Mam odme odłączona od dolotu, dziura w dolocie jest zatkana a rurke od odmy przedluzylem i puscilem pod auto mam tylko jedno pytanie - czy jak odma jest seryjnie podlaczona pod dolot to ten dolot nie wytwarza jakiegos podcisnienia ktore dziala na tą odme, chodzi mi ze jak sie ja odlaczy i poprowadzi pod auto to tam nie bedzie juz tego podcisnienia ktore wytwazal dolo wiec moze byc tak ?
pawel1256
Auto: Espero Pomógł: 9 razy Wiek: 30 Posty: 427
sa 2 odmy idace od bloku/pokrywy do dolotu
ta gruba co odłaczyłes
i cienka od pokrywy zaworów do kolektora za przepustnice--na wolnych moze Ci ciagnac niefiltrowane powietrze-jka ja pozostawiłes bez zmian
podcisnienie odma oczywiscie wytwaza
silnik tez podobno lepiej chodzi jak ma lekkie podcisnienie...
ale wszcyscy pisza zeby odlaczyc odme i dac ja pod auto bez jakies filtrow i pojemnikow bo to jest niepotrzebne wiec jak to jest w koncu z ta odma ?
Odma potrzebuje podcisnienia z dolotu czy nie potrzebuje ?
pawel1256
w ogole to z tej odmy puszczonej pod auto nawet jedna kropelka oleju mi nie poleciala a wszyscy pisza ze im pluje olejem i syfem wiec juz calkiem zglupialem
pawel1256
Auto: Lanos sed. 4dr
Imie: Robert Pomógł: 6 razy Wiek: 36 Posty: 338 Skąd: Silesia
Wysłany: 2010-07-20, 13:40
lok4you napisał/a:
ale wszcyscy pisza zeby odlaczyc odme i dac ja pod auto bez jakies filtrow i pojemnikow bo to jest niepotrzebne wiec jak to jest w koncu z ta odma ?
Odma potrzebuje podcisnienia z dolotu czy nie potrzebuje ?
Odma to odpowietrzenie- a w zasadzie ujście par oleju z silnika, które są zaciągane do kolektora ssącego i spalane. Nie potrzebują podciśnienia z dolotu, aby same uleciały z wnętrza silnika.
Możesz odłączyć, ale dziury w kolektorze ssącym musisz zaślepić, bo silnik będzie łykał fałszywe powietrze i świrował pawiana.
Możesz odpięte wężyki puścić pod auto (nie ekologicznie, ale fuck z tym, byle Cię diagnosta, albo psy nie zdybali), możesz na końcówki tych węży założyć catch tank (który można wykonać w wersji budżetowej z aluminiowego bidona), albo filterki.
Summa sumarum po odłączeniu odmy efekt jest taki, że silnik łapie tylko powietrze, a nie dodatkowo pary oleju i tyle.
Ja to podciśnienie wpoiłem do dolotu jak odmę miałem skierowana pod auto, generalnie to nic nie zmienia bo nie czuć żadnej różnicy miedzy w dolocie, odmie czy nigdzie