mam pytanko,w czasie pracy silnika w momencie kiedy wskazówka od temperatury jest w połowie pola odpala się wentylator na chłodnicy,mam uzupełniony płyn w układzie chłodzenia,nie jest zapowietrzony,czy to normalne
ja też nie słyszałem,zauważyłem to przez przypadek i od tego czasu obserwuje,na zewnątrz i w aucie tego nie słychać,przynajmniej u mnie,wskaznik temperatury też się nie obniża nawet jak wentylator już się wyłączy pochodzi jakiś czas i wentylator znowu się odpala
Alberciczek
Auto: Nubira II CDX Kombi Pomógł: 39 razy Posty: 607 Skąd: Tychy
Wysłany: 2010-04-16, 17:13
Najlepiej by było, jakbyś podłączył się pod komputer i sprawdził, jaka jest temperatura płynu chłodzącego w czasie jak załacza się ów wentylator. Warto też sprawdzić, czy włączają się niskie czy wysokie obroty. Włączaniem i wyłączaniem wentylatora steruje ECM na podstawie czujnika temperatury cieczy chłodzącej, który również jest podłączony do ECM.
Inna wersja, to taka, żeby wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego, ten od ECM - jest jeszcze drugi, od wskaźnika. Prawdopodobnie on siadł i zawyża temperaturę podawaną do ECM i dlatego ECM włącza wentylator.
Może też być uszkodzony termostat, który otwiera się lub zamarł w pozycji prawie przymkniętej i silnik po nagrzaniu się nie ma dostatecznego chłodzenia, temp. płynu rośnie i włącza się wentylator.
Dolatego też, żeby nie popadać w koszta wymiany czujnika i termostatu, to najlepiej podłączyć się pod kompa i sprawdzić wspomnianą temp. Niestety podłączenie pod kompa też kosztuje, więc masz twardy orzech do zgryzienia.
Zakładam oczywiście, że masz tylko jeden wentylator i nie masz klimy.
tak mam tylko jeden wentylator,byłem dzisiaj w warsztacie który specjalizuje się w daewoo i tam dowiedziałem się że w nubirach to normalne,albo warsztat do bani albo niepotrzebnie panikuje,już sam nie wiem,chyba zdecyduje się na to podpięcie pod kompa
gazniczek
Auto: Nubira I 2.0 LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 39 Posty: 753 Skąd: Warszawa
trzeba będzie poświęcić,a co sądzicie o diagnozie pana w warsztacie ?
Alberciczek
Wysłany: 2010-04-16, 20:35
Zależy co miał na myśli mówiąc, że w Nubirach to normalne. Mnie osobiście wydaje się, że chciał cię zbyć...
Ja mam Nubę, ale II CDX i wentylator załaczył mi się tylko raz, jak stałem w korku na Zakopiance - wiem, kiedy mi się włącza, bo mam kontrolkę. Właczają mi się też dwa wentylatory na wolnym biegu, ale jak włączę klimę.
Jak nie ma klimy, to wentylator powinien właczyć się na niskich obrotach przy temp. 93 stopnie. A jeżeli mała prędkość nie pomaga i temp. rośnie nadal, to wysokie obroty powinny właczyć się przy temp. 97 stopni. Jak temp. spadnie do 94 stopni, to wyłączają się wysokie obroty i pozostają niskie, które wyłączają się przy temp. 90 stopni.
U mnie jest troszkę inaczej, bo mam klimę i do temp. dochodzi jeszcze ciśnienie w układzie klimy.
w takim razie wychodzi na to że u mnie włączają się te małe obroty bo wentylator chodzi cichutko,zauważyłem to przez przypadek przy dzwigniętej masce
Alberciczek
Wysłany: 2010-04-16, 20:51
No wiesz, jak na dworze było ciepło, silnik był zagrzany ( może coś robiłeś ? ), to wiatrak mógł się właczyć. A jak silnik wyłączyłeś, to może on się właczyć ponownie, ponieważ ciecz chłodząca przestaje krążyć, a silnik jest nadal ciepły i nagrzewa ciecz chłodzącą. Wówczas wentylator ma prawo się włączyć. U mnie czasami zdarza się, że jak stoję w korkach i przyajdę do domu i wyłączę silnik, to wentylator po chwili od wyłączenia silnika się właczy na chwilę. Ale to zrozumiałe. Może w twoim przypadku jest tak samo i nie od razu trzeba winić za to elementy o których pisałem. Najlepiej to zrobić sobie kontrolkę wentylatora w kabinie np. dwie diody.