Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.
W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.
Wysłany: 2010-03-21, 20:12 [Lanos] kontrolka check a prędkość jazdy
Lanos 1.5 16V zapala się kontrolka silnika po przekroczeniu prędkości 110-115 km/h, tak na benzynie jak i na LPG.Po zejściu do 90-100 kontrolka gaśnie.Silnik po zaświeceniu tej kontrolki pracuje bez odczuwalnych zmian.Błędów ECM nie sygnalizuje.Obrotomierza póki co nie mam.
Specjalnie mi to nie przeszkadza ale ciekawym czy ktoś coś takiego miał lub się z podobnym tematem spotkał?
Kupiłem niedawno to autko,bardzo zaniedbane,i powoli doprowadzam je do stanu używalności w czym ogromny udział mają informacje i porady z tego forum.Z góry podziękował wylewnie
Linker #1 Reklama
Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.
Popmean Grupa Łódzka Koordynator
Auto: Lanos
Imie: Michał Pomógł: 69 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Gru 2009 Posty: 3562 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-21, 20:19
No wlasnie szkoda ze nie masz obrotka bo w lanosach powyzej 4400 obrotow skraca sie dolot powietrza o 1/3lub 2/3 juz nie pamietam mniejsza o to. W kazdym razie moze byc tak ze przy tej predkosci wlasnie wchodzi powyzej 4 tysiecy i jakis czujnik ktory bycmoze jest uszkodzony ci to wygnalizuje. A czy jak wkrecisz na wyzsze slyszalne obroty na nizszych biegach tez to sie pojawia? Bosama predkosc moim zdaniem nie ma znaczenia. mozliwe ze sie myle
FOTOSHOP TO NIE SĄ STENSY i SPASY !
Foreight Grupa Foreight'a
Auto: Aveo T300
Imie: Łukasz Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Kwi 2009 Posty: 1452 Skąd: się ścigamy?
Wysłany: 2010-03-21, 20:53
to było by dziwne jakby tylko powyżej 90 km/h pojawiał sie chek, sprawdź czy na wolnych obrotach się też pojawia.
profil skasowany [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-21, 20:55
Foreight,
marcin_z napisał/a:
.Po zejściu do 90-100 kontrolka gaśnie.
Ostatnio zmieniony przez profil skasowany 2010-03-21, 21:30, w całości zmieniany 1 raz
ziemniak Weteran
Auto: LS400, LS460
Imie: Maciek Pomógł: 140 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 7538 Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-03-21, 21:16
W ecu musi zostac jakis slad po bledzie.
W jaki sposob byly sprawdzane bledy???
Błędy sprawdzane były w warsztacie.Nic na komputerku się nie pokazało.
Przetestowałem autko na luzie,tak jak mi doradzono i wyszło tak samo (zapala się na wysokich obrotach i gaśnie po zejściu z nich)
Zrobiłem reset ECM i problem przestał istnieć.Czyli musi jakieś stare śmieci się odzywały.
Dziękuję za porady
Teraz czeka mnie walka z wysokimi obrotami na biegu jałowym na benzynie.Na LPG jest spoko,a czasem nawet za nisko kręci.Ale to już temat na inną opowieść
Roberto_Alvarez
Auto: LANOS S 3D
Imie: Robert
Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2009 Posty: 39 Skąd: Torun/Gdansk
Wysłany: 2010-05-01, 21:08
U mnie występuje podobny problem :
- jadąc na "4"ce z ostro wciśniętym pedałem gazu po kilku set metrach zapala się CHECK - prędkość około 90 km
- przerzucam wtedy na "5"tke i CHECK gaśnie
- znowu przejadę kilka set metrów wciskając (raczej dosyć mocno) pedał gazu i...... znowu lanos pięknym napisem CHECK informuje mnie że jest coś nie tak - prędkość około 120 km
- zwalniam do około 100 i CHECK gaśnie
- przyspieszam.... i wszystko zaczyna się od nowa.
- silnik po zaświeceniu kontrolki pracuje bez słyszalnych i odczuwalnych zmian.
- obrotomierza brak
- sprawdziłem błąd - komunikat 44 jak wiadomo Czujnik tlenu Uboga mieszanka, napięcie poniżej 274 mV
Cała ta sprawa zaczęła się przedwczoraj
Co może być przyczyną tego stanu i czy trzeba to szybko naprawić (ewentualnie jakie mogą być konsekwencję zlekceważenia tego)
Skoro Superman jest taki mądry, to dlaczego zakłada majtki na getry?
raper6
Auto: Tico SX Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2008 Posty: 228 Skąd: Myszków
Wysłany: 2010-05-02, 08:06
- sprawdziłem błąd - komunikat 44 jak wiadomo Czujnik tlenu Uboga mieszanka, napięcie poniżej 274 mV
Cała ta sprawa zaczęła się przedwczoraj
Co może być przyczyną tego stanu i czy trzeba to szybko naprawić (ewentualnie jakie mogą być konsekwencję zlekceważenia tego)[/quote]
mam ten sam błąd winny jest gaz zła regulacja w moim przypadku za uboga mieszanka przy "depnięciu" w pedał gazu może być to też padająca sonda ale można ja sprawdzic testerem sondy z allegro za kilkanaście złotych jak jest ok to wina mieszanki paliwo-powietrze
Tico SX
kubs
Auto: Opel Vectra Kombi 2.0 DTI
Imie: Andrzej Pomógł: 3 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 198 Skąd: Legnica
Wysłany: 2010-05-02, 14:19
uboga mieszanka kończy się :
wypaleniem : upg, zaworów, czasami tłoków
powodzenia
a pózniej mówią że gaz to zło