Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.
W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.
Wysłany: 2009-01-27, 19:07 [MATIZ] kod 0340 czujnik prędkości obr. wałka
Witam wszystkich forumowiczów,
jestem tu nowy i od tygodnia mam matiza z 2000r.
jeździ nim żona i troche sporo pali jak na tak mały motorek 8-9litrów na 100km
po pogrzebaniu na forum postanowiłem sam sprawdzić kody usterek i wyszło:
1500 ale nie mama klimy i mnie to nie boli
ale drugi to 0340 i tu jest problem czy aparat do wymiany czy da się coś zrobić co obniży koszty?
Licze na pomoc i wyrozumiałość
Linker #1 Reklama
Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.
steyr steyr
Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel Pomógł: 193 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2008 Posty: 3813 Skąd: Kalwaria Z.
Wysłany: 2009-01-27, 19:46
jesli bład aparatu wyskakuje to raczej juz nic niepomoze,ale narazie nic poza tym sie niedzieje?silnik normalnie chodzi?a jak filtr powietrza?
W sprawie pytań/pomocy techniczej prosze pisac na priv,
maizmon [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-27, 20:39
Silniczek pracuje bez problemu, pali od pierwszego sztychu ( stoi pod chmurką), potem nic dziwnego się też nie dzieje, do pracy i z powrotem po 25km.
Gdyby nie to zurzycie paliwa pewnie nic bym nie zauważył.
A tu dzięki forum poczytałam i są efekty.
Sprawdziłem też przewody powietrza dolotowego, są całe. Jutro wymienię filtr paliwa, powietrza jest OK - poprzedni właściciel wymienił.
Gdzie na kopułce aparatu jest typ bo widze że są dwa DAC i MANDO i czy wymieniać cały aparat czy tylko moduł?
steyr steyr
Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel Pomógł: 193 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2008 Posty: 3813 Skąd: Kalwaria Z.
Wysłany: 2009-01-27, 20:52
jak juz wymieniac to najlepiej cały,na kopulce pisze jaki typ aparatu,z tym ze najlepiej na Mando który jest cieżko dostepny,co do filtra powietrza wystarczy niewielkie zabrudzenie i juz mamy mniejsza przepustowosc powietrza ja wymieniam filtr co 15000km
spróbuj kolego przeczyscic styki w kopułce
W sprawie pytań/pomocy techniczej prosze pisac na priv,
Bercik [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-27, 23:00
A może coś nie teges z hamulcami tzn. zwiększone opory toczenia bo np. zacisk na przednich kołach lub szczęki w tylnych bębnach nie oddają do końca.
A czy poprzedni właściciel nie stosował chip tuningu z aledrogo? Są takie wynalazki, które wsadza się zamiast oryginalnego czujnika temperatury w rurze filtra powietrza. Taki wynalazek oszukuje komputer zaniżając temperaturę zasysanego powietrza i komputer cały czas podaje większą dawkę paliwa tak jak na ssaniu.
Linker #2 Reklama
Auto: brak
maizmon [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-28, 09:06
witam,
aparat mam MANDO
faktycznie tylnie szczęki chyba są do wymiany bo dzisiaj jak mocniej depnołem to słychsć wyraźnie że trą, mam tylko nadzieję że na bębnach nie ma rowów.
wielkie dzięki
jak wróce z pracy wyczyszcze styki i biore się za hamulce