X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO

[Matiz] Problem z ogrzewaniem.

Autor Wiadomość
Liisek90

Auto: Daewoo Matiz
Wysłany: 2009-12-20, 18:01   [Matiz] Problem z ogrzewaniem.

Witam, moje ukochane autko ma problem. Silnik nagrzewa sie i nie ma wiekszych problemow przy temp -14 stopni. Wszystko ok, ale kiedy staram sie nagrzac wnetrze to jakas istna walka z wiatrakami. Powietrze mimo ze nastawione na cieple, daje zimne. Fakt ze cieple powietrze leci ale sa to tylko sekundy, potem powoli sie wychladza.

Sprawdzalem plyn chlodniczy, jest ok ilosciowo, ale jego kolor to kolor brazowo mleczny(uszczelka pod glowica?). Mam nawet karton przed chlodnica jak za starych dobrych czasów, i dalej nic.

Błagam o pomoc...

Linker #1
Reklama

Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-20, 18:56   

Liisek90, sprawdz termostat a po za tym jest spory mróz więc trzeba troszkę po jeżdzić aby rozgrzać wnętrze auta z minusowej temperatury. Polecam Ci włączać ogrzewanie tylko na 1-ce.

miodek85

Auto: daewoo matiz
Wysłany: 2009-12-22, 00:10   

Z tym ciepłym powietrzem przez kilka sekund to mi się kojarzy sytuacja, gdy wyłączę silnik i wiatrak daje powietrze z nagrzewnicy (przepływ cieczy chłodzącej = 0 ). Może problem tkwi w ilości cieczy przepływającej przez nagrzewnicę przy włączonym silniku? Dodam, że u mnie przy tym mrozie jaki panował niedawno (ok -15st.) to matiz rozgrzewał się trochę czasu, ale przy maksymalnym rozkręceniu wiatraka silnik trzymał temperaturę (wskazówka temperatury ciut na lewo od pozycji pionowej) a z nawiewu leciało ciepełko.

profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 06:02   

No to normalne że zimny silnik=zimne powietrze. Proponuję włączać ogrzewanie po rozgrzaniu silnika a nie w trakcie.

lordjano

Auto: Matiz vel. Tygrys
Imie: LordJano
Wysłany: 2009-12-22, 08:37   

Witam,
Mam problem z ogrzewaniem w Matizie trochę inny, niż osoby, które tu opisywały swoje przypadki.
Natomiast sprawa jest taka, że ogrzewanie działa tylko w czasie jazdy i najlepiej powyżej 60 KM/h. W momencie zwalniania lub zatrzymania ogrzewanie przestaje działać i wieje chłodne powietrze. Wskazówka od nagrzania silnika jest mniej więcej w połowie czyli tak jak zawsze było.
Powiedzcie co może być przyczyną.
Pozdrawiam

Linker #2
Reklama

Auto: brak

profil skasowany
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 10:58   

lordjano, termostat lub zamulona nagrzewnica.

miodek85

Auto: daewoo matiz
Wysłany: 2009-12-22, 21:58   

Jeśli da się zamulić nagrzewnicę (nie znałem takiego przypadku) to obstawił bym tą przypadłość u kolegi Liisek90. Przy sprawnym ogrzewaniu spokojnie powinien Ci ciepłem wiać na max wiatraku. Pod warunkiem, że silnik rozgrzany przynajmniej do połowy ;)

stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Wysłany: 2009-12-23, 07:27   

Jeśli mowa o zamulonych , niedrożnych nagrzewnicach to jest to główna przyczyna powyższych niedomagań z ogrzewaniem wnętrz. W tym okresie wymieniam średnio 2 tygodniowo. Potrafią się tak zapchać że ich waga wzrasta kilkukrotnie. Niestety winę ponoszą sami użytkownicy aut oszczędzając na regularnych wymianach płynu chłodzącego.

tojalski

Auto: Matiz
Wysłany: 2010-01-05, 14:14   

Witajcie
Ja w temacie niedziałającego ogrzewania w Matizie. W pierwszej kolejności wymieniłem termostat i płyn chłodniczy. Nie pomogło. Po jakimś czasie jazdy z "letnim" grzaniem pękła nagrzewnica i płyn wyciekał do kabiny. Dałem do mechanika, żeby wymienił nagrzewnicę i od razu chłodnicę + nowy płyn. Niby grzało (było lato). Teraz ogrzewanie nadal nie działa, tzn. ciepłe powietrze leci może z 10 sek. po nagrzaniu silnika. I co teraz? Może znowu termostat mam wymieniać. Z moich obserwacji wynika, że podczas jazdy jest lepszy nawiew,niż na postoju, a pod maską: po nagrzaniu silnika najpierw włącza się wentylator, a po jakimś czasie dopiero w zbiorniczku cyrkulacja płynu. Dodam jeszcze, że po wymianie nagrzewnicy dwukrotnie uzupełniałem płyn chłodniczy (ostatni raz niedawno). Nie wiem czy tak ma być, że stale go ubywa, bo układ się odpowietrza, jakoś wycieków nie zauważyłem. To tyle :myśli:

rafalpucek9

Auto: Daewoo Matiz 99', Nissan Primera 2.0 16v
Imie: Rafał
Wysłany: 2010-01-05, 19:28   

;) to po prostu trzeba poczekać tak jest u mnie w niskich temperaturach jak ostatnio są potrzeba mi około 10 minutek to tak na oko i wtedy robi się przyjemnie w środku, ale to nie ma co się dziwić niskie temperatury, zimny silnik, ustawiam wtedy na 2 prędkość ogrzewania i po prostu czekam aż się silnik nagrzeje i wiadomo że szybciej się nagrzeje podczas jazdy:) :myśli: :D :brawo: :brawo: Pozdrawiam

tojalski

Auto: Matiz
Wysłany: 2010-01-05, 21:57   

rafalpucek9, u mnie po rozgrzaniu silnika (kilkadziesiąt minut, sporo km) nie robi się ciepło, bo leci ledwo letnie powietrze. A z tym lepszym nawiewem podczas jazdy niż na postoju, chodziło mi o to, że przy jeździe jest silniejszy strumień powietrza.