X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO

[espero] 15.16v nie pali na pb

Autor Wiadomość
Pablo88

Wysłany: 2009-05-26, 21:52   [espero] 15.16v nie pali na pb

witam mam dość obszerny problem z espero mianowicie auto przestało palić na pb jeździ tylko na lpg, myśle że wtryski trzeba wymienić ale dziś postanowiłem sprawdzić błędy w kompie i okazało sie że pokazuje bł nr 13 Czujnik tlenu (Sonda lambda) (EOS) Przerwany obwód czujnika tlenu niestety niewiem jak sprawdzić sonde spalanie gazu ok 10 l czyli w normie auto na gazie jeździ w miare dobrze tylko nieraz nie chce zapalić (przeważnie tak sie dzieje gdy silnik jest rozgrzany zimny zawsze pali nawet gdy było -25c) pomaga tylko tz popych wystarczy że silnik sie przękręci i espero odpala. Z elektryki padło jeszcze oryginalne połączenie wentylatora na hłodnicy, czytałem że po zwarciu zworek AiB powinien załączyć sie wentylator ale u mnie tego nie ma a to dlatego że teraz jest na krutko z aku do termostatu i na wentylator ale komputer innego bł niż ten 13 (i oczywiście standardoiwy 12) nie pokazał Jutro wymienie wtryski zobacze co będzie sie działo ale co do błędów i tego niedziałającego oreginalnego połączenia z wentylatorem nie mam pojęcia i potrzebuje pomocy

Linker #1
Reklama

Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

slawek_p
slawek_p

Auto: Evanda CDX/ Peugeot 206
Imie: sławek
Wysłany: 2009-05-27, 07:43   

Błąd nr 13 (błąd sonda lambda) nie ma wpływu na odpalanie, gdyż na początku pracy silnika sygnał z sondy nie jest brany pod uwagę. Natomiast częstą przyczyną złego odpalania może być zepsuty czujnik temperatury silnika. Sprawdziłbym też regulator ciśnienia paliwa.

Markon
Przyjaciel
Błota i off roadu

Auto: SGV2, Ford Escape, M Pajero2
Imie: Mariusz
Wysłany: 2009-05-27, 07:56   

sprawdź czy nie odłączył się kabelek od immobilizera

Pablo88

Wysłany: 2009-05-27, 13:05   

Dzis wymieniłem wtryski i auto nadal nie pali na pb najpierw sprawdze regulator ciśnienia przemyje go i zobacze co będzie sie działo ale zauważyłem że wtryski nie wydaja chatrakterystycznego dzwięku kiedy sie otwierają czy immobilajzer jest temu winien pompka paliwowa pracuje, a na gazie pali. Jak przestanie padac to odłącze kabel od wtrysku i sprawdze czy podaje napięcie próbówką , styki od aparatu zapłonowego jeszcze sprawdze one sterują praca wtryskiwaczy

castagnet

Auto: Nexia Sedan 8V
Imie: Artek
Wysłany: 2009-05-27, 13:09   

Ciężki problem, podobnie jak mój.
Ale pierwsze co bym zrobił na Twoim miejscu to sprawdź kable i świece. Jak będą sfatygowane to zmien od razu.

Linker #2
Reklama

Auto: brak

Pablo88

Wysłany: 2009-05-27, 13:28   

kable i świece chyba nie mają wielkiego wpływu jeśli pali i jeździ na lpg to na pb przynajmiej powiniem pomiałkiwać a on nic po przełączeniu z lpg na pb po prostu gaśnie

castagnet

Auto: Nexia Sedan 8V
Imie: Artek
Wysłany: 2009-05-27, 13:42   

Z jednej strony tak, ale chociaż sprawdź czy świece i kable nie są totalnie przepalone.

Pablo88

Wysłany: 2009-05-27, 14:22   

kable i świece wporządku

[ Dodano: 2009-05-27, 18:26 ]
i dzis nic nie wymyśliłem wykręciłem regulator cisnienia i zauważyłem że w listwie nie ma nawet kropli paliwa a pompka paliwowa pracowała tzn było słychać jak pracowała ale po odpięciu przewodu przy niej pod siedzeniem i przekreceniu zapłonu oprucz szumu to nic nie podawała paliwa, jutro będe miał nową mam nadzieje że to rozwiąże problem i już będzie wszystko wporządku a wtryski mam nadzieje że nie będą bublem i będa sprawne bo troche sie nagimnastykowałem żeby je tam wsadzić

Pablo88

Wysłany: 2009-05-29, 14:09   

wymiana Pompy paliwa pomogła, samochód pochodził chwile na paliwie ale pomiedzy wtryskiwaczem a listwą ciekło dosyć poważnie paliwo, okazało sie że przecieła sie uszczelka wtryskiwacza i mam pytanie gdzie można dostać takie uszczelniacze??
Najlepiej w okolicy Płocka
Walcze z espero już 5 dzień i co dzień coś nowego i jeszcze ten deszcz :beczy: