwarty "zleci" fabrycznemu centralnemu zamkowi przestawić stan siłowników w pozostałych drzwiach - najprościej.

Najlepiej na czas testów odłącz wtyczkę od fabrycznego centralnego zamka.
 
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-11-07, 19:56   

Zamek założony wszystko pasuje. Ostatnie moje pytanie gdzie podłączyć kierunkowskazy ? Pod kierownicą jest żółta kostka i tam znalazłem prawy kierunek, ale lewego nie mogę znaleźć.
 
 
rgre

Imie: Roman
Pomógł: 747 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 7540
Skąd: w-wa
Wysłany: 2018-11-08, 11:54   

prawy niebieski przewód, lewy jasnoniebieski.
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-11-16, 10:42   

Prawy znalazłem niebieski ale jasnoniebieski nie mogę znaleźć . Mam drugi niebieski ale niestety nie od kierunku.
 
 
sstube

Dołączył: 27 Paź 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-11-17, 11:46   

Ktoś ma jakiś pomysł
 
 
Podobne tematy
Odpowiedz do tematu

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Polityka Prywatności   |   O Forum   |   Kontakt