Witam, z powodu braku czasu nie szukałem na forum podobnych tematów, więc proszę nie pisać abym to zrobił....zależy mi na czasie więc piszę tu i teraz...
Od paru dni centralny przestał działać w połowie....tzn po wciśnięciu przełącznika na drzwiach kierowcy zamykają sie tylko drzwi kierowcy, natomiast inne siłowniki nie reagują.
Jeśli natomiast otwieram przełącznikiem drzwi kierowcy to pozostałe siłowniki słychać , że działają tzn otwierają zamki.
Czekam na szybkie odpowiedzi....oczywiście trafne
Pozdrawiam wszystkich
Alberciczek
Auto: Nubira II CDX Kombi Pomógł: 39 razy Posty: 596 Skąd: Tychy
Wysłany: 2010-04-16, 18:04
Na początek sprawdz wiązkę kabli w przednich drzwiach przy zawiasach - często kable się tam łamią. Następnie musisz dostać się do modułu centralnego zamka i podać masę na styk 6. Jest to masa, która zamyka zamek. Jeżeli wszystkie drzwi się zamkną, to musisz dostać się do zamka drzwi od wewnątrz, czyli zdemontowac tapicerkę, przy samym zamku są styki master ( nie w siłowniku - siłowniki są wszystkie typu slave, nawet ten w drzwiach kierowcy ). Do tego przełacznika master dochodzą trzy przewody i powinny być koloru biały, czarny i jasno-niebieski. Na czarnym powinna być cały czas masa. Podczas zamykania masa musi piojawić się na przewodzie białym, a podczas otwierania na przewodzie jasnoniebieskim. Można też przemierzyć te styki mastera - przejście musi być przy otwieraniu międzu czarnym i jasnoniebieskim, a przy zamykaniu między czarnym a białym.
dzięki kolego...wydrukowałem Twój przepis i lecę sprawdzić...dam później znać co udało mi się zdziałać
[ Dodano: 2010-04-16, 19:46 ]
Kolego Alberciczek wyglada to tak....po podaniu masy na 6 modułu zamki się zamykają, po zamknięciu przełącznika pojawia się napięcie na przewodzie niebieskim, natomiast na brzewodze białym żadnej reakcji miernika nie widać, czy to zamknę czy otworzę przełącznik.
Jeśli podłączę przewód do modułu centralnego na styk 6 i dalej ten przewód podłączę do białego przewodu przy cewce na drzwiach kierowcy, to wtedy wszystko jest Ok tzn
wszystkie siłowniki w drzwiach można sterować przełącznikiem na drzwiach kierowcy, rozumiem przez to , że jest gdzieś przerwany biały przewód ,który wychodzi z cewki w drzwiach i dalej idzie do modułu centralnego.....
Czy tak jest czy może sie mylę, dodam że przy przejściu przewodów z drzwi do środka auta , żadnych pęknięc nie zauważyłem
Alberciczek
Auto: Nubira II CDX Kombi Pomógł: 39 razy Posty: 596 Skąd: Tychy
Wysłany: 2010-04-16, 20:48
Dokładnie tak jest jak myslisz - jest gdzieś przerwa na tym białym przewodzie. Jak masz miernik, to go przemierz na ciągłość - jedną elektrodę miernika podepnij na kostce przy module centralnego ( wcześniej tą kostkę odłacz od modułu ) , a drugą elektrodę przyłóż do przewodu białego na kostce przy zamku ( wcześniej też oczywiście odłącz ta kostkę od zamka ). Jak miernik nie będzie piszczał, to będzie to potwierdzenie, że przewód ten jest gdzieś przerwany.
Czyli teoretycznie znalazłeś problem