X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO

[Nexia] [Nexia]Czujnik od predkosciomierza

Autor Wiadomość
ces
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-18, 19:06   [Nexia] [Nexia]Czujnik od predkosciomierza

Witam. W trakcie jazdy na autostradzie przy 160km/h wskazowka od predkosciomierza nagle przestała działać i opadla na 0 km/h, automatycznie wlaczył sie check engine. Na pewno jest to problem elektryki w aucie, najprawdopodobniej czyjnik padl. Jesli ktoś miał podobny problem, wole sie najpierw dowiedzieć niż zaczne wymieniać czujniki ;) .
Ostatnio zmieniony przez ces 2010-04-18, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  

Linker #1
Reklama

Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

masterborja

Auto: Nexus 1.5 8v
Imie: Michal
Wysłany: 2010-04-18, 19:48   

Witam.

Nie ma czujnika od obrotomierza.
Obrotomierz jest sterowany za pomocą impulsów z elektronicznego modułu zapłonowego. Sygnał jest pobierany z białego przewodu w złączce przy cewce zapłonowej. Sprawdź czy nie jest nigdzie przerwany.

Alberciczek

Auto: Nubira II CDX Kombi
Wysłany: 2010-04-18, 20:28   

A ja z ciekawości zapytam - jaki ty masz w Lanosiku obrotomierz, że pokazuje ci
w km/h ? Ty się może zecyduj, o co ci chodzi - o obrotomierz czy prędkościomierz?
Osobiście podejrzewam, że chodzi ci o prędkościomierz. Sprawdz linkę z prędkościomierza, czy się czasami nie poluzowała albo nie ukręciła. Dlatego przestał działać ci licznik i wyskoczył błąd sterowania silnika. Zapewne 24 sprawdz to metodą migania kontrolki silnika. Czujnik prędkości jest zamocowany na skrzyni biegów na osi linki od licznika. Jak linka się nie kręci, to czujnik nie odbiera sygnału i wyświetla się błąd.

ces
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-18, 21:13   

Sorki pomylilem sie pisalem posta na szybko, oczywiscie chdozi mi o predkosciomierz.

Markon
Przyjaciel
Błota i off roadu

Auto: SGV2, Ford Escape, M Pajero2
Imie: Mariusz
Wysłany: 2010-04-18, 21:16   

sugeruje się tym iż kolega się pomylił w opisie i chodzi mu o prędkościomierz a nie obrotomierz od prędkościomierza jest czujnik wkręcony w skrzynie w niego jest wkręcona linka czujnik to VB ale zdarzają się VA modele czym się różnią nie wiem podejrzewam usterkę na przewodzie lub samej kostce czujnika możesz go zobaczyć po stronie kierowcy od strony szyby musisz poprzesuwać troszkę kabli i mieć dobrą latarkę jest go bardzo trudno wyciągnąć jak ktoś ma duże ręce

Linker #2
Reklama

Auto: brak

ces
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-19, 19:47   

okręciłem linka z skrzyni oraz z deski rozdzielczej, linka sie kreci wiec na pewno nie jest to wina linka. Albo walnięty czujnik albo poszło coś w skrzyni :( (

Błąd jaki mi wyświetla check engine - 24 - brak sygnału z czujnika prędkości pojazdu(VSS)

Alberciczek

Auto: Nubira II CDX Kombi
Wysłany: 2010-04-20, 08:13   

Zdemontuj zestaw wskaźników, tak żebyś miał linkę z prędkościomierza przed sobą i się gdzies kawałek rzejed - zobaczysz, czy linka się kręci - może być walnięty napęd prędkościomierza w skrzyni biegow. Albo sam czujnik nawalił. Ale jakby sam czujnik nawalił, a linka by się kręciła, to licznik by działał. A wyskoczyłby tylko sam błąd czujnika. Linka może też być ukręcona np. w połowie.

ces
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-20, 15:42   

z 2 stron wyciągnąłem linke (z deski oraz z skrzyni biegow) linka kreci sie wiec nie przypuszczam ze linka walnieta. Jesli padlo cos w skrzyni to chyba bede musial motowac licznik rowerowy :P

Bradley
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-20, 15:51   

ces napisał/a:
okręciłem linka z skrzyni oraz z deski rozdzielczej, linka sie kreci wiec na pewno nie jest to wina linka. Albo walnięty czujnik albo poszło coś w skrzyni :( (

To ze linka sie kreci to nic nie znaczy. Bo ona mogla sie rownie dobrze ukrecic :)
Ale skoro wyjales cala linke i krecac jednym koncem linki kreci sie drugi koniec to szlag trafil najprawdopodobniej sam plastikowy slimak z czujnika VSS.
Wykrec czujnik a nastepnie szczypcami wyciagnij taki "dinks" ;) az wyciagniesz caly slimak. Albo nie wyciagniesz nic bo sie caly posypal :) Druga opcja zlamal sie plastikowy waleczek wewnatrz VSS`a. Jak popatrzysz od spodu to powinienes zauwazyc o co chodzi.

ces
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-20, 15:55   

Bradley napisał/a:
ces napisał/a:

To ze linka sie kreci to nic nie znaczy. Bo ona mogla sie rownie dobrze ukrecic :)
Ale skoro wyjales cala linke i krecac jednym koncem linki kreci sie drugi koniec to szlag trafil najprawdopodobniej sam plastikowy slimak z czujnika VSS.
Wykrec czujnik a nastepnie szczypcami wyciagnij taki "dinks" ;) az wyciagniesz caly slimak. Albo nie wyciagniesz nic bo sie caly posypal :)

wczoraj chyba probowałem to wyciagac niestety nie idzie, ten slimak znajduje sie jakby w takiem malej swiecy, ktora wystaje ze skrzyni??

Jak sprawdzić czy sam czujnik nie jest walnięty ? oscyloskopem ?

Bradley
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-20, 18:01   

Czujnik moze byc dobry elektrycznie ale nie jest dobry mechanicznie. Dlatego, ze nie ma przekazania obrotow walka skrzyni biegow to czujnik "nie rusza" linka predkosciomierza, a sam czujnik nie "jest ruszany" i stad wywala blad w komputerze bo samochod jedzie a impulsow zero.

ces
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-22, 16:14   

Nie mogę wyciągnąć tego czujnika ze skrzyni, wyglada na to ze połączył sie na stałe :D Jesli ma ktos pomysl czym to można wyciągnąc będę wdzięczny ;]